"Suntem alaturi de colegii din BCR, pentru ca nu e normal ca dupa ce stai doi ani cu salariile inghetate- fara actualizarea lor macar cu rata inflatiei- sa ti se refuze drepturile. In calitate de salariati consideram ca am avut suficienta intelegere fata de patronate. Stim, nu noi facem politica de management a bancii, dar perceptia angajatului simplu este aceea a insecuritatii locului de munca. Flexibilizarea pietei muncii amplifica nesiguranta locului de munca. Si noi avem rate de platit, facturi de achitat si dorim sa ne exprimam sprijinul pentru colegii din BCR. Peste cateva minute chiar le vom transmite in scris sprijinul nostru", a declarat pentru HotNews.ro liderul sindicatului Raiffeisen Bank, Maria Ditu. Potrivit liderului sindical, in Raiffeisen Bank, negocierile cu patronatul vor demara chiar in aceasta luna. Si sindicatele din BRD-GSG au transmis Hotnews.ro sprijinul pentru grevistii BCR.

"In completarea stressului mai vine acum si Guvernul cu noul Cod al Muncii, care te aduce in situatia in care, daca deschizi gura, sa risti sa fii dat afara", a mai spus Nitu. Potrivit liderului sindicatului din Raiffeisen Bank, contractul de munca expira in iunie, negocierile urmand sa demareze inca din aceasta luna. "In aprilie urmeaza sa luam niste bonusuri, astfel incat vom demara negocierile in aceasta luna", a mai precizat Ditu.

La randul lor, membrii sindicatului din cea de-a doua banca locala, BRD-GSG au transmis Hotnews prin SMS ca atata timp cat solidaritatea este esenta miscarii sindicale, inteleg sa isi sprijine coledii din sindicatul BCR. "Le dorim succes in toate demersurile legale pe care le vor intreprinde", mai spune liderul sindicatului din BRD-GSG, Cristi Mocanu in SMS-ul transmis reporterului HotNews.ro

Salariatii BCR au fost marti in greva japoneza, actiunea lor fiind cea de-a doua forma de protest dupa ce, vineri au protestat timp de doua ore in fata sediului BCR din Calea Victoriei. "Participarea a fost in proportie de aproximativ 90% din totalul membrilor de sindicat ceea ce inseamna ca aproximativ 6.500 de salariati ai BCR au fost in greva japoneza", se arata intr-un comunicat al sindicatului celei mai mari banci locale dupa active.

Protestele salariatilor BCR sunt indreptate impotriva atitudinii angajatorului fata de salariati caracterizata prin "lipsa unui dialog real, a modului in care administratia intelege sa negocieze contractul colectiv de munca solicitand eliminarea sau suspendarea drepturilor castigate, dar si impotriva hotararii Guvernului de a-si asuma raspunderea pe Codul muncii in varianta propusa de Consiliul Investitorilor Straini".

In situatia in care semnalele de alarma trase pana acum de salariatii BCR nu vor fi intelese in mod "corespunzator" si nu se va ajunge la un consens cu privire la contractul colectiv de munca, Federatia Sindicatelor Independente din Banca Comerciala Romana va fi obligata sa declanseze conflictul de interese, ne-excluzand declansarea unei greve de avertisment si, ulterior, a grevei generale.

"Salariatii BCR sunt mai hotarati ca niciodata sa-si apere drepturile castigate si nu inteleg sa mai accepte o noua perioada de austeritate, asa cum propune BCR", se mai spune in comunicatul sindicalistilor din BCR.