Leul si-a reluat aprecierea in fata monedei unice europene, cursul de referinta publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) coborand cu aproape doi bani, la 4,2139 lei pentru un euro.

Pe piata valutara, moneda nationala s-a tranzactionat joi intr-un interval de 135 puncte si a inchis ziua aproape neschimbat la 4,2320 unitati pentru un euro, dupa ce a atins nivelul 4,2390 lei/euro. Economistii ING Bank se asteapta ca leul sa se tranzactioneze cu o sedinta de apreciere in sedinta de vineri, dupa evolutia buna a burselor europene si asiatice.

"Pietele de capital din SUA au reusit sa reduca pierderile si au inchis la niveluri doar marginal mai scazute. Actiunile europene au deschis ziua intr-o nota pozitiva, urmand performanta buna a celor asiatice. Toate cele de mai sus indica faptul ca activele cu un risc mai ridicat precum leul ar putea beneficia de o perspectiva imbunatatita astazi. Astfel, credem ca leul s-ar putea tranzactiona cu o tendinta de apreciere", se arata intr-o nota a ING.

Leul a continuat sa se intareasca si fata de dolar, moneda americana fiind cotata la 3,0580 lei, fata de un curs de 3,0710 lei/dolar in sedinta de joi.

Ratele de dobanda pe termen scurt au scazut joi pana la 5%. Miscari similare au fost vizibile la nivelul ratelor de dobanda swap pentru scadentele intre o luna si trei luni ce au fost cotate in intervalul 4,75-5% de la niveluri precedente de 5,10-5,15%. Randamente implicite pana la scadenta de un an s-au tranzactionat aproape neschimbat pana la 5,3%.

"Presupusele interventii pe piata valutara din sedintele recente sugereaza faptul ca ratele de dobanda pe termen scurt s-ar putea confrunta cu presiuni ascendente, mai ales deoarece ne aflam la inceputul perioadei de constituire a rezervelor", se mai arata in nota ING Bank.