In luna februarie, pe piata valutara interbancara s-au tranzactionat in medie 1,785 miliarde euro pe zi, valoare cu 1,2% mai mica decat in ianuarie, insa in crestere cu 30% fata de februarie 2010. Cum in februarie au fost 19 zile de tranzactionare, inseamna ca suma totala tranzactionata a fost de 33,9 miliarde euro, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

In primele doua luni din 2011 s-au tranzactionat aproximativ 72 miliarde euro, cu 17 miliarde mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, volumul tranzactiilor apropiindu-se de valorile de dinainte de criza.

In acelasi timp, leul s-a intarit cu 1% in februarie, iar un raport al ING citat de Mediafax sugereaza ca BNR a vandut intre 400 si 500 milioane euro pentru a duce cursul de la 4,2550 la sfarsitul lunii ianuarie, la 4,2 in prezent, ceea ce (daca cifrele sunt reale) inseamna ca BNR a reusit sa imprime un nou trend monedei nationale schimband in piata ceva mai mult de 1% din rezerva, procentul fiind similar si daca ne raportam la totalul tranzactiilor.

Tot in luna februarie, rezervele valutare la BNR au scazut cu 621 milioane euro, desi platile efectuate in contul datoriei externe au totalizat doar 163 milioane euro. Per total, in luna mentionata, din rezerva BNR au iesit 1,37 miliarde euro, si au intrat 0,75 miliarde euro.

Devine din ce in ce mai evident ca se doreste pozitionarea leului pe un nou culoar de variatie al carui prag superior se va situa in jurul valorii de 4,2, iar volumul tranzactiilor in lunile urmatoare va oferi unele indicatii privitoare la sustenabilitatea acestui trend.

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.