"Banca a purtat negocieri cu sindicatul pentru incheierea contractului colectiv de muncă, inca din luna septembrie anul trecut si continua si acum, pana la expirarea termenului legal. Intrucat discutiile asupra contractului colectiv de munca sunt inca deschise, consideram ca protestul initiat de liderii sindicali, desi organizat in virtutea dreptului constitutional, este doar o tentativa de a adauga presiune pe angajator in procesul de negociere", spun oficialii BCR despre protestul propriilor angajati.

Dominic Brunseels, CEO BCRFoto: Agerpres
  • Au fost platite bonusuri de performanta individuala, in anul 2010 in valoare medie de aproximativ 2 salarii nete lunare, urmand ca in 2011 sa fie platite bonusuri la un nivel similar

Inainte de Craciun sindicatul a refuzat o oferta foarte generoasa centrata pe o crestere salariala totala de 7% pe durata a doi ani in schimbul eliminarii a doua drepturi salariale care sunt legate de performanta generala a bancii si care pot sa fie platite pe baza indeplinirii obiectivelor stabilite la nivel de banca. In plus fata de aceasta crestere salariala, au fost platite bonusuri de performanta individuala, in anul 2010 pentru activitatea anului 2009, in valoare medie de aproximativ 2 salarii nete lunare, urmand ca in 2011 sa fie platite bonusuri la un nivel similar pentru anul 2010.

Mai mult, banca a formulat o oferta de a acorda o crestere salariala mai mare in special angajatilor cu salarii mai

• Discutiile asupra contractului colectiv de munca sunt inca deschise

• Sindicatul a refuzat o oferta centrata pe certitudinea cresterilor salariale in locul nesigurantei unor prime corelate cu performanta generala a bancii in actualul context economic dificil

• Bruynseels: Am fost uluit cand sindicatul a refuzat oferta foarte generoasa a bancii. Companiile romanesti, intreaga economie continua sa traverseze o perioada dificila. In acest moment, toti trebuie sa fim realisti.

Esenta pozitiei managementului BCR

mici. Pachetul total de remunerare mediu pentru un angajat al bancii se situeaza la limita superioara a intervalului de mijloc al salariilor din sectorul bancar – aceasta in conditiile in care sectorul bancar este foarte bine remunerat in comparatie cu salariul mediu pe economie. Propunerea actuala de negociere este fara crestere salariala si cu mentinerea suspendarii platii celor doua drepturi salariale corelate cu performanta bancii.

  • Bruynseels: ma intreb daca conducerea sindicatului băncii este cu adevarat conectata la realitate

Rugat sa comenteze, Dominic Bruynseels, CEO BCR, a precizat: “Noi am facut o oferta pe care am apreciat-o ca foarte generoasa si am fost uluit cand sindicatul a refuzat-o – aceasta propunere oferea certitudinea cresterilor salariale ca venituri in locul nesigurantei unor prime corelate cu performanta Bancii, mai ales in actualul context economic foarte dificil. Cateodata ma intreb daca conducerea sindicatului băncii este cu adevarat conectata la realitate in ceea ce priveste cresterile salariale, veniturile si circumstantele economice din Romania si din banca. Companiile romanesti, intreaga economie si BCR continua sa traverseze o perioada dificila, BCR fiind protejata de structura noastră de afaceri şi organizatorică foarte solidă si de abordarea prudentiala asa cum o arata rezultatele noastre. In acest moment, toti trebuie sa fim realisti.”