





Evolutia pretului la alimente in Europa
In luna ianuarie, in Zona Euro, pretul alimentelor a fost in medie cu 0,4% mai mare decat in decembrie, si cu 1,5% mai mare decat in ianuarie 2010, la nivelul UE extremele fiind Cipru cu o crestere lunara de 3,7% si Olanda cu o scadere de 0,7%. In ce priveste Romania, in ianuarie 2011, pretul alimentelor a fost cu 1,2% mai mare decat in decembrie, si cu 7,6% mai mare decat in ianuarie 2010.
Daca luam in considerare o perioada mai mare de timp, respectiv doi ani (ian. 2011 vs ian. 2009), in topul cresterilor la nivel european se situeaza Turcia (17,6%), Ungaria (9,7%) si Polonia (8,6%), Romania venind pe locul 4 cu un procent de 7,4%. Urmeaza Marea Britanie si Malta cu cresteri de 7,1%, click pe graficul alaturat pentru detalii. In acelasi timp, cea mai mare scadere s-a inregistrat in Irlanda, tara in care pretul alimentelor a scazut cu 8,2% in ultimii doi ani.
Mai departe, daca vom compara evolutia pretului la alimente in Romania, Ungaria, Polonia si Bulgaria in ultimii trei ani observam ca procentele de crestere sunt relativ similare in cazul primelor trei tari (12-14%), in timp ce Bulgaria a inregistrat o crestere de doar 4,8%.
Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.

VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Orban: Cine atacă premierul trebuie să plece acasă /Cîțu: Le aduc aminte colegilor din coaliție că au de făcut o nominalizare pentru Ministerul Sănătății
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani