Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,399 miliarde euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 28 februarie 2011 au fost de 35,467 miliarde euro, faţă de 35,947 miliarde euro la 31 ianuarie 2011.
Plăţile scadente în luna martie 2011 în contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 140,85 milioane euro.
Guvernatorul Mugur Isarescu declarase anterior ca daca banca centrala ar tine o rezerva prea mare, ar aparea intrebarea de ce are nevoie Romania si insista sa tina rezerva, care acopera 12-13 luni de importuri, sub forma de cash, cu o rasplata slaba. "S-ar fi intrebat daca Romania ascunde ceva, o frica, un eventual default, o problema de maturitati neasezate bine in timp", a spus Isarescu.
Rezervele valutare internationale ale Romaniei nu mai au nevoie neaparat sa creasca, in conditiile in care se situeaza la un nivel confortabil, a mai explicat guvernatorul BNR. El a precizat ca trebuie sa renuntam la ideea potrivit careia este bine doar daca rezerva valutara internationala a tarii creste.
In ce priveste rezervele de aur ale statelor din regiune, guvernatorul a mentionat ca rezerva de aur a bancii centrale a Bulgariei este de 39,8 tone, a celei din Letonia - de 7,8 tone, din Lituania - de 5,9 tone, din Polonia - de 103 tone, iar a Slovaciei - de 31,7 tone, in conditiile in care rezerva de aur a Romaniei este de 103,7 tone.
Isarescu a mai atras atentia ca Romania are chiar un nivel ridicat al rezervei de aur, cel putin prin comparatie cu tarile din regiune, mai ales ca Polonia are o populatie dubla fata de cea a Romaniei si o rezerva de aur aproape egala cu a noastra.
"Rezerva internationala a Romaniei nu trebuie sa creasca. Anumite fluctuatii in sus si in jos sunt absolut normale. Stabilizam rezerva in functie de foarte multi alti indicatori", a spus Isarescu. Guvernatorul a mai vorbit despre castigul din administrarea rezervelor internationale, care " a scazut dramatic din 2008 in 2009 si in 2010 si mai mult".
"Dobanzile pe plan international au scazut foarte mult, am scazut si noi si aceasta se reflecta in rentabilitatea Bancii Nationale", a comentat Isarescu.
El a mai vorbit despre ideea potrivit careia rezerva valutara ar tebui sa acopere importurile de bunuri si servicii ale tarii timp de 3 luni, pentru un nivel optim, si a explicat ca, din acest punct de vedere, Romania ar trebui chiar sa mai scada rezerva, deoarece poate fi considerata excedentara.
- La ce e folosita rezerva internationala a Romaniei?
Rezerva valutara este utilizata pentru rambursarea împrumuturilor externe contractate de statul român, a dobânzilor şi comisioanelor aferente. De asemenea, mai este utilizata pentru onorarea obligaţiilor externe rezultate din garanţiile emise de Guvernul României, sub forma participaţiilor Romaniei la organismele internaţionale, pentru plata comisioanelor şi spezelor aferente operaţiunilor de administrare a rezervei, pentru rambursări către băncile comerciale în limita rezervelor minime obligatorii deţinute de acestea sau pentru vânzarea de valută pe piaţa valutară interbancară
- Fructificarea rezervei internationale
Stocul de aur este păstrat parţial în cadrul Băncii Naţionale a României, parţial la alte bănci centrale.
Conform standardelor FMI, menţinerea rezervei valutare în ţară ar determina pierderea calităţii acesteia de rezerve internaţionale
Apoi povestea aia cu 100 tone aur rezerva. Dar cine-i mai crede pe "oficialii" bancii centrale ? Unii am invatat de multa vreme ca cele mai multe prostii si abureli tocmai de acolo ne vin. Pe scurt.. in scripte BNR are 103,7 tone de aur. Din care 61,9 la Londra, 34,8 la Zurich si Geneva, iar restul la Bucuresti. Pentru aceste cantitati aflate in strainătate BNR primeşte o dobinda de 4 % pe an, calculata la valoarea medie lunara a aurului de la bursa din Londra. Este o procedură corecta si legală a BNR-ului, fiindca intretinerea, paza si asigurarea stocului de aur costa al naibii de mult. Credeti ca asta este doar situatia BNR ? Doar ei s-au lasat "pacaliti" sa trimita aurul la Londra unde chipurile primesc si dobanda in loc sa plateasca pentru paza acestuia ?
Ei bine, lucrurile sunt mult mai triste. Ceea ce se intampla de fapt la Londra este o noua schema piramidala la nivel de stat. Unde multe banci centrale din multe tari au fost pacalite sa-si trimita aurul fizic sub promisiunea ca-l pot recupera inapoi oricand si ca primesc dobanzi pe urma lui in loc sa cheltuiasca cu depozitarea acestuia. Ceea ce explica insa ursuletii din filmele de mai sus este ca aceasta pacaleala este de fapt un alt sistem fractionar practicat cu aur fizic la nivel de state. Asemanator cu ceea ce explicam aici sau aici ca se intampla cu banii deponentilor la banci. Adica la fel ca in cazul RMO nu mai exista fizic decat o mica cantitate de aur pastrata pentru tarile care la un moment dat si-ar dori inapoi aurul fizic.
Tari precum China sau Rusia s-au prins de schema. Si au inceput sa-si aduca aurul acasa, golind putinul care mai ramasese in depozitele din Londra. Acestia rad de tari precum India care chipurile a "cumparat" 200 de tone aur de la FMI, dar nu a cerut livrarea acestuia. Iar acum ca in depozite bate vantul e putin probabil sa mai primeasca ceva...
Sansele ca intr-o criza bancara globala, Romania sa isi recupereze aurul depozitat sau imprumutat peste hotare este inexistent, negand astfel insasi rolul aurului de rezerva pentru zile negre atunci cand nici un alt mijloc de schimb nu ar mai avea valoare.
Daca leul ar lua-o la vale ambele categorii ar avea de pierdut. Ca sa nu piarda ei luam imprumuturi FMI, vindem rezervele de valuta, dam aurul la englezi, cumparam bonduri americane, facem orice. Acum intelegi pentru cine lucreaza BNR de fapt ?
2. pe piata e nevoie de lei *vezi ca in paralel bnr imprumuta bancile => vinde euro sa cumpere lei si apoi sa arunce pe piata.
avem banci, datorii in ioroi...
pai nu de asta se plange tot leatul ?!
In joc sunt implicate evident persoane de la varful marilor institutii financiare precum FED, JPM, BIS, LBMA, COMEX sau a comisiei de control pe commodities CFTC care incearca din toate puterile sa mai amane un pic deznodamantul. Dar cu toate astea, mare lucru nu mai pot face de acum, pentru ca au ramas pur si simplu pe uscat. Asa cum zic ursuletii, ziua in care adevarul va iesi la lumina se apropie: "it's all smoke and mirrors, and the CFTC can do nothing about it other than pray."
Mama prostiilor e mereu gravida.
Tu uiti ca Romania este indatorata tarilor pe care le mentionezi ca am avea aur in depozite (UK, SUA samd). Daca nu primim aurul inapoi, facem offset la datorii nu?
Eu zic sa te calmezi. Inteleg ca ai cumparat aur si argint fizic dar asta nu justifica argumentatia ta.
PS: iar ai inceput cu ursuletii?
asa-zisele 'privatizari ' si furturi din avutia noastra nationala!!! Ii cunosc capacitatile acestui isarescu de cand era la Ambasada tarii noastre la Washington un biet Secretar II, lucrand la Securitate. Cred ca ar fi cazul sa fie schimbat si sa nu mai lasam TARA pe mana MASONERIEI.
te doare bila