Excedent bugetar de 819 milioane lei dupa prima luna a anului, echivalentul a 0,15% din PIB
Conform datelor prezentate, cheltuielile bugetare au fost de 13,8 miliarde de lei, in vreme ce veniturile au ajuns la 14,6 miliarde de lei.
Datele provizorii arata ca veniturile estimate la bugetul general consolidat sunt cu 3,6% mai mari decat cele din perioada similara a anului trecut, iar cheltuielile s-au redus cu 2,1%.
La capitolul venituri, incasarile din taxa pe valoare adaugata au urcat cu 28,3%, iar veniturile nefiscale cu 22,5%. Incasarile din impozitul pe venit au inregistrat o crestere de 2,4% fata de luna ianuarie 2010, evolutie ce ar putea sa marcheze o modificare a trendului descendent inregistrat in anul precedent.
La principalele venituri fiscale se mentin diminuari importante ale incasarilor fata de aceeasi perioada a anului precedent. Astfel, sumele incasate din impozitul pe profit s-au redus cu 32,7%, cele din accize au scazut cu 13,9%, iar incasarile din contributii de asigurari sociale s-au diminuat cu 1,4%.
Pe partea de cheltuieli, Ministerul Finantelor arata ca cele de personal s-au redus cu 18,1% comparativ cu ianuarie 2010. Totodata, cheltuielile cu bunuri si servicii au scazut cu 3,3%, subventiile s-au diminuat cu 4,7%, iar cheltuielile cu asistenta sociala au coborat cu 6,8% ca urmare a reducerii cheltuielilor cu ajutorul de somaj.
Cu toate acestea, fata de aceeasi perioada din anul precedent cheltuielile cu proiectele finantate din fonduri UE au crescut accentuat, respectiv de la 57 milioane de lei la 1,02 miliarde de lei. Cheltuielile cu dobanzi au crescut cu 33,3% ca urmare a datoriei contractate pentru finantarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si a celor curente.
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost in luna ianuarie in suma de 1,7 miliarde de lei, respectiv 0,3% din PIB.

Beatrice Mahler: O parte din personalul ATI a abandonat lupta. Nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav
Aproape 4 milioane de tineri (18-34 de ani) locuiesc cu părinții. Iar motivele lor nu sunt doar economice...
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
ca merita
Ma mingrijoreaza ca desi creste excedentul traiul oamenilor simpli se inrautateste extrem de mult.
De fapt elementul major pentru care nu vorbim acelasi limbaj este distanta pe care privim inainte. Eu am 41 de ani, gandesc pe termen lung sperand sa mai apuc 80 de ani; imi este clar ca daca Emil Boc si guvernul lui cel mult injurat nu taiau salariile si nu inchideau din robinetele risipei, as fi fost condamnat sa plec din tara ca sa mai sper o viata mai buna peste 10 ani.
Pe de alta parte, oamenii aflati la limita (cei cu credite greu de platit precum si pensionarii care nu se gandesc la cum va fi peste 10 ani ci la cum isi vor cumpara maine hrana si medicamente) sunt indreptatiti intr-un fel sa gandeasca pe termen scurt. Totusi si acestia ar trebui sa inteleaga ca Guvernul are obligatia de a guverna nu doar pentru ziua de azi si pentru acest mandat, ci si pentru viitor.
In conditiile date, cu toate sovaielile, balbele si amanarile masurilor pe care in final le-a luat, Guvernul Dlui Emil Boc merita o apreciere: iata ca in ciuda opozitiei care i ultimii 2 ani nu a facut decat sa bage bete in roate, sa minta cu nerusinare si sa incite la revolta si risipa, rezultatele au inceput sa apara. Eu pentru priceperea Dlui Emil Boc nu ma pronunt, insa pentru stradania lui am cel putin nota 9.
Nu vreau sa fiu Gica-contra dar ar trebui sa ne uitam un pic la detalii si sa ne gandim daca nu cumva acest excedent (care arata bine la prima vedere) nu e decat un balon de sapun.
Sa ma explic:
- cresterea vine in principal din incasarile ridicate din TVA. TVA-ul colectat de comercianti in decembrie se plateste in ianuarie. Tot romanul a strans banuti sa aiba ce pune pe masa in decembrie si sa ia cadouri la cei dragi. In Ianuarie se strange cureaua iar consumul a cazut dramatic. Ma tem ca prim-ministrul nu are nici un merit.
- veniturile din impozit pe profit au scazut fata de ianuarie 2010. Deci firmele o duc rau, iar ele reprezinta zona de crestere sanatoasa a economiei.
- veniturile din accize iarasi au scazut: asta e rau, pentru ca si aici e vorba de accizele incasate in decembrie cand s-a consumat mult combustibil (oamenii au mers la munte, etc, de sarbatori). Va dati seama ce va fi in ianuarie cand au explodat preturile la carburanti si multa lume a participat la actiunile impotriva petrolistilor.
- veniturile din asigurarile sociale (iarasi aferente salariilor la decembrie) au scazut desi de sarbatori s-a mai dat o prima, un bonus, etc. In ianuarie va fi si mai trist pentru ca bonusuri nu vor mai fi si in plus, s-a introdus plafonarea la CAS pentru salariile mari. Deci bugetul iarasi va pierde.
Singurul lucru bun este scaderea cheltuielilor cu salariile bugetarilor (-18.1%). E o performanta buna, dar trebuie continuat cu eficientizarea nu cu taiatul salariilor in stil comunist (-25% la toata lumea!). Sa fie dati afara cei care freaca menta si pastrati cei buni (chiar daca li se maresc salariile).
Haideti sa ne vedem pe aici luna viitoare cand se anunta rezultatele pe februarie! Ma tem ca va fi trist...
Sa traiti bine!
Pacat ca portul de arma nu e la liber, ca erati toti cuminti si cinstiti acum.
Cred ca cifrele din articolul de mai sus zic destul de mult:
"sumele incasate din impozitul pe profit s-au redus cu 32,7%, cele din accize au scazut cu 13,9%"
Asta e de bine? sau ne bucuram ca IN TOATA TARA (intr-o luna) s-au economisit 800 milioane RON? As zice sa economia se redreseaza daca cresc incasarile din impozite deoarecere impozitele vin din activitate economica. Asa avem niste economii facute cu sacrificii uriase care nu consolideaza economia.
Ca sa iti deschizi propria afacere iti trebuie bani, si daca muncesti pe un salariu de nimic nu o sa ii poti strange niciodata. Iar ca sa iti faci credit pt deschiderea unei firme... ce banca se risca?
Iar marirea de salariu cum s-o ceara cand s-au taiat salariile si au fost inghetate la nivelul respectiv?
De asta toti profesionistii pleaca din structurile de stat si raman doar inaptii si rudele celor care sunt la putere in momentul respectiv. Si tot sitemul devine ineficient.
Mi se pare normal ca munca sa fie PLATITA. Voi nu? Ca tot ziceti ca "la munca nu la intins mana"... dar nimeni nu e obligat sa sclavageasca pt stat. Ia sa puna 50% impozit pe venit in mediul privat. Ca "la munca nu la intins mana".
Libertatea economica nu este acelasi lucru cu cea politica.
daca ai pretentia sa iti fie platita munca indiferent de utilitatea ei, atunci ia o cazma si sapa-ti in curte o groapa de 10 metri, apoi astup-o iarasi, dupa care incepe de la capat.
si vei fi indreptatit sa ceri bani (de la guvern, nu?) ca doar muncesti de sare camasa de pe tine. dar e MOP (munca de om prost).
mult mai util ar fi sa te reorientezi spre o alta munca.
1. ca sa incepi o afacere ai nevoie de bani. daca esti bugetar, in afara de un numar restrans care au salarii uriase, cei care intr-adevar fac sistemul sa mearga au salarii foarte mici.
asa ca a pleca din sistemul bugetar cu bani stransi dintr-un salariu sub 1500 ron ca sa iti deschizi o afacere (daca e prima ta firma e destul de sigur ca va da faliment din lipsa de experienta) este putin probabil.
cei mai multi ori se cara din sistem ori din tara.
2. daca toti oamenii capabili sa isi deschida o firma si sa o si conduca pleaca din sistem, atunci ramanem cu oamenii care NU STIU SA ISI FACA TREABA. dupa care o sa va plangeti ca de ce e o scarba cucoana de la ghiseu... de ce se pierd hartii, de ce merge totul prost.
Pentru ca atunci un serviciu face cat platesti. Vrei administratie de 1000 ron, vei avea administratie de 1000 ron.
Nu vorbesc fara sa stiu, pentru ca si eu am lucrat pe salariu de 1000 ron in studentie si fiind in orasul natal nu am avut cheltuieli de subzistenta. Am strans bani si am deschis o firma. Nu a mers din mai multe motive... Insa colegii mei care erau din provincie si trebuiau sa pleteasca chirie, facultate si viata de zi cu zi... cum ar fi putut investi in deschiderea unei firme? Iti asumi riscuri cand poti sustine riscurile cu niste bani... daca nu ai bani nu ai ce sa iti asumi. Asa ca majoritatea au sclavagit pe plantatii pana la sfarsitul facultatii pentru ca nu aveau multe alternative. Nu toti avem bani de la mami si de la tati.
Repet: libertatea economica nu inseamna libertate politica.
pe de alta parte, mitul ca "ne pleaca aia buni" este doar o palida acoperire pentru fapotul ca deocamdata sistemul e impanat pana la refuz cu... de-ailalti (in speta, lenesi, care nu se dau scosi din sistem in ruptul capului. or, salariile "alora buni" sunt mici ins pecial datorita faptului ca din suma limitata de la buget trebuie platiti si "aia lenesi". de cate ori "aia buni" nu inchid ochii si le dau caracterizari de serviciu bune "alora lenesi" ca "doar trebuie sa manance si el o paine". dar painea pe care o mananca lenesul vine fie de la impozitele mele (pe care nu prea mai vreau sa le bag in gura lenesului), fie din... salariul "alora buni" (suma fiind constanta, se imparte la mai multi...).
si, in fine, daca au sa plece aia bunii, numarul bugetarilor va scadea, salariile bugetarilor vor putea creste ceea ce va face sectorul bugetar atractiv pentru... aia buni.
cam asa functioneaza.
-economisirea
-protectionismul pietei interne
-subventii pentru exportatori
-investitii publice
-un control pe cat posibil al concurentei externe
gresea cumva?si sunt 400 de ani de atunci.....
Lasand gluma la o parte, in sfarsit o veste buna, Romania incepe sa iasa din criza la un nivel simtitor!
Si parafrazindu-l pe Isarescu: "la munca...nu la-ntins mina!"
Vezi:
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-8333931-jumatate-din-membrii-psd-studii-liceale-sfert-varste-peste-60-ani.htm
Eu nu sunt asa convins ca membrul PSD tipic are habar sau ca ii pasa catusi de putin de excedentul bugetar.
Din pacate :-(
Hai Boc !
NU se poate ca Boc sa modernizeze aceasta tara fara ajutorul lor. USL este un sarpe veninos ce trebuie taiat bucatele.
Hai Base! Hai Boc! Hai Romania!
pacat ca in Romania, cu lunga ei istorie boieri vs. domnitor pus pe reforme, si-o va lua in freza cat de curand; hai antena satelor, iRealitatea si gloata de semianalfabeti care va urmaresc
si da, suntem lenesi.
de asta s-au si saturat unii de lenea si pretentiile multora dintre noi, romanii. "nu iese fum fara foc" si nu apare "s'il vous plaît, messieurs!" chiar din nimic...
ca ne convine sau nu ne convine.
asa ca macar atata lucru invata si dumneata sa zici: "s'il vous plaît, messieurs!". ti se potriveste ca o manusa.
Alaltaieri a trebuit sa scot o adeverinta de la Primarie.
A fost nevoie de 5 oameni ca sa o obtin:
- unul a refactat-o
- unul mi-a luat 2 lei - taxa
- unul a semnat in locul primarului (vicele era, cred)
- unul a semnat nici nu mai stiu de ce
- unul mi-a pus parafa (stampila)
Azi am avut de pus o declaratie la Finante. Intr-un birou era veselie, nu se muncea (acolo mergeai cu alte treburi), intr-unul erau 4 functionare inghesuite care preluau declaratiile de zor. Chiar se muncea in biroul ala, insa nu am inteles de ce nu se pot suplini/ajuta.
in cinste si onoare.Peste ani Polonia arata ca o tara
exemplu
Da, un om destept ii canta osanale actualului guvern,ca sincer vorbind puteam ajunge mult,mult mai rau.Bravo lor chiar daca multi sunt nemultumiti ca au salarii,pensii,etc mai mici ,intreb eu daca nu ar mai fi luat de loc cum era?
USL e un banc sec.
Iar el face excedent an de an in ianuarie ca se platesc unele taxe pe tot anul in ianuarie. Asta e o stire de propaganda....daca nu se precizeaza asta.
No, bine?
Manipulare faci matale, sa minimalizezi rezultatele, sa ameninti ca situatia va fi proasta in lunile urmatoare, sa induci ideea ca nu este buna conducerea, sa chemi populatia in ajutorul oligarhiei mafiote si penale ca sa ia puterea, sa termine cu statul de drept, sa-si subordoneze neconditionat justitia si sa ne reguleze cu varf si indesat ca l-am votat pe Base.
Chiar vreti sa va imbatati cu apa rece? As vrea sa vad excedent la nivelul unui an intreg cu tot cu plata pensiilor, salariilor si datoriilor la FMI. Atunci as zica "bravo". Altfel raman sceptic.
Votul tau in minus chiar crezi ca conteaza?
glumeam. fiind unul din cei care au votat si care au facut efortul sa raspunda, se poate lesne infera ca au fost mai multi care au votat dar care nua u facut efortul sa iti raspunda.
inainte de a alege atat de net ce o sa votezi data viitoare si ce nu, priveste serios la scena politica si intreaba-te ce crezi ca e mai bine sa votezi. votul nu trebuie sa fie ceva visceral de genul "votez pe-astia ca ma oftica ailalti" ci bazat pe programe politice, pe seriozitate etc.
ca sa extrapolez: absenta dumitale de la vot chiar crezi ca conteaza?
Bravo Emil Boc. Te votam. Mai naste si tara asta oameni, nu numai jigodii.
mai ales in sectorul constructiilor
a fost crestere de 40% in constructii fata de noiembrie
anormala desigur...fiindca in decembrie doar s-au facturat lucrari efectuate pe parcursul anului