Potrivit estimărilor, PIB-ul s-a contractat in 2010 cu 1,2% faţă de 2009, mai putin decat previziunile noastre si in general de asteptarile pietei, de -1,8%. Pe date ajustate sezonier, PIB-ul a crescut cu 0,1%, in ritm trimestrial. Vestea este pozitiva, semnalizand probabil sfarsitul recesiunii, se arata intr-un raport al EFG Eurobank, institutie elena de credit care controleaza in Romania banca locala Bancpost. "Ieşirea din recesiune este adesea descrisa ca două trimestre consecutive de crestere pozitiva (date ajustate sezonier) a PIB-ului. Ne aşteptăm în continuare ca recuperarea economică să se produca la jumătatea anului 2011, adică un trimestru mai târziu decât asteptarile Guvernului si ale FMI", mai noteaza autorii raportului.

"Marginal pozitiv, ritmul de creştere al PIB în T4 este insa insuficient pentru a denumi in mod categoric fenomenul ca fiind o redresare economică. Mai mult, cifra poate fi revizuită în jos", mai arata autorii raportului. Remitenţele au scăzut de la maximul istoric de 6,6 miliarde de euro în 2008 la 4,4 miliarde euro în 2009 şi la doar 3,8 miliarde de euro în 2010.

Apropierea alegerilor generale din 2012 va conduce, probabil, la salarii mai mari in sectorul public şi la pensii mai mari. În ianuarie 2011, salariile din sectorul public au crescut deja cu 15% faţă de nivelul lor din octombrie 2010.

Citeste integral Raportul (in atasament)