Fiscul demareaza campania "Lasati contribuabilii sa vina la mine!". Persoanele banuite de venituri nedeclarate vor fi mai intai discret verificate, iar apoi anuntate oficial sa isi pregateasca explicatiile

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 2 martie 2011, 9:04 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
(02 Mar 2011) PDF, 124KB
Verificarile pe care Fiscul le va face pentru a-i depista pe cei cu venituri mari se vor face in doua etape- verificarea prealabila, urmata de verificarea fiscala propriu zisa, se arata in Normele Metodologice publicate de Ministerul Finantelor. Prima etapa se face “la secret”, cei vizati nefiind informati si neputand interveni sau face obiectii cu privire la cercetarile Fiscului. Daca in urma verificarii prealabile se constata ca banuielile sunt confirmate, persoana cercetata in prealabil va fi anuntata ca in 15 zile urmeaza verificarea fiscala propriu-zisa. Controlul nu poate depasi 30 de zile.
Vezi in atasament Normele metodologice

Raportul de verificare prealabila prevăzut nu are caracterul unui act administrativ fiscal şi nu se comunică persoanei fizice ce a făcut obiectul verificării fiscale prealabile documentare, se arata in Normele Finantelor.
Persoana fizică ce a făcut obiectul verificării fiscale prealabile documentare nu poate interveni în procedura verificării prealabile şi nu poate face obiecţii cu privire la rezultatul verificării, se mai precizeaza in document. E si dificil de intervenit din moment ce oficial nu ai cum afla ca esti verificat discret de ANAF. Daca verificarea prealabila confirma ca veniturile pe hartie nu acopera cheltuielile facute, cel vizat va primi o instiintare oficiala ca urmeaza sa fii controlat "pe fata".

"Avizul de verificare se comunică persoanei fizice cu cel putin 15 zile înainte de data inceperii verificării fiscale. La stabilirea datei de începere a verificării fiscale, organul fiscal va avea în vedere perioada necesară pentru comunicarea avizului de verificare, perioada ce urmează a fi supusă verificării (de regulă, perioada impozabilă definită de Codul fiscal, cu respectarea termenului de prescripţie a dreptului organului fiscal de a stabili obligaţii fiscale), dar si posibilitatea de a solicita amânarea datei de începere a verificării", se mai spune in Norme.

In termen de 60 de zile de la comunicarea avizului de verificare, persoana fizică verificată trebuie să prezinte documente justificative pentru clarificarea situaţiei fiscale personale. În toate cazurile, organul fiscal solicită extrasele de conturi bancare. Comunicarea avizului de verificare nu este necesară în cazul controlului încrucişat la persoane fizice sau juridice pentru verificarea documentelor sau operaţiunilor, în corelaţie cu cele identificate la persoana fizică supusă verificării fiscale sau în cazul refacerii verificării ca urmare a unei dispoziţii de reverificare.

Amânarea datei de începere a verificării fiscale, se poate face o singură dată, la solicitarea scrisă a persoanei fizice, pentru motive justificate. În solicitare, persoana fizică prezintă motivele pentru care solicită amânarea şi, după caz, dovezile în susţinerea acestora. Acţiunea de verificare se desfăşoară, de regulă, la sediul organului fiscal. În acest scop, persoana fizică verificată este înştiinţată prin avizul de verificare despre locul şi persoana de contact la care să se prezinte. La cererea persoanei fizice verificate, verificarea fiscală se poate desfăşura şi la domiciliul său sau al avocatului acestuia, dar numai in cazul in care cel verificat este în imposibilitate fizică de a se deplasa.

Durata efectuării verificării fiscale este stabilită de organul fiscal şi nu poate fi mai mare de 3 luni. Pe parcursul unei verificări, persoana fizică poate solicita suspendarea acesteia, doar o singură dată.

Fiscul poate solicita persoanei verificate, în scris, explicaţii sau clarificări punctuale, precum şi informaţii/înscrisuri necesare stabilirii situaţiei sale fiscale, cum ar fi: situaţia cheltuielilor personale; situaţia bunurilor imobile şi mobile deţinute, intrările şi ieşirile de patrimoniu în cursul perioadei verificate; participaţii sau mandate deţinute în societăţi comerciale sau alte entităţi; bunuri aparţinând unor persoane fizice sau juridice puse la dispoziţia persoanei fizice; împrumuturi acordate şi/sau contractate; tranzacţii cu metale preţioase, obiecte de artă şi alte bunuri de valoare; donaţii, sponsorizări şi/sau succesiuni; alte asemenea precizări.

Persoana fizică verificată este informată pe parcursul desfăşurării verificării fiscale asupra constatărilor rezultate din verificare. La finalizarea verificării fiscale, organul fiscal prezintă persoanei fizice constatările şi consecinţele lor fiscale, acordându-i acesteia posibilitatea de a-şi exprima punctul de vedere, cu excepţia cazului în care bazele de impozitare nu au suferit nicio modificare în urma verificării fiscale sau a cazului în care persoana fizică renunţă la acest drept şi notifică, în scris, acest fapt organelor fiscale.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2397 vizualizari

 • -8 (10 voturi)    
  Revenirea la traditia comunista;turnatoria (Miercuri, 2 martie 2011, 9:26)

  Liber la turnatorie [anonim]

  Si mai dur:acuma se refera la partea economica, strict.

  Ciripitulsi turnatoria de natura economica este cea mai periculoasa.

  Se va ajunge ca in SUA; sa fie mai usor de spus ce fac oamenii in pat decat cati bani au in buzunar si cum i-au obtinut...Oamenii o se se ascunda si mai tare , nu o sa mai dea nimic la musafiri , nici un pahar de apa., de frica ca sa nu vezi ce mananca. Nu te vor mai primi in casa, ca sa nu vezi ce mobila au..etc..etc..Si uite asa, traditionala ospitalitate a romanului se va duce de rapa. Nici turismul la oamenii haituiti si inraiti nu va mai fi posibil...
  • +3 (5 voturi)    
   sigur (Miercuri, 2 martie 2011, 10:04)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui Liber la turnatorie

   mai bine sa huzureasca banditii in averea furata, fara frica, este? aI SI TU NISTE IDEI, MAI BINE ARUNCA-LE LA COS.
  • +2 (4 voturi)    
   nu zau? (Miercuri, 2 martie 2011, 10:41)

   un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui Liber la turnatorie

   Fiscul incepe sper sa functioneze normal. Ti se pare normal sa poti avea peste noapte masini case bunuri etc pe care sa nu poti sa le justifici? Daca da atunci evident provin din ilegalitati. Daca poti sa le justifici legal nu trebuie decat sa platesti impozitele aferente. Cia asta functioneaza in SUA de ani buni cu succes.
   Munceste cinstit...platesteti impozitele si nu ai de ce sa te temi. Doar daca FURI!
   O masura f utila sid e bun simt. La mai mare
  • +1 (3 voturi)    
   Succes... (Miercuri, 2 martie 2011, 13:06)

   Surfer [utilizator] i-a raspuns lui Liber la turnatorie

   ... le doresc succes....au de lucru pentru urmatorii 20 de ani, la cat s-a furat din tarisoara asta.

   La cat mai multe averi confiscate !! -)
 • 0 (6 voturi)    
  Melodie italiana. (Miercuri, 2 martie 2011, 9:35)

  Observatore [utilizator]

  Parole, parole, parole....
 • -3 (3 voturi)    
  Pai si pana acum nu faceau asa????? (Miercuri, 2 martie 2011, 9:48)

  Blejnar [anonim]

  Vor sa spuna ca pana acum acuzau si pe urma veneau cu probe? :) :) :)
 • 0 (2 voturi)    
  termene (Miercuri, 2 martie 2011, 9:55)

  mt [anonim]

  pentru ce trebuie aceste termene mari, 15 zile, amanare, 60de zile. Ca sa se puna la adpost cei vizati. cred ca un om care nu are nimic de ascuns in cel mult 48 de ore va face dovada veniturilor si cheltuielilor.
 • 0 (0 voturi)    
  mda... (Miercuri, 2 martie 2011, 11:02)

  Codrea [utilizator]

  De acord ca cei care nu au platit la stat sa plateasca, dar cum vor face ei controlul ala discret? Pe ce baza vor selecta persoanele care vor fi controlate discret? Comanda politica? Cine se ia de noi ii trimitem fiscul?
  Transparenta o sa fie zero.
 • 0 (0 voturi)    
  sa inceapa cu tiganii interlopi (Miercuri, 2 martie 2011, 19:42)

  zvezda [anonim]

  O sa cred vorbele astea cand o sa vad cel putin 100 de tigani interlopi lasati in chiloti. Pana atunci, le urez succesURI.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by