Dolarul nu mai atrage capitalul panicat, iar statutul sau de moneda de rezerva globala incepe sa dispara, sunt de parere analistii Admiral Market intr-o analiza remisa HotNews.ro. "Aflat intr-un punct extrem fata de majoritatea valutelor, USD-ul are nevoie de o schimbare rapida a sentimentului investitorilor, altfel risca sa se deprecieze pana la 25% in acest an. Aurul a atins un nou nivel record, iar indicii bursieri exact 2 ani de cresteri dupa apogeul crizei financiare din martie 2009", mai arata analistii companiei.

Datele economice de la finalul saptamanii vor fi catalizatorul evolutiei viitoare a pietelor financiare, aflate intr-un moment critic. Investitorii continua sa mizeze pe deprecierea dolarului, dupa ce Rezerva Federala a sugerat mentinea dobanzii de referinta la acelasi nivel minim si in 2011. Lipsa presiunilor inflationiste si mai ales somajul

indice dolar

indice dolar

Foto: Admiral Market

ridicat, mentin conditiile de creditare la acelasi nivel, de aceea datele din piata muncii publicate vineri pot influenta decisiv sentimentul fata de dolar: ¬o crestere sustinuta a numarului de locuri de munca este necesara pentru o revenire sustenabila a economiei¬ a spus joi presedintele Fed Ben Bernanke in raportul semi-anual de politica monetara.

Principala contrapartida-Euro- se afla intr-o situatie total diferita, una extrem de favorabila, nefiind afectata nici macar de momentul de panica de saptamana trecuta. Optimismul este dat de imbunatatirea perspectivelor de politica monetara, investitorii asteptand o majorare a dobanzii de referinta cu 1% in urmatoarele 12 luni, pana la 2% si un randament superior altor valute, cum ar fi dolarul. Investitorii au nevoie de confirmare din partea Bancii Centrale Europene la sedinta de politica monetara de joi, pentru ca fara promisiunea unui randament superior, cumparatorii vor fi dezamagiti si vor vinde euro.

Este greu de crezut ca J.C.Trichet poate spune mai mult decat asteaptarile actuale si mai probabil va incerca sa calmeze elanul pietei. Analistii Admiral Markets considera exagerate asteptarile pietei fata de principalele valute internationale si anticipeaza o revenire a dolarului, insotita de un declin de cel putin 20% al burselor dupa exact doi ani de cresteri, pe fondul deteriorarii apetitului global fata de risc ce a depasit mult realitatea economica.