Rezerva valutara BNR a scazut cu 621 milioane de euro. Scaderea e conjuncturala, o rezerva prea mare nefiind in mod obligatoriu un semn de sanatate

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 1 martie 2011, 14:22 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu
Foto: AGERPRES
Rezervele valutare la Banca Naţională a României au scazut in februarie cu 621 de milioane de euro, atingand 32,068 miliarde de euro, faţă de 32,689 miliarde euro la 31 ianuarie 2011. Potrivit datelor furnizate marti de BNR, intrările au fost de 750 milioane euro, iar iesirile de 1,37 miliarde de euro, aceste iesiri reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat, plăţi din contul Comisiei Europene, precum şi alte plăţi. Scaderea este una conjuncturala, existand diferente de la luna la luna pe fondul modificarii ponderii pasivelor.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a
practici administrare aur
Foto: Hotnews
situat la 3,399 miliarde euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 28 februarie 2011 au fost de 35,467 miliarde euro, faţă de 35,947 miliarde euro la 31 ianuarie 2011.

Plăţile scadente în luna martie 2011 în contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 140,85 milioane euro.

Guvernatorul Mugur Isarescu declarase anterior ca daca banca centrala ar tine o rezerva prea mare, ar aparea intrebarea de ce are nevoie Romania si insista sa tina rezerva, care acopera 12-13 luni de importuri, sub forma de cash, cu o rasplata slaba. "S-ar fi intrebat daca Romania ascunde ceva, o frica, un eventual default, o problema de maturitati neasezate bine in timp", a spus Isarescu.

Rezervele valutare internationale ale Romaniei nu mai au nevoie neaparat sa creasca, in conditiile in care se situeaza la un nivel confortabil, a mai explicat guvernatorul BNR. El a precizat ca trebuie sa renuntam la ideea potrivit careia este bine doar daca rezerva valutara internationala a tarii creste.

rezerva de aur 1929-1938
Foto: Hotnews
In ce priveste rezervele de aur ale statelor din regiune, guvernatorul a mentionat ca rezerva de aur a bancii centrale a Bulgariei este de 39,8 tone, a celei din Letonia - de 7,8 tone, din Lituania - de 5,9 tone, din Polonia - de 103 tone, iar a Slovaciei - de 31,7 tone, in conditiile in care rezerva de aur a Romaniei este de 103,7 tone.

Isarescu a mai atras atentia ca Romania are chiar un nivel ridicat al rezervei de aur, cel putin prin comparatie cu tarile din regiune, mai ales ca Polonia are o populatie dubla fata de cea a Romaniei si o rezerva de aur aproape egala cu a noastra.

"Rezerva internationala a Romaniei nu trebuie sa creasca. Anumite fluctuatii in sus si in jos sunt absolut normale. Stabilizam rezerva in functie de foarte multi alti indicatori", a spus Isarescu. Guvernatorul a mai vorbit despre castigul din administrarea rezervelor internationale, care " a scazut dramatic din 2008 in 2009 si in 2010 si mai mult".

"Dobanzile pe plan international au scazut foarte mult, am scazut si noi si aceasta se reflecta in rentabilitatea Bancii Nationale", a comentat Isarescu.
El a mai vorbit despre ideea potrivit careia rezerva valutara ar tebui sa acopere importurile de bunuri si servicii ale tarii timp de 3 luni, pentru un nivel optim, si a explicat ca, din acest punct de vedere, Romania ar trebui chiar sa mai scada rezerva, deoarece poate fi considerata excedentara.
 • La ce e folosita rezerva internationala a Romaniei?
Scopul rezervei internationale a Romaniei este onorarea plăţilor aferente obligaţiilor externe ale statului român, asigurarea credibilităţii ţării, fluidizarea împrumuturilor externe, limitarea vulnerabilităţii externe (absorbţia şocurilor
randamente comparate
Foto: BNR
financiare adverse în perioade de criză sau în situaţia restrângerii accesului la pieţele internaţionale de capital), consolidarea credibilităţii politicii economice, a politicii monetare şi a celei de curs de schimb, inclusiv prin posibilitatea intervenţiei în sprijinul monedei naţionale si acumularea de avuţii pentru generaţiile viitoare şi pentru a face faţă unor şocuri exogene neprevăzute.
Rezerva valutara este utilizata pentru rambursarea împrumuturilor externe contractate de statul român, a dobânzilor şi comisioanelor aferente. De asemenea, mai este utilizata pentru onorarea obligaţiilor externe rezultate din garanţiile emise de Guvernul României, sub forma participaţiilor Romaniei la organismele internaţionale, pentru plata comisioanelor şi spezelor aferente operaţiunilor de administrare a rezervei, pentru rambursări către băncile comerciale în limita rezervelor minime obligatorii deţinute de acestea sau pentru vânzarea de valută pe piaţa valutară interbancară

 • Fructificarea rezervei internationale
Conform practicii internaţionale, valutele sunt menţinute la bănci centrale din străinătate, emitente ale valutelor respective (în cazul euro, bănci centrale din Eurosistem) sau la alte instituţii financiare internaţionale.
Stocul de aur este păstrat parţial în cadrul Băncii Naţionale a României, parţial la alte bănci centrale.
Conform standardelor FMI, menţinerea rezervei valutare în ţară ar determina pierderea calităţii acesteia de rezerve internaţionale
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1950 vizualizari

 • +5 (13 voturi)    
  Imi place titlul (Marţi, 1 martie 2011, 14:40)

  flavian [anonim]

  Imi place titlul. A scazut rezerva, dar stati asa ca avem explicatii gata pregatite. Se simte cineva cam tare cu musca pe caciula ?

  Apoi povestea aia cu 100 tone aur rezerva. Dar cine-i mai crede pe "oficialii" bancii centrale ? Unii am invatat de multa vreme ca cele mai multe prostii si abureli tocmai de acolo ne vin. Pe scurt.. in scripte BNR are 103,7 tone de aur. Din care 61,9 la Londra, 34,8 la Zurich si Geneva, iar restul la Bucuresti. Pentru aceste cantitati aflate in strainătate BNR primeşte o dobinda de 4 % pe an, calculata la valoarea medie lunara a aurului de la bursa din Londra. Este o procedură corecta si legală a BNR-ului, fiindca intretinerea, paza si asigurarea stocului de aur costa al naibii de mult. Credeti ca asta este doar situatia BNR ? Doar ei s-au lasat "pacaliti" sa trimita aurul la Londra unde chipurile primesc si dobanda in loc sa plateasca pentru paza acestuia ?

  Ei bine, lucrurile sunt mult mai triste. Ceea ce se intampla de fapt la Londra este o noua schema piramidala la nivel de stat. Unde multe banci centrale din multe tari au fost pacalite sa-si trimita aurul fizic sub promisiunea ca-l pot recupera inapoi oricand si ca primesc dobanzi pe urma lui in loc sa cheltuiasca cu depozitarea acestuia. Ceea ce explica insa ursuletii din filmele de mai sus este ca aceasta pacaleala este de fapt un alt sistem fractionar practicat cu aur fizic la nivel de state. Asemanator cu ceea ce explicam aici sau aici ca se intampla cu banii deponentilor la banci. Adica la fel ca in cazul RMO nu mai exista fizic decat o mica cantitate de aur pastrata pentru tarile care la un moment dat si-ar dori inapoi aurul fizic.

  Tari precum China sau Rusia s-au prins de schema. Si au inceput sa-si aduca aurul acasa, golind putinul care mai ramasese in depozitele din Londra. Acestia rad de tari precum India care chipurile a "cumparat" 200 de tone aur de la FMI, dar nu a cerut livrarea acestuia. Iar acum ca in depozite bate vantul e putin probabil sa mai primeasca ceva...
  • -5 (9 voturi)    
   FOAMETEA SI AURUL (Marţi, 1 martie 2011, 14:55)

   i conomics [anonim] i-a raspuns lui flavian

   http://abciconomics.blogspot.com/2011/02/foametea-si-aurul.html

   Sansele ca intr-o criza bancara globala, Romania sa isi recupereze aurul depozitat sau imprumutat peste hotare este inexistent, negand astfel insasi rolul aurului de rezerva pentru zile negre atunci cand nici un alt mijloc de schimb nu ar mai avea valoare.
   • +5 (5 voturi)    
    Intrebare.. (Marţi, 1 martie 2011, 16:18)

    Mirel [anonim] i-a raspuns lui i conomics

    Am si io o intrebare.. cum e posibil ca rezenrva nationala sa scada asa de mult in paralel cu aprecierea monedei nationale? Eu nu inteleg! A intervenit BNR si a vandut valuta ca sa intareasca RONul..? de ce? Inafara de catva speculatori institutionali din Londra.... cine oare ar mai avea vre-un beneficiu din chestia asta?
    • +6 (8 voturi)    
     Bancile si importatorii (Marţi, 1 martie 2011, 16:56)

     flavian [anonim] i-a raspuns lui Mirel

     Doua categorii foarte importante. Bancile ar intra brusc in panica daca cei cu rate in euro ar incepe sa aibe greutai de plata. Iar importatorii nu ne-ar mai putea baga pe gat plazmele si alte prostii produse de vestici.

     Daca leul ar lua-o la vale ambele categorii ar avea de pierdut. Ca sa nu piarda ei luam imprumuturi FMI, vindem rezervele de valuta, dam aurul la englezi, cumparam bonduri americane, facem orice. Acum intelegi pentru cine lucreaza BNR de fapt ?
    • 0 (0 voturi)    
     e simplu (Miercuri, 2 martie 2011, 15:24)

     Ghita [anonim] i-a raspuns lui Mirel

     1. tinerea sub control a inflatiei importate pentru produse cu pret volatil, datorate cursului de schimb (papica si petrol/gaze in perioada de iarna/turbulatii in africa) fara a majora dobanda de referinta spre a nu omori creditarea.

     2. pe piata e nevoie de lei *vezi ca in paralel bnr imprumuta bancile => vinde euro sa cumpere lei si apoi sa arunce pe piata.
    • 0 (0 voturi)    
     bingo ! (Miercuri, 2 martie 2011, 21:27)

     panfil [anonim] i-a raspuns lui Mirel

     pen'ca noi mai mult importam.
     avem banci, datorii in ioroi...
     pai nu de asta se plange tot leatul ?!
   • +3 (3 voturi)    
    nu doar asta (Marţi, 1 martie 2011, 17:57)

    c [anonim] i-a raspuns lui i conomics

    Daca US sau altii cu influienta la ONU nu o sa le placa in viitor de conducerea Romaniei, atunci rezervele internationale ale Romanie vor fi blocate (la fel cum se intampla cu cele ale Libiei sau ale altor state). Poate e bine, poate e rau....
  • +3 (5 voturi)    
   surse? (Marţi, 1 martie 2011, 14:57)

   eui [anonim] i-a raspuns lui flavian

   ai surse ?
   • +4 (4 voturi)    
    Ursuleti si metale pretioase (Marţi, 1 martie 2011, 15:19)

    flavian [anonim] i-a raspuns lui eui

    Da un search dupa "Ursuleti si metale pretioase" pentru articolul original. Pentru articole in engleza incearca cu: "What The Silver Vigilantes Understand". Sau vezi raportul lui Harvey Organ de ieri 28 februarie privind stocurile.

    In joc sunt implicate evident persoane de la varful marilor institutii financiare precum FED, JPM, BIS, LBMA, COMEX sau a comisiei de control pe commodities CFTC care incearca din toate puterile sa mai amane un pic deznodamantul. Dar cu toate astea, mare lucru nu mai pot face de acum, pentru ca au ramas pur si simplu pe uscat. Asa cum zic ursuletii, ziua in care adevarul va iesi la lumina se apropie: "it's all smoke and mirrors, and the CFTC can do nothing about it other than pray."
    • 0 (0 voturi)    
     :) (Miercuri, 2 martie 2011, 12:16)

     alex [anonim] i-a raspuns lui flavian

     Orice short e sortit esecului. Mai ales shorturile mari. Speculatie pura, merita pedepsita.
  • +2 (2 voturi)    
   Pai mai sant (Miercuri, 2 martie 2011, 8:18)

   HESS [anonim] i-a raspuns lui flavian

   Destui sa-l si sa-i creada.
   Mama prostiilor e mereu gravida.
  • 0 (4 voturi)    
   stii tu? (Miercuri, 2 martie 2011, 8:20)

   catelu [utilizator] i-a raspuns lui flavian

   Banuiesc ca ai aruncat un ochi prin depozitele respective din Londra, inainte sa vii sa ne povestesti pe aici, nu?
  • -1 (1 vot)    
   lol (Miercuri, 2 martie 2011, 12:04)

   alex [anonim] i-a raspuns lui flavian

   Mai Flavian,

   Tu uiti ca Romania este indatorata tarilor pe care le mentionezi ca am avea aur in depozite (UK, SUA samd). Daca nu primim aurul inapoi, facem offset la datorii nu?

   Eu zic sa te calmezi. Inteleg ca ai cumparat aur si argint fizic dar asta nu justifica argumentatia ta.

   PS: iar ai inceput cu ursuletii?
 • +2 (6 voturi)    
  Rezerva valutara. (Marţi, 1 martie 2011, 15:14)

  Dumitru Tanasa [anonim]

  Acest pseudo-mare economist se face vinovat in mod direct de toate relele care s-au intamplat in ROMANIA ,din 1990. A participat in mod direct la toate
  asa-zisele 'privatizari ' si furturi din avutia noastra nationala!!! Ii cunosc capacitatile acestui isarescu de cand era la Ambasada tarii noastre la Washington un biet Secretar II, lucrand la Securitate. Cred ca ar fi cazul sa fie schimbat si sa nu mai lasam TARA pe mana MASONERIEI.
 • +1 (1 vot)    
  Rezerva banc(ara)... (Marţi, 1 martie 2011, 16:42)

  lilly [anonim]

  Daca e sa ma -ntrebati pe mine, e ca-n bancul cu englezul care mergea prin desert cautand apa si care, intanlind vreo doi-trei insi pe-acolo, cerandu-le apa, evident; il intrebau invariabil, "aveti cravata?!!! : Cumparati-va una!!!. (Pentru cei care nu cunosc bancul): Omul nostru(englez, roman etc.), ajungand la un hotel, a cerut, firesc, un pahar cu apa... Receptionerul, l-a pus aceeiasi intrebare: Dar cravata aveti?!!!
 • +6 (6 voturi)    
  Cresterea rezervei nu e semn de sanatate, dar e un (Marţi, 1 martie 2011, 19:16)

  .... [utilizator]

  bun prilej de lauda. Cand scade, nu e motiv de lauda dar nici de ingrijorare. Spuneti-ne domnule Isarescu, cand trebuie sa ne ingrijoram?
 • 0 (2 voturi)    
  GUVERNATORUL & B.N.R. (Miercuri, 2 martie 2011, 12:01)

  Stefan Ivan [anonim]

  Oare cand va scadea Dl. Isarescu & B.N.R.-ul dobanda de politica monetara la 5% ori chiar la 3%, pt. ca apoi si bancile comerciale sa scada D.A.E. la maximum 9% pt. cel mai scump tip de credit din sistemul bancar romanesc si proportional sa scada, D.A.E. si pt. fiecare tip de credit, pt. toate creditele aflate in prezent in derulare in Romania ?Oare clienti bancari romani nu merita asa ceva ? Asa cum e in fapt, in fiecare sistem bancar din tarile U.E., de la granita romano-magiara spre vest din Europa. Din toate tarile U.E. numai clientii bancari din Romania merita si trebuie sa fie jefuiti si talhariti prin abuzurile comise de bancherii romani si straini cu D.A.E. cuprinse intre 14-22% ? Chiar numai noi romanii cu salariile si pensile cele mai scazute si de mizerie din toate popoarele tarilor membre ale U.E. meritam asa un tratament ? Cand intra si sistemul bancar romanesc se va restructura si transforma intr-un sistem bancar normal, la fel ca in celelalte tari din U.E. ? Clientii bancari romani asta isi doresc, NORMALITATEA si ELIMINAREA ABUZURILOR comise de bancherii din sistemul bancar romanesc. Multumim anticipat, D-le Guvernator.
 • -3 (3 voturi)    
  cati specialisti pe aici... (Miercuri, 2 martie 2011, 12:43)

  dman [anonim]

  care simt nevoia sa-si dea cu parerea intr-o chestiune la care nu sunt nici macar tangenti.
  te doare bila
 • 0 (0 voturi)    
  Jmeker (Miercuri, 2 martie 2011, 13:38)

  atent [anonim]

  Simplu: nu s-a mai speculat pe curs, de aia a scazut rezerva! Asa e domnule jmeker Isarescu?
  • 0 (0 voturi)    
   Sau poate s-a platit vre-o rata din dobanda la (Miercuri, 2 martie 2011, 14:00)

   .... [utilizator] i-a raspuns lui atent

   imprumutul de la FMI (care a inceput sa se plateasca deja).


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by