Economia Romaniei a scazut in 2010 cu 1,3%, potrivit datelor revizuite ale INS

de Dragos Comache     HotNews.ro
Joi, 3 martie 2011, 10:19 Economie | Finanţe & Bănci


Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a scazut anul trecut cu 1,3% comparativ cu anul anterior, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), care a revizuit in sens negativ datele cu privire la evolutia economiei romanesti. La jumatatea lunii februarie, INS a anuntat ca economia Romaniei s-a comprimat cu 1,2% in 2010.

INS a confirmat datele cu privire la evolutia economiei din ultimul trimestru din 2010, cand Produsul Intern Brut a avansat cu 0,1% comparativ cu trimestrul III 2010. Fata de ultimul trimestru din anul 2009, PIB-ul a inregistrat o scadere cu 0,6%.

Agricultura, constructiile, comertul si serviciile au afectat negativ evolutia PIB in 2010

In 2010, Produsul Intern Brut estimat a fost de 513,64 miliarde de lei preturi curente, scaderea cu 1,3% fata de anul anterior fiind determinata de reducerea volumului valorii adaugate brute din agricutura, vanat si silvicultura; pescuit si piscicultura (-0,8%), constructii (-10,7%), comert; repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii (-4,0%) si alte servicii (-2,8%).

Totodata, s-au inregistrat cresteri ale volumului de activitate in industrie (+5,1%) si activitati financiare; imobiliare, inchirieri si servicii pentru intreprinderi (+0,8%).

Impozitele nete pe produs s-au redus cu 2,5%.

Conform datelor INS, consumul final total a scazut cu 2,1% in anul 2010, comparativ cu anul precedent, in special pe seama diminuarii cu 3,9%, respectiv 3,2% a cheltuielii pentru consumul individual si colectiv al administratiilor publice dar si a cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei cu 1,6 procente.

Formarea bruta de capital fix a inregistrat o reducere cu 13,1%.

Avansul firav din ultimul trimestru a fost sustinut de agricultura, industrie si constructii

In ultimul trimestru al anului trecut, economia a crescut cu 0,1% comparativ cu trimestrul anterior, pe fondului avansului inregistrat in agricultura, silvicultura si piscicultura (+6%), industrie (+1,3%) si constructii (+0,6%). Activitatea din comert s-a mentinut la un nivel similar celui din trimestrul trei.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, PIB a scazut in trimestrul patru in serie bruta cu 0,6%, in conditiile reducerii volumului de activitate din constructii, comert si servicii cu 7,0%, 2,9% respectiv cu 4,8%. Cresterile inregistrate in agricultura, silvicultura si piscicultura (+7,4%), industrie (+5,8%) si activitati financiare (+1,2%) nu au putut insa compensa aceste scaderi.
 
Ca o consecinta a evolutiei inregistrate pe ansamblul economiei, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, cu 3,1%.

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul IV 2010 cererea interna a scazut cu 1,2%, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2009, in principal pe seama reducerii cu 4,7% a formarii brute de capital fix.

Consumul final total s-a redus cu 2,0%, in special ca urmare a diminuarii volumului cheltuielii pentru consumul final individual si colectiv al administratiilor publice cu 4,2%, respectiv 4,5%. In acelasi timp, cheltuielile populatiei s-au diminuat cu 0,9%.

Un efect pozitiv ce trebuie subliniat este legat de imbunatatirea exportului net ca urmare a devansarii volumului importurilor (+12,2%) de catre cel al exporturilor (+17,1%).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1964 vizualizari

 • +2 (6 voturi)    
  -1,3% e mai putin dramatic decat se credea (Joi, 3 martie 2011, 10:42)

  Domnii Tonta si Antenescu: suntem dezamagiti [anonim]

  E clar ca s-au inselat toti, incepand cu Banca Mondiala/FMI/UE si pana la limbricii postaci ai PSD-ului. Cu aroganta si foarte siguri pe ei, toti dadeau cifre de la -2 la -7% scadere.

  Daca Opozitia asta socialo-comunista ar fi interesata si de bunul mers al economiei si nu doar de hoarda de handicapati asistati social care o voteaza, ar fi fost un rezultat mai bun, poate chiar unul lejer pe crestere economica.

  Anul asta, daca nu izbucneste vreun razboi regional petrolier, am putea avea in sfarsit crestere economica, dupa 2 ani de scadere (circa 9% PIB pierdut). Ar trebui sa recuperam scaderea din 2010 si daca previziunile se inseala iar in favoarea noastra, atunci poate recuperam ceva si din 2009.
  Abia in 2012 vom recupera tot si vom ajunge iar la nivelul lui 2008. Astfel, criza ne va face sa pierdem 4 ani de dezvoltare, am stagnat. Insa macar o reforma solida sa facem, sa profitam de criza pt a ne moderniza si deveni mai eficienti ca stat.
  • -2 (8 voturi)    
   Inteligenta (Joi, 3 martie 2011, 10:58)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui Domnii Tonta si Antenescu: suntem dezamagiti

   Prietene, tu gandesti sau esti platit sa postezi bazaconii? Cum sa recuperezi in 2012 tot? De unde sa cresti la anul 7%? De unde sa cresti anul asta 2% cand totul merge mai prost ca anul trecut? Tu stii ce inseamna crestere de 7%?

   Chiar de ar fi asa, in 2012 sa ajungem la nivelul din 2008 inseamna ca am pierdut 4 ani degeaba. In realitate, cu cea mai proasta guvernare din istoria postdecembrista am reusit sa pierdem in 4 ani 5. :)

   Acum bag-o pe aia cu criza mondiala. :)
  • 0 (4 voturi)    
   Cobe (Joi, 3 martie 2011, 11:00)

   Constantin [anonim] i-a raspuns lui Domnii Tonta si Antenescu: suntem dezamagiti

   La cat de ginionisti sunt cei din fruntea tarii parca vad ca vine cutremurul ala mare peste noi si ne taie cresterea economica.
   • -1 (3 voturi)    
    Erata (Joi, 3 martie 2011, 12:49)

    alex [anonim] i-a raspuns lui Constantin

    Nu ghinionisti ci prosti pentru ca norocul si-l mai face si omul.
  • 0 (0 voturi)    
   fraierii de serviciu! (Joi, 3 martie 2011, 17:11)

   io [anonim] i-a raspuns lui Domnii Tonta si Antenescu: suntem dezamagiti

   Tu chiar nu-ti pui intrebarea cum se poate ca datele pe tot anul sa se modifice cu -0,1% in 2 saptamani dar pe ultimul trimestru sa avem tot 0,1% crestere. Pai e la mintea curcilor ca datele de pe primele trei trimestre erau cunoscute demult, singurul care putea duce la modificarea respectiva fiind ultimul trimestru! Dar, surpriza!, ultimul trimestru duce la scaderea pe tot anul, nu si pe ultimul trimestru! De ce oare?
 • -1 (3 voturi)    
  am intrat am iesit am intrat am iesit (Joi, 3 martie 2011, 10:50)

  eu [anonim]

  dar totusi am iesit din criza pana acum de vreo cateva ori.. sau nu am iesit ? sa ne spuna cineva ca de asta nu se misca nimic in tara asta... toti asteptam sa iesim din criza...
 • -2 (6 voturi)    
  Iar ai minţit Pinocchio! (Joi, 3 martie 2011, 11:46)

  Ţapă Mon'şer [anonim]

  Deci cresterea economica cu 0,1% in primul trimestru pe 2011 a fost cacealma nu-i aşa? S-ar cuveni o rectificare: n-am ieşit din criză! A naibii flacără violet! Hăhăhă!
  • +1 (1 vot)    
   ??? (Joi, 3 martie 2011, 13:58)

   Vanatoru [utilizator] i-a raspuns lui Ţapă Mon'şer

   Nu prea inteleg ce zici tu acolo si nici daca faci misto.

   Despre ce trimestrul 1 din 2011 vorbesti cand suntem abia la inceputul lui martie ? (trimestru = 3 luni = ianuarie + februarie + martie)

   Cresterea de 0.1% a fost in Q4 2010 vs. Q3 2010 si este reala.

   Deci ne luminezi si pe noi ?
   • 0 (0 voturi)    
    Ţapă Mon'şer i-a răspuns lui Vanatoru (Vineri, 4 martie 2011, 22:06)

    Ţapă Mon'şer [anonim] i-a raspuns lui Vanatoru

    Hai să vă luminez şi pe voi! Ce dovezi ai tu Vanatorule pentru cei 0,1% de care zice nen'tu Boc? Doar aşa că îl crezi pe cuvânt? Păi mai poate ştii cineva în ţara asta când se spune adevărul? Mint toţi în aşa hal încât cred şi ei. Pe unul îl şi umflă râsul (hăhă) când spune că crede că iar am ieşit din criză (recesiune), recesiune (criză) nici ei nu mai ştiu ce-i una şi alta! Dar defapt cine ţi-a cerut părerea? Eu sigur nu.
 • -1 (1 vot)    
  cred ca daca mai revizuiesc de 3 ori, mai scade!! (Joi, 3 martie 2011, 14:42)

  costica [anonim]

  pe la vreo -2%, cel putin!!! Pixul portocaliu insa cere sa fie probabil la -1,3% ca da bine, nici prea prea, nici foarte foarte!! Pixul, atat, altfel e jale cu economia romaneasca... in afara comenzilor din industrie ptr export(nu ptr piata romaneasca, atentie!) nu a fost nici o crestere, numai din pixul portocaliu, ca sa dea bine, sa avem semnale portocalii pozitive ptr natiunea care nu mai crede nicicum ce spune PDL!! Acum i-a pus p-astia de la INS sa spuna ei!! Minciunele, nu va mai credem, ca doar la INS lucreaza tot portocalii, nu credem ca ati politizat tot si ati lasat tocmai INSul nepolitizat!! Culoarea portocalie conduce Romania la toate nivelurile!! Si la INS!!!
  • 0 (0 voturi)    
   rasul curcilor (Joi, 3 martie 2011, 18:32)

   s-avem pardon [anonim] i-a raspuns lui costica

   se duc chiar spre 3-3.5%, ceea ce e realist tinand cont de un -1.9% scadere la 9 luni si de un -0.6% scadere trimestrul 4 (an/an). e misto chestia cu agricultura si constructiile care au sustinut "firav" pib-ul in ultimul trimestru. probabil ca am avut vreo recolta record la grau de sera, care s-a cumulat cu importurile-exporturile din condei de banane, citrice si alte produse agricole specifice agriculturii romanesti. cat despre constructii, s-o fi construit in ritm alert prin septembrie, caci in sezonul rece nici naiba nu construieste - nu trebuie sa fii mare destept sa stii ca aceasta, ca si agricultura, e o activitate puternic sezoniera... sa ridice mana sus cine a vazut taranul pe camp si muncitorul pe santier in noiembrie, decembrie, ianuarie :))). hai, ca daca mai ajustati putin 2009 din condei, putem chiar sa iesim pe crestere :)))
   • -1 (1 vot)    
    la turismul Dnei Udrea e si mai si! (Joi, 3 martie 2011, 19:11)

    costica [anonim] i-a raspuns lui s-avem pardon

    INS spune ca turismul a scazut cu 4% , ori Dna Udrea zicea zilele trecute ca turismul a iesit din criza! Cei de la ANAT au sarit ca arsii ca nu e asa, acum INS confirma ce au spus cei de la ANAT. Turismul a scazut cu 4%. Dna Udrea nu prea spune adevarul, bag seama! Ar trebui sa apara la fel de zambitoare sa ne spuna cum e cu turismul ala in care a bagat atatia bani, a iesit sau nu din criza datorita Guvernului nemaipomneit al Dlui Boc, care scoate tot din criza azi si maine le baga la loc ....
 • -1 (1 vot)    
  INS spune ca turismul a scazut cu 4% !! (Joi, 3 martie 2011, 19:06)

  mihaela [anonim]

  Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru anul 2010 a fost de 513,64 miliarde lei, în scădere cu 1,3% faţă de anul 2009, a anunţat astăzi Institutul Naţional de Statistică (INS). Economia a scăzut din cauza rezultatelor proaste în construcţii, agricultură, comerţ şi servicii. Creşterile din industrie şi servicii pentru firme nu au reuşit să contrabalanseze celelalte scăderi.

  "Sectorul construcţiilor s-a prăbuşit cu 10,7%, iar în comerţ, repararea maşinilor, hoteluri şi restaurante scăderea s-a cifrat la 4%. Alte servicii s-au redus cu 2,8%.
  Totodată, impozitele nete pe produs s-au redus cu 2,5%." zice INS !!!

  Pai, mai zilele trecute Dna Udrea se contra cu cei de la ANAT dupa ce a afirmat Dumneai cum a iesit turismul romanesc din criza!! Afirmatie la care cei de la ANAT au spus NICI VORBA, dimpotriva a fost jale mare in turism !! INS confirma ca Dna Udrea a mintit !!! Ca de obicei, mint intr-una!
 • -1 (1 vot)    
  ceea ce citesc nu e adevărat (Joi, 3 martie 2011, 19:54)

  visio [anonim]

  cum e posibil să vină INS cu cifrele astea? de unde le-a scos frate? ce matematică folosesc ăstia la INS? ce incredere mai am eu ca cetățean sau ca om de afaceri când văd statisticile astea falsificate în cel mai penibil mod cu putință? cred că mă voi muta aiurea într-un deșert să nu mai aud de ce profesioniști desăvârșiți are România....numai cine nu vede și nu aude, nu știe ce aberații ne servesc ăștia de la INS...
  • 0 (0 voturi)    
   este partial adevarat... (Vineri, 4 martie 2011, 10:08)

   pcd [anonim] i-a raspuns lui visio

   in calcul nu intra si ARIERATELE, adica datoria statului fata de mediul privat. cu arierate incluse in calcul, caderea e de aproape 6%. si ATENTIE: FATA DE 2009, fata de 2008 nu are rost sa mai discutam. de fapt, simtim totii pe pielea noastra 'binefacerile' conducerii portocalii.....
   ////(editat de HotNews.ro)


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by