VIDEO Ioan Botis: Sistemul de pensii de stat din Romania este un sistem piramidal
"Contributiile colective dateaza din secolul al XIX-lea si reprezinta un sistem piramidal, un fel de schema Ponzi", a declarat Botis la seminarul Mediafax Talks about Private Pensions.
Totodata, oficialul a spus ca, in momentul de fata, marea problema este cresterea numarului de locuri de munca si a persoanelor care contribuie la bugetul de pensii de stat, astfel incat sistemul sa nu intre in colaps.
Deficitul bugetului de pensii a ajuns anul trecut la 10,7 miliarde de lei, cu 46% mai mare decat cel inregistrat in anul 2009 si cu 55% peste estimarile initiale ale autoritatilor.

Ministrul energiei cedează în fața ANRE în ceea ce privește liberalizarea, deși este "ușor nemulțumit" / Marii furnizori de energie nu vor fi obligați să ofere reduceri de prețuri
Cum decurge vaccinarea într-o comună din Iași: doar patru persoane imunizate luni, o singură persoană programată pentru marți: „Nu pot să aduc oameni de acasă să-i vaccinez”
Povestea discului de la Nebra - Un fals extrem de bine făcut sau cea mai veche reprezentare a cerului?
“Oglinda fermecată” a autorităților ne spune povestea noastră de anul acesta. De fapt, Comisia de Prognoză o spune pentru buget
O copie din secolul XVI a lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliția italiană / Povestea din spatele operei de artă
Asta ar insemna ca vor fi indeajuns de multi activi peste 20-30 de ani care sa plateasca pensiile parintilor lor.
Gradul de ocupare a fortei de munca active tinde spre 70% la nivel UE, in timp ce in Romania e spre 60%. Asta inseamna ca am avea o rezerva de peste 1 milion potential salariati, oameni care acum traiesc din agricultura de subzistenta sau lucreaza la negru ca zilieri sau in meserii cu statut precar.
1 milion de noi contributori la sistemul de pensii ar aduce anual sute de milioane de euro in plus la buget.
La 33 de ani ma simt stors de energie din cauza programului asta tembel. Nici nu vreau sa ma gandesc cum o sa fie la 60+.
Celor care mai viseaza la pensii: nu va putem promite nici asta. Sunt 18 milioane de persoane cu drept de vot in tara asta si doar 3 milioane angajati in sectorul privat. Schema piramidala care a functionat pana acum se incheie. Ca sa o putem duce mai departe, ar trebui sa facem iar cate cinci copii de familie ca pe vremea voastra si sa-i impozitam pe ei pentru pensiile voastre. Dar nu mai poate merge asa la infinit. Stim ca la FNI au suferit oameni, dar asta e nimic pe langa caritasul pensiilor organizat la nivel de stat. Stim ca ati muncit pe vremea comunistilor, stim ca ati muncit si umatorii 20 de ani si ca tocmai iesiti la pensie. Ne pare rau, dar sacul lui mos craciun este gol.
Iar pe tineri nu-i mai putem jumuli, ca nu au nici o vina. Nu ei i-au votat de atatea ori pe cei care v-au furat banii o viata intreaga. Ei vor vota acum cu Partidul Inexistent, tocmai ca sa nu mai pateasca la fel ca parintii lor. Oricum daca-i scutim de impozite le va ramane destul cat sa va ajute si pe voi, mult mai bine decat am fi reusit noi sa o facem.
macar vede pana la urma care este marea problema.
Cei care au fost indrumati si apoi obligati de situatie sa-si gasesca de lucru in strainatate (de regula cei mai pregatiti si mai capabili) platesc asigurari sociale ACOLO!
Asa ca dl. Botis cauta problema in punga de 1 leu a pensionarului, cand de fapt ea se afla in incapacitatea guvernului de a reporni economia cu locuri de munca cu tot.
Sau comentariul l-ai primit de la partid si-ai apasat "paste" fara sa citesti?
La ora asta, sunt peste 2 milioane de romani care lucreaza in strainatate. Adica, aproape jumatate din numarul de salariati din tara (4,5 mil.). Si astia platesc (sau nu) asigurarile sociale acolo, in niciun caz in Romania. Deci daca ar fi lucrat in tara, bugetul de pensii ar fi fost mai mare cu 50%.
Degeaba va creste natalitatea, daca tinerii vor continua sa plece in masa, imediat dupa ce termina scoala.
Deci nu natalitate sporita ne trebuie noua acum, ci masuri pentru o relansare economica reala si cresterea numarului de locuri de munca.
Daca maine s-ar naste brusc 3 milioane de copii si dupa 25 de ani 2,5 milioane din ei pleaca la munca in afara, n-am facut nicio branza. Ba, din contra!
1. Foarte multi dintre cei care au plecat afara lucreaza in agricultura (capsuni, rosii, masline, portocale, struguri, etc.). Oamenii astia ar fi facut acelasi lucru si in tara, daca ar fi avut de lucru si ar fi fost platiti decent. Se stie ca ca, intre 1981 si 1988, Romania si-a platit 60% din datoria externa de 18 miliarde dolari cu produse agricole. Deci se poate face agriculura, daca ea este incurajata si sustinuta de stat. Dar, de 21 de ani, baietii destepti care ne conduc prefera comisioanele grase pe care le incaseaza pentru avizarea importurilor, decat sprijinirea productiei autohtone (care nu le-ar baga niciun cent in buzunar).
2. O alta mare parte a celor plecati lucreaza ca bone, ingrijitoare, etc. La noi, cei cu posibilitati prefera sa angajeze bone filipineze. O scoala de bone, care sa fie si subventionata si promovata de catre stat, cred ca n-ar costa mare lucru si ar oferi o alternativa celor care presteaza acesta munca pentru familii din Spania, Italia, etc.
3. Avem nevoie de autostrazi si avem multe proiecte pentru acestea. Din pacate, costul exagerat (de doua ori mai mare decat costul din Germania - cu muncitori nemti platiti ca la nemti!), face ca aceste proiecte sa ramana doar pe hartie. Daca ar fi reglementari clare in privinta acestor costuri, daca ar exista dorinta de a fauri ceva concret pentru tara, daca ar conta mai mult responsabilitatea deciziei, decat spaga pe care borfasii care ne conduc de 21 de ani o cer firmelor de constructii pentru facilitarea contractelor cu statul, atunci cateva zeci de mii de muncitori care lucreaza acum afara s-ar intoarce in tara si ar contribui la fondul de pensii.
4. Pentru un angajat care castiga 1500 RON, statul asta smecher ii ia unui patron de butic inca 2000 RON. Patronul respectiv plateste in total 3500 RON. Din cauza asta, peste 1,5 mil. de romani lucreaza la negru. Nu crezi ca ar fi buna o relaxare fiscala?
Daca mai vrei, pot sa-ti mai ofer argumente!
1.Ce culeg aia acolo de 900 pe luna au cultivat niste baieti destepti si nu creste la noi.
2.Sunt bone si ingrijitoare la aia care au bani sa le dea 1000 pe luna.Aici nu este piata ptr bone si ingrijitoarela 1000 pe luna.
3.Libertatea de miscare a fortei de munca este un drept.
4.Statul smecher este singura forma de convietuire umana dupa organizarea tribala.
1. Pai, daca nu intelegi exemplele, de ce te bagi? Pai, sa te mai lamuresc: stii cat costa la export fragii, murele, alunele de padure, macesele, fructele de padure? Astea cresc si la noi! Stii cat se cauta mierea de albine? Sau merele, perele, prunele, din astea de la noi originale, nu de-alea turcesti din plastic?
2. La bone si ingrijitoare nu-ti mai explic, sunt sigur ca nu vei pricepe.
3. Daca ai inteles ca pledez pentru aducerea emigrantilor cu arcanul acasa, inseamna ca IQ-ul tau nu e chiar de laudat.
Oamenii s-ar intoarce singuri, daca ar avea unde sa lucreze si ar fi platiti decent.
4. Statul smecher e OK dupa tine? Atunci sa-i lasam pe politicieni sa fure cat pot ei? Cu asta m-ai dat gata, corectez cele spuse mai sus privitor la IQ-ul tau. Nu ca nu te poti lauda cu el, dar ar trebui chiar sa-l tii ascuns!
Cat timp va fi mai convenabil sa te pensionezi decat sa lucrezi in romania, sau sa fii socat de pensiile unora, fie ei si magistrati, directia va ramane aceeasi. Cine e dispus sa munceasca real , neconstrans, pentru 1000ron cand aude de pensii ce nu trebuie sa scada sub 3000? Cat timp va exista chiar si doar senzatia ca sistemul este injust, primul impuls va fi sa fraudezi sistemul sau sa nu intri in el.
Economia bazata pe munca umana nu va avea cu ce sa creasca real, iar o economie bazata pe automatizare ,roboti si maxima eficienta umana, nu are cine si de ce sa o faca aici. Singura solutie este reformarea din temelii a sistemului social de pensii, dar asta necesita o coalitie politica sinucigasa, asa ca, probabil vom merge inainte pana la marele crah.
Un angajat contribuie in timpul vietii cu bani la un fond care deobicei nu este echivalentul pensiilor care le va primii restul vietii.
In acest scop fondurile plaseaza banii in fonduri speculative in : actiuni la bursa,tranzactii cu valute,tranzactii cu materii prime in speranta unui profit care sa mareasca fondul de pensii.Dar trebuie sa stiti ca tranzactiile mentionate sunt profitabile in masura in care cineva pierde ca cineva sa castige.orice tranzactie speculativa pe bursa,la materii prime,valute sunt profitabile pentru unul din jucatori si neprofitabile pentru celelalt.Nu se poate ca totii sa castige.Deci daca fondul de pensii A intra pe o piata la bursa sa zicem vor castiga numai daca fondul de pensii B va pierde.Asta este singura realitate.In rest sunt numai baliverne.
Discutia o purtam despre un sistem social. Cel privat, iti dau dreptate, este doar o afacere persoanala din care poti castiga sau pierde si in general pierzi cu atat mai mult cu cat esti mai putin implicat decizional.
Deci:
1. Salariul mediu brut pe 2011 este de 2022 RON.
2. Presupunem ca un salariat, angajat la varsta de 25 de ani, primeste salariul mediu brut pana la pensie, adica pana la 65 de ani.
3. Angajatului i se retine din salariul brut pentru pensie 10,5% iar angajatorului 21%, deci in total 31,5%.
4. Calculam: 2000RONx31,5%=630RON/luna
5. Mai calculam un pic:
630RONx12lLUNIx40ANI=302400RON, adica 72000Eur (la 4,2RON/1Eur) - total contributie la fondul de pensii in 40 de ani.
6. Mergem mai departe si presupunem ca omul moare la 85 de ani (adica mananca pensie 20 de ani). Asta inseamna ca ar trebui sa primeasca lunar:
72000Eur/20Ani/12Luni=300Eur=1260RON
7. Deci un om care a avut salariul BRUT de 2000 de lei, ar trebui sa ia dupa 40 de ani de munca o pensie de 1260 de lei. De ce nu are statul bani pentru pensii? Mai ales ca multi nici n-o mai apuca?
Economie de piata?
pe de alta parte lucrurile sunt simple , cand a luat bani la cursul de 2.5 (sa zicem) , a platit pensii la cursul de 2.5 ... si cand ia la cursul de 5.0 tot la cursul de 5.0 plateste pensii .
ps ar mai trebuii adaugat la calculul tau si o forma de dobanda , pentru ca practic staul foloseste banii tai pana cand ajungi tu sa iei pensia (daca mai ajungi) .
Daca salariatul respectiv, care a cotizat la stat 72000Eur in 40 de ani pentru pensie si-ar fi pus banii astia intr-un simplu depozit la orice banca, cu o dobanda de 3% pe an, ar fi castigat in plus cam 10000Eur (in 40 de ani). Deci pensia lui ar trebui sa ajunga undeva pe la 1400-1500 de lei pe luna.
Concluzia este ca oamenii cotizeaza suficient ca sa-si asigure pensii decente, nu este vina lor ca statul prapadeste fondul de pensii pentru alte cheltuieli, fara legatura cu pensiile.
intelegi ???
Administratorii statului sunt geniali, au gasit si solutia - sistemul e prost, nu e de noi, sa se ocupe altii !
Sistemul actual de pensii a fost bazat in toata lumea civilizata pe ratele natalitatii(mai mari) si sperantele medii de viata(mai mici) de acum zeci de ani. Pe atunci exista constant un spor pozitiv al populatiei astfel incat cei activi erau constant mai multi decat pensionarii. Intre timp lucrurile s-au schimbat si nu numai in Romania. Exceptia este SUA unde desi rata natalitatii se mentine superioara Europei sau Japoniei mai este nevoie si de fluxul constant de imigranti tineri pentru a tine sistemul cat de cat in echilibru.
Alta nota - in SUA 20% din cei cu varsta de 65-69 lucreaza. La fel si 5% din cei cu varsta peste 70 de ani. Deci se poate.
problema lui e ca nr de salariati scade si nr de pensionari creste. Si mai e problema ca se dau mai multi bani decit se aduna. Si a mai fost cresterea de 120% a punctului de pensie bazindu-ne pe prognoze de crestere economica fantasmagorice, Tariceanu si cu Vozganian sa traiasca.
Ca sa se rezolve cel putin partial problema asta rezolvati problema cu cei 1.5 mil de muncitori la negru, incercati sa rezolvati cit se poate problema cu salariile la "gri" (minim pe economie in cartea de munca si restul in mina) si incurajati crearea de locuri de munca.
Toate astea in paralel cu pilonul II de pensii.
De la facerea lumii, ascendentii au asigurat intretinere descendentilor pana la varsta maturitatii iar acestia au asigurat intretinerea primilor, cand nu s-au mai putut intretine singuri. E o cutuma ce ni se transmite prin educatie si este rezolvarea de bun simt pe care societatea umana a gasit-o inca din antichitate.
Aparitia statelor moderne a transformat cutuma in lege, astfel ca, si la noi, incepand cu Codul Civil a lui Cuza, descendentii datoreaza intretinere ascendentilor.
"descendentul este obligat la intreţinere inaintea ascendentului, iar daca sunt mai mulţi descendenti sau mai multi ascendenti, cel in grad mai apropiat este obligat inaintea celui in grad mai indepartat"
Este in vigoare si azi
Sistemul de pensii instituit de Bismark intr-un stat guvernat probabil de aceeasi litera a codului civil (pentru aceasta chestiune), era si este doar un sistem social de asigurare a riscului. E vorba de riscul de nu a avea descendenti, de ai pierde (si nu era greu in acea vreme), sau de ai avea debili, faliti sau alcoolici. Toate aceste riscuri fiind nesupuse vointei si faptei celui ajuns la senectute dar cu datoria sociala implinita, oamenii acelor vremuri au considerat ca sistemul social de asigurare a pensiei ar fi mai uman si in spiritul epocii moderne.
Schema este intr-adevar simpla si viabila. Toti cei activi contribuie pentru intretinerea (nu imbogatirea) celor aflati in imposibilitatea de a se intretine singuri, dupa o schema de alocare justa a pensiilor, una in raport de cealalta si a pensiilor fata de veniturile celor activi.
Daca compari sistemul initial cu ceea ce avem aici si acum, constatam ca doar prima parte mai exista (contributia), restul fiind pervertite pentru beneficii electorale. Evident, sistemul actual injust nu mai poate fi sustinut pentru ca cei activi nu se mai vor parte in el si numai un stat totalitar l-ar mai putea intretine.
Sistemul asta ar avea marele avantaj ca n-ar mai exista pensionari protestind in strada, n-ar mai exista discrepante mari intre pensionari care au cotizat cam aceeasi suma, etc.
Si pilonul II de pensii fix asta vrea sa faca. Noi, salariatii de azi, contribuim cu 10% mai putin la fondul de pensii de stat, bani care se duc la fondul de pensii privat, numit pilonul 2.
2. ce sa le faca statul celor 2 mil de lucratori in strainatate?
3. ANOFM raporteaza si numarul de angajati, si numarul de contracte de munca. Trebuie doar sa cauti. In ultimul an a scazut si rata somajului si numarul de angajati pentru ca foarte multi au plecat in afara.
In rest nu ma mai obosesc sa te contrazic, vad ca te plingi ca o tsatsa. Cine ti-a zis ca vor creste contributiile sociale?
Plus ca au blocat si pilonul II pentru ca nu faceau fata, adica au dat o lege si apoi au amanat-o temporar :)))
Faptul ca sunt nereguli, faptul ca s-au dat legi speciale pentru smecherii din sistem, faptul ca se dau pensii pe caz de boala la tot somerul, asta e altceva. Dar sistemul in sine ca idee nu e de tip piramidal. Functioneaza de ceva timp, si va mai functiona.
cilor de aur si de platina,care i-a urmat"!Atat
il duce capul: sa combine mere cu pere si sa iasa tuica de prune!Dumnealui,ca si unii dintre
cei care au postat aici comentarii inepte,nu
stie ce-i ala un sistem piramidal.Pai,daca sistemul de pensii de stat din Romania este unul piramidal,dansul e in varful acestei piramide!!Deci,e un mare pampalau,ca sa nu zic altfel.Sa-l stapaniti sanatosi si voiosi!!
Schema Ponzi este tratata ca fiind una de spalarea banilor, totusi este considerata ca este mai curand vorba de o escrocherie.
Este ILEGALA in lumea asta, nici un stat normal in lumea asta nu permite legal o astfel de structura. Romania permite, se pare, dupa cum afirma Botis.
Cat priveste sistemul public de pensii din Romania functioneaza in toate statele care au sisteme publice de pensii, numai ca devine o povara cand economia statului respectiv are o mare problema cu nr celor care contribuie comaprativ cu nr celor care primesc pensii la un moment dat, deci trebuie ca nr celor angajati, care lucreaza si contribuie sa fie mai mare decat nr celor care primesc. In rahatul economic in care a adus Dl Boc Romania cred si eu ca sistemul public de pensii este o povara grea ptr statul roman neperformnat si plin de evaziune si coruptie si spaga de zeci de miliarde de Euro/an. Daca zecile de miliarde Euro din evziunea si coruptia si spaga din vami ajungeau la bugetul Romaniei, aceasta problema a sistemului public de pensii nu exista. ATAT PRODUCE ROMANIA ??!!!
explicati ,daca e nevoie de 7 ori, nu aveti ce face
antenele si irealitatea vaneaza orice, si o sa-i tampeasca pe bietii pensionari( asta e, pensionarii fac parte din societatea noastra si sunt vulnerabili, sunt usor de manipulat, uneori ca cei tineri)
m-am saturat de breaking news din orice fleac
vedeti dvs , sunteti guvernarea care spune direct oamenilor,fara ocolisuri(cum au facut ceilalti)
dar, uneori oamenii vor sa fie si mintiti( chiar daca nu recunosc acest lucru)
daca ati ales aceasta cale, trebuie sa explicati des
foarte des
deci un alt ministru care daca tacea filosof ramanea ! ( ce guvern de elite avem ....)
sistemul este facut sa se autoalimenteze din contributiile celor activi.
in america exista inca imigratie, pe cand din romamia se emigreaza.
si totusi, si americanii au problema asta. ei au intordus pensiile private de mai bine de 25 de ani. au unele care sunt cu contributii din salarii, dar au si direct la banci, ira, adica investment retirement account.
sumele investite in aceste conturi sunt deduse de la impozit. impozit se plateste la retragere.
poti retrage numai dupa implinirea a 59,5 ani.
daca retragi inainte, este o penalizare de 10%.
toate aceste conturi de pnsii private, fie prin serviciu (401K) fie direct in banca (ira) pot fi controlate direct de beneficiar. adica poti muta banii dintr'un fond in altul, poti dirija investitia urmarind evolutia pietii. sunt in principal bazate pe fonduri de investitii, dar si depozite sau bonuri de tezaur.
in chile au un sistem de pensii privat foare bine pus la punct. de acolo s'au inspirat si americanii.
sistemul de pensii private, sau prima casa, sunt deja vechi si lucreaza eficient, in alte parti.
cand sunt propuse si in ro, devin probleme politice.
nu sunt politice, sunt sociale.
sunt pentru oameni responsabili cu propria lor soarta, pentru indivizi care vor sa'si controleze viata lor proprie, nu sa stea cu mana intinsa.