Aproximativ 100 de angajati ai Bancii Comerciale Romane au protestat vineri in fata sucursalei BCR Victoriei, motivul principal al protestului fiind lipsa dialogului pentru incheierea contractului colectiv de munca si intentia angajatorului de a elimina o serie de drepturi. Ciprian Ionescu, liderul sindicatului din BCR, a declarat pentru HotNews.ro ca patronatul intentioneaza sa elimine din contractul de munca plata bonusurilor in functie de performanta bancii si indexarea salariilor cu 50% din inflatie.

Protestul angajatilor BCRFoto: Hotnews

"Principalul motiv al protestului este lipsa dialogului social. Daca ar exista un dialog social real si constructiv noi nu am fi azi aici, iar problemele noastre s-ar putea rezolva inauntru nu in strada. Al doilea element este cel referitor la intentia angajatorului de a elimina din contractul colectiv de munca drepturile salariatilor, in conditiile in care de cand banca a fost cumparata de grupul Erste drepturile s-au diminuat treptat si in ultimii doi ani salariatii au inteles sa fie solidari cu angajatorul si de buna voie au renuntat la drepturile lor, fiind de acord cu suspendarea clauzelor din contractul colectiv de munca", a spus Ciprian Ionescu.

El a mai precizat ca sindicalistii sunt deschisi in continuare dialogului cu angajatorul, in conditiile in care perioada de negociere nu s-a incheiat.

"Pana in data de 3 martie, oricand poate sa intervina o intelegere intre parti, dar aceasta trebuie sa satisfaca ambele parti, nu doar angajatorul. Acesta merge pe pozitie de forta si pe principiul take it or leave it", a mai spus Ciprian Ionescu.

UPDATE: Intr-un comunicat transmis dupa protest, Federatia Sindicatelor Independente din Banca Comerciala Romana arata ca "niciun reprezentant al conducerii BCR nu a dorit sa comunice cu salariatii din strada, confirmand astfel ignoranta fata de acestia, ei preferand, in schimb, sa transmita presei mesaje care nu au nicio baza reala".

Sindicalistii mai arata ca daca demersul salariatilor nu va fi inteles corect de catre angajator, iar in urma negocierilor la contractul colectiv de munca nu va exista o solutie acceptabila pentru ambele parti, protestele vor culmina cu declansarea conflictului de interese, "cu toate efectele care decurg din aceasata procedura".

Sindicalistii au aratat ca, in cazul in care administratia nu va solutiona favorabil revendicarile salariatilor, vor urma si alte actiuni de protest. La protestele de vineri au participat cate doi angajati ai bancii din fiecare judet al tarii.