Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui sa adopte un ton mai ferm joi in fata inflatiei dar analistii nu se asteapta la o crestere iminenta a dobanzii de politica monetara, relateaza AFP.

Luni, economistul sef al BCE, Jurgen Stark, a oferit asigurari ca institutia monetara va actiona "rapid si de o maniera decisiva" daca obiectivul BCE de a mentine o inflatie apropiata, dar inferioara cifrei de 2% pe termen mediu este pus in pericol.

Inflatia in Zona Euro a atins nivelul de 2,4% in ianuarie, dupa 2,2% in decembrie, in special din cauza cresterii preturilor la energie. Cifra pentru luna februarie este asteptata luni.

Declaratia lui Stark a alimentat speculatiile legate de o majorare a dobanzii de politica monetara - care stationeaza la 1% din mai 2009 - in cadrul reuniunii Consiliului guvernatorilor care va avea loc joi la sediul din Frankfurt, determinand astfel o crestere a euro.

Dar daca presedintele BCE Jean-Claude Trichet ar urma sa adopte "un ton mai belicos (...) el nu urmeaza sa pregateasca terenul pentru o crestere iminenta a ratei" care ar risca sa readuca recesiunea in cele mai fragile tari din regiune, crede economistul Capital Economics, Ben May.

Chiar daca majorarea activitatii private in Zona Euro si-a continuat cresterea in februarie, atingand cel mai inalt nivel din ultimii cinci ani, potrivit indicelui PMI publicat luni, ea ramane inca inegala in randul tarilor membre.

Trichet ar putea in schimb anunta schimbari in politica de imprumuturi nelimitate pentru banci, dintre care unele au devenit dependente de BCE, solicitand garantii mai mari sau excluzand altele, potrivit economistilor RBS. De asemenea, ar putea anunta sfasitul operatiunilor de imprumut pe trei luni care fusesera prelungite in decembrie pentru un trimestru.

Analistii RBS nu se asteapta nici ei la miscari in ceea ce priveste dobanda de politica monetara inainte de trimestrul III 2011, "foarte probabil in septembrie". Ei se asteapta in schimb la revizuirea in crestere a previziunilor pentru inflatie.

Acestea ar putea ajunge de la 1,8 la 2,1% in 2011 si de la 1,5 la 1,7% pentru 2012.

Si totusi, masa monetara M3, un agregat care serveste BCE pentru a decelera amenintarile inflationiste pe termen mediu, a crescut cu 1,5% in ianuarie in cifre anualizate, sub asteptarile analistilor.

Pentru Michael Schubert, de la Commerzbank, aceasta cifra, publicata vineri, "confirma evaluarea recenta a BCE potrivit careia presiunile inflationiste pe termen mediu raman stapanite".