Negocierile reprezentantilor Federatiei Sindicatelor Independente din Banca Comerciala Romana cu patronatul privind contractul colectiv de munca au esuat. "De astazi, salariatii BCR nu mai au contract colectiv de munca. Ultima noastra propunere a fost respinsa, desi noi am mai acceptat o propunere a patronului. Am anuntat conducerea BCR ca exista toate premisele declansarii conflictului de interese", au declarat pentru HotNews reprezentanti ai Sindicatului din BCR. In plus, doua salariate vor sa intre in greva foamei. "Doua dintre colegele noastre m-au informat in scris ca intentioneaza ca de luni, 7 Martie, sa intre in greva foamei. Hotararea lor a fost determinata si de lipsa unor reactii concrete din partea angajatorului la sesizarile legate de stresul si hartuirea la locul de munca si de abuzurile de drept ale patronatului la diferite niveluri ierarhice", mai spun oficialii citati.
"Patronatul şi sindicatele din BCR continua negocierile pentru un nou Contract Colectiv de Muncă al BCR, întrucât partile nu au ajuns încă la un acord, termenul legal de negociere fiind 31 martie 2011", se precizeaza intr-un comunicat oficial al bancii. Potrivit documentului, deoarece precedentul Contract Colectiv de Muncă al BCR a expirat vineri, 4 martie 2011, patronatul va aplica o politică interimară pentru a mentine plata beneficiilor acordate angajaţilor, astfel ca acestea sa nu fie afectate de procesul de negociere."Această politică va fi valabilă până în momentul încheierii unui nou Contract colectiv de muncă", se mai arata in document.
"Suntem foarte preocupati de faptul ca, potrivit informatiei difuzate de Federatia Sindicatelor Independente din BCR (FSI), doua angajate si-ar fi anuntat intentia de a incepe greva foamei si dorim sa facem tot ce este posibil pentru a le determina sa isi schimbe decizia. Din pacate organizatia sindicala nu ne-a dezvaluit identitatea lor. Totodata, suntem convinsi ca nici-o persoana din management nu a facut presiuni asupra angajatilor in legatura cu actiunile sindicale desfasurate recent, asa cum sustine federatia sindicala si am solicitat sindicatului sa ne furnizeze cazuri concrete si nume. BCR este un angajator responsabil si aplica principii si practici clare privind relatia manager – angajati. Sperăm că vom încheia negocierile cât mai curând astfel incat BCR sa continue cu succes implementarea strategiei si planurilor sale de afaceri, in beneficiul tuturor partilor interesate – clienti si parteneri, salariati, actionari si comunitate", conchid oficialii institutiei.
Presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, declarase recent ca oferta patronatului a constat in cresterea cu 7% a salariilor in doi ani, oferta fiind respinsa de sindicat. "Inainte de Craciun sindicatul a refuzat o oferta foarte generoasa centrata pe o crestere salariala totala de 7% pe durata a doi ani in schimbul eliminarii a doua drepturi salariale care sunt legate de performanta generala a bancii si care pot sa fie platite pe baza indeplinirii obiectivelor stabilite la nivel de banca. In plus fata de aceasta crestere salariala, au fost platite bonusuri de performanta individuala, in anul 2010 pentru activitatea anului 2009, in valoare medie de aproximativ 2 salarii nete lunare, urmand ca in 2011 sa fie platite bonusuri la un nivel similar pentru anul 2010", a mai spus Bruynseels.
CEO-ul celei mai mari banci locale s-a declarat "uluit" de refuzul sindicalistilor. "Am fost uluit cand sindicatul a refuzat propunerea. Ea oferea certitudinea cresterilor salariale in locul nesigurantei unor prime corelate cu performanta bancii, mai ales in actualul context economic foarte dificil. Cateodata ma intreb daca conducerea sindicatului băncii este cu adevarat conectata la realitate in ceea ce priveste cresterile salariale, veniturile si circumstantele economice din Romania si din banca. In acest moment, toti trebuie sa fim realisti", a mai comentat Bruynseels.
- Federatiei Sindicatelor din Asigurari si Banci se declara consternata si recomanda renuntarea la greva foamei
- Ce se va intampla in continuare?
Revendicarile salariatilor referitoare la bonusurile care sunt legate in mod direct de performanta bancii, indexarea salariilor cu 50% din indicele de inflatie comunicat de INS si majorarea salariilor de baza individuale brute cu 2% solicitata pentru anul 2011, toate suspendate si neacordate in ultimii doi ani, au ramas nesolutionate si vor constitui obiectul conflictului de interese. "Ne asteptam ca in perioada urmatoare, anumiti manageri sa faca presiuni si sa incerce, prin obstructionare si intimidare, impiedicarea membrilor de sindicat sa-si continue actiunile, chiar daca acestia respecta toate dispozitiile legale incidente", au mai spus sindicalistii BCR.
Federatia Sindicatelor Independente din Banca Comerciala Romana este hotarata sa sanctioneze orice fel de imixtiuni ale reprezentantilor angajatorului in activitatea sindicala sau orice abuzuri de natura sa ii impiedice pe acestia sa actioneze in baza drepturilor garantate in cadrul constitutional si legal. "Au existat incercari de acest fel din partea unor reprezentanti ai patronatului si cu ocazia celor doua proteste desfasurate pana acum si ne asteptam ca in perioada urmatoare sa apara astfel de situatii, poate chiar mai grave", spun reprezentantii sindicatului.
doar cateva zile au trecut si BCR deja avea formalitatile pregatite pentru aceasta modificare
sunt curios unde a avut loc intalnirea dintre liderii bancilor si corporatiilor ce au monopol pe piata romaneasca ca sa stabileasca aced cod
democratia e doar la suprafata :)
De unde si spiritul bataios-sindicalist al angajatilor ce domneste acolo...de ce la celelalte banci e liniste?vorbesc de cele aparute de la zero,cu oameni noi,nu de cele privatizate ca BRD-ul,unde se pare ca,la fel, mocneste ceva....
Una peste alta,unii din angajati au salarii modeste,dar nu sunt de plans,ca nici munca nu e pe branci. Multi altii transpira mai mult in alte joburi pentru bani mai putini. Si sunt poate zeci de mii de pretendenti gata sa ocupe orice post eliberat in vreo banca.
din pacate situatia din BCR e generalizata. peste tot patronii cauta metode sa nu mareasca salariile, sa faca disponibilizari si sa creasca volumul muncii. statul peste program si stresul sunt ceva obisnuit.
nu va imaginati ca daca cineva lucreaza in banca are automat si un salariu mare... nu e deloc asa.
Cuvantul de ordine acum o sa fie " nu-ti convine, cauta-ti alt loc de munca "
Super tare BCR ca are sindicat in alte locuri aceste "practici" cu sindicate si cu cererea drepturilor angajatilor nu se "incurajeaza".
Pleaca angajatu aduc altul contract temporar cu prelungire ,nu-i bun altul si tot asa ..resursele umane au de lucru angajatorul scade salariu munca merge in sistem ...
Ar putea urma valuri de desvaluiri, despre manevrele oculte, cu care fenteaza acordurile semnate.
Nu neg ca sunt firme care au intradevar dificultati reale, chiar este criza, dar ceea ce BCR face este o nesimtire fara margini. Si la fel sunt majoritatea bancilor in Romania...fac profituri uriase, baga la dobanzi si comisioane nesimtite, platesc angajatii in bataie de joc, si tot ele se plang...mama lor de camatari legali.
asta e situatia peste tot in romania.. si cei din banci nu fac exceptie
Chiar crede cineva ca nu e cinstit sa isi recupereze acesti bani ? Ce ar trebui sa faca ? Mai imoral mi se pare faptul ca cei 2 miliarde de euro au fost papati pe pomeni electorale.
Oricum, greva foamei este o masura extrema, aplicabila atunci cand nu mai ai nici o solutie (persecutii politice, drepturile fundamentale incalcate fara posibilitatea de a face altceva decat de a te sinucide etc).
Bagatelizari de genul: nu imi mareste salariul ca a avut profit si nu e cinstit asa ca intru in greva foamei sunt pur si simplu niste prostii. A intra in greva foamei ( pe bune, nu ca asa da bine pe sticla) chiar este un gest extrem.
Rusine "umflatelor" din BCR ca transforma "in desuet" acest gest.
parca e scufundata intentionat banca asta ...nu stiu nici eu ce sa mai cred ...
Si de vina nu este criza.A se vedea ce a reusit BRD sa faca in aceasta perioada, dar ei nu au angajat incompetenti si frecatori de menta pe posturi de "expert" si "sef proiect". Si nici nu au distrus o structura care functiona foarte bine pentru a implementa un model de business austriac total inadecvat, respectiv transformarea unei banci bazata pe corporate intr-una de retail. Iar criza a aratat ca tot corporate-ul isi revine mai repede...
Macar sistemul lor functioneaza si BRD-ul a mers onorabil prin criza. La BCR de 4 ani tot se desfasoara diverse proiecte de "optimizare" si rezultatul se vede cu ochiul liber. .
brd s-a descurcat onorabil dar tot pe locul 2 este... deci nu destul de onorabil
In plus dinamica este alta..
Oamenii cu experienta nu sunt asa ieftini, depinde ce preferi, costuri mici si riscuri mari sau oameni cu experienta, unii formati in ani buni de lucru cu clientul, dar care vor cere niste salarii mai mari ca un incepator care ar da oricat sa se angajeze intr-o banca pentru ca a auzit el ca acolo umbla cainii cu covrigi in coada.
Hai sa va spun experienta mea de mic intreprinzator (am 20 de angajati): o data ce am angajat un om in firma care pe parcurs da dovada de neseriozitate imi este extrem de greu sa il dau afara. Aata timp cat vine la birou (chiar daca nu isi face treaba) nu am ce sa ii fac. Am avut si un proces cu un fost angajat, proces care l-am pierdut datorita codului de munca actual. Acel angajat a lipsit 1 saptamana de la munca si totusi eu a trebuit sa il platesc, sa platesc amenda la ITM, etc.
Asa ca acum inainte sa angajez fac interviuri peste interviuri aman cu luniile angajarea unor oameni. Si in situatia mea sunt si alti oameni care doresc sa angajeze in firma.
Stiu si inteleg si pe angajati (si eu am fost) dar nu se paote sa fie egalitate intre omul erformant si omul neperformant (asa cum este acum) datorita unui cod care ma pune la picioare angajatului.
Angajez mult mai repede unu om, daca stiu ca ca in situatia in care este neperfomant ma ot desparti usor de el. Nici un patron nu este nebun sa isi de-a oamenii profesionisti afara.
Daca ai un angajat profesionist care vrea sa plece fiindca are o oferta mai buna, atunci eu ca antreprenor fac niste calcule si daca pot susitine acel salariu ii fac o oferta, daca nu nu. Este o decizie de bussines pana la urma.
Ma bucur totusi ca nu mi ai dat dreptate cu prima parte a situatiei.
in noul cod: perioada de preavis este de MIN 20 de zile. perioada maxima nu se precizeaza si urmeaza sa fie stabilita impreuna cu angajatorul.
daca tu ca angajator vrei sa ii pui bete in roate il tii 2-3-4 luni. in perioada asta pierde toate ofertele de munca trust me.
El te anunta ca vrea sa plece. Ce poti face tu acum este sa il retii maxaim 15 zile (sau pe codul nou 20 de zile). Atat poti face, sa il reti max nr. de zile stipulat in cod. Sau sa ii faci o contraoferta, daca merita din punct de vedere financiar-productivitate.
durata minima de preaviz inseamna ca cel putin cu 20 de zile trebuie sa anunte.
daca cadeti de acord sa plece peste 5 ani, foarte bine. la asta se refera durata maxima.(editat de HotNews.ro)
romanii , majoritatea au ifose a la buricul pamantului ...de unde atat ..nu stiu !
dar foarte adevarat ca patronatele de multinationale ...storc angajatii !!!
insa ... nimeni nu te obliga sa stai daca nu-ti convine, insa ... in vremurile astea, ma tem ca in vremurile astea, in Romania ... pentru orice loc cald trebuie tras cu dintii, chiar nu e loc inca de revendicari, greve si mariri de salariu ...cel putin cand patronatul ofera cat de cat o crestere in ziua de azi..iar tu vii si spui ca nu-i suficienta....haloooooooooooooooooooo ...Romania ...pe ce lume traiesti ?!!!
anagajatul roman de la banca ... a ajuns sa tzipe a greva ?!!!!!!!!!!!! .....
daca nu iti convine poti pleca... in teorie e simplu... practica insa ne omoara...
A venit randul propriilor angajati (unii dintre ei, cei mai vechi am inteles, ca aia noi pilosi ar fi venit pe salarii mari) sa fie umiliti.
Asa ca va intreb, cu cine faceti banking ?;P
Traim intr-o lume a globalizarii, a competitiei, si angajatorul nu e obligat sa-ti satisfaca tie mofturile, DACA NU ARE NEAPARATA NEVOIE DE TINE.
Intelegeti, ca traim in 2011, cand situatia la nivel global este IDENTICA cu cea de la BCR.
S-a dus cand cineva TB SA-MI POARTE MIE ANGAJAT DE GRIJA.
Sunt 3 solutii:
-esti f. bun, PLECI
-esti OK, ACCEPTI conditiile angajatorului;
-esti slab, altu-ti ia locul si esti dat afara.
Astea-s regulile economiei de piata!
Iti spun eu, doar reciproca este valabila, BCR angajeaza tot ce pleaca din alte banci, celelalte banci nu...
Oricum cred ca nu ai inteles esenta discutiei, pentru ca in lumea asta globalizata Erste nu-si permite sa faca ce face in Romania. Si nicaieri nu s-a intamplat la vreo banca din Romania ce se intampla la BCR de vreo 4 ani incoace...
De ce nu te angajezi tu la BCR, ca te primesc fara experienta, doar sa fii bun "in teorie", sa vedem, maivorbesti dupa aceea?
daca in Romania nu ai nici o sansa, de ce nu pleci sa lucrezi la Erste la Vienna sau Deutsche Bank la Frankfurt sau RBS la Glasgow?
Vaicareala nu e buna si nu te ajuta ca individ.
Spre deosebire de tine, in 2000 cana am terminat facultatea mi-am dat seama de sansele mele pe urmatorii zeci de ani in Ro si spre deosebire de tine am hotarat sa plec.
Acum lucrez intr-o multinationala in Germania, in care muncesc pe branci si in aceste conditii oricand ma pot trezi ca seful imi zice ca nu mai are nevoie de mine. Sa disper?
NU, sunt doar realist. Nici macar in Germania nu mai e protectionismul din trecut, e necesar ca CEO-ul sa zica ne mutam in Ro (vezi cazul NOKIA) sau seful sa zica ca am gasit altul mai bun si s-a terminat.
Din pacatele, firmele vor plati pe viitor bine PERFORMANTA iar in rest ii trateaza pe angajatii medii/nivelul de jos ca pe o masa.
Cand te vei confrunta cu o situatie asemanatoare cu care se confrunta cei care lucreaza acum in BCR ai dreptul sa vorbesti, pana atunci eu zic sa-ti vezi de treaba...Apropo, la Frankfurt la multinationale nu se lucreaza la ora asta ? Este ora de stat pe net ?
"Abureala" tipica pt cei slabi... pierd firul discutiei, devin emotionali si se cramponeaza de niste lucruri, care nu intereseaza pe nici unul din cititorii Hotnews. Pentru ei, am RESPECT!
hei, e o jungla afara, e competitie, esti competitiv bine, nu, maine somer.
asta e, vrem eficienta, preturi mici, nivel de trai bun. ei, toate astea au un pret, dragilor.
Crezi ca intereseaza pe cineva ce ai facut tu dupa ce ai terminat facultatea si ca ai plecat in Germania ?
Deci daca ai informatii legate de ce se intampla in BCR comenteaza, daca nu vezi-ti de munca intensa de la Frnakfurt. Insa vad ca stai pe net mai mult decat muncesti. Sau este zi libera la Frankfurt ?
vorba lui..de ce nu-ti vezi de treaba, adevarul doare ...universul e romania si mofturile ei ...romanu' se simte bine imaginandu-si ce-i place ... aia de la Viena, Frankfurt ... ce stie ei ?! :))
ciocismul asta romanesc..bata-l vina ...nu se mai vindeca odata !
Si inca ceva, de cand s-a infiinta BCR-ul asta, in 95% din cazuri a contat daca ai pile mai mult decat daca esti competent.
eu consider ca esti copil : "esti f.bun pleci " ?!!!... tu crezi ca e asa simplu ? inseamna ca nu te-ai izbit de realitate.. sau ai avut pile...
in sistemul bancar faptul ca esti bun nu e neaparat de ajuns... mai trebuie ceva in plus...
Atunci ce treaba are BCR-ul ca angajator cu creditul tau?
SUNT DE ACORD ca angajarile in banci sunt cu pile, dar dumneata de ce te-ai angajat la BCR, stiind ca e sistem corupt?
Sunt devine eu?
1. eu discutam despre angajatii de banca in general. majoritatea au credite ca si toti romanii. nu are legatura daca acel credit este la banca la care lucreaza sau la alta. cand ai un credit nu iti mai permiti sa fii la fel de vehement si nu iti mai este asa de usor sa iti dai demisia ... indifirent ca ai parte de abuzuri...
2. discutam de sistemul de valori. in bancile din romania iti mai trebuie si altceva decat cunostinte si abilitati sa poti avansa. iti trebuie relatii.... sa pleci din romania nu e la fel de usor pentru toata lumea... daca atunci cand cineva se angajeaza in banca stie de stistemul corupt? eu cred ca stie si nu prea... adica a auzit dar nu crede pana nu vede... plus ca tu crezi ca in romania ai asa multe optinui incat sa mai faci si pretentii ?
dar ce iti explic asta.. presupun ca stii ca asa e
Asa functioneaza sistemul corporatist in multe cazuri din Romania.
Eu vad codul muncii actual ca pe un beneficiu (sunt angajat, nu angajator)
Sunt si sindicatele bune uneori, dar in multe cazuri ...ca si in cazul BCR sunt frumoase pe dinafara si inauntru usnt putrede fiind ca protejeaza cu nonsalanta lenesii si incompetentii, ca si codul muncii actual ...tocmai din acest motiv consider noul cod al muncii un avantaj.
cum ajuta noul cod ?
in legatura cu BCR eu stiu ca e o problema reala acolo. nu e vorba de lenesi si incompetenti. e o problema generala din punct de vedere al abuzurilor si al presiunii.
Daca nu le convine angajatilor BCR sa plece! Sunt convins ca BCR va gasi alti angajati in secunde!
Pe piata actuala trebuie sa fii nebun, ca angajator, sa pastrezi incompetenti sau sa platesti un om mai mult decate e valoarea pe piata!
Ma bucur ca sindicatele (umbrela de prostie) va disparea. Daca esti bun, traiesti si iti merge bine! Daca esti prost/lenes, te vei plange in continuare si vei muri de foame!
Iata o lume in care, in sfarsit, imi face placere sa traiesc!
Domnule Calin,
In viata economica toate trebuie sa fie in echilibru, ca altfel vezi si tu ce se intampla in zilele noastre.
Munca trebuie sa fie munca (nu dupa sloganul: „Lasa ma ca merge si asa.”), iar drepturile salariatilor trebuie sa fie aparate si respectate.
Credeti ca noi clientii am saraci, daca am lucra cu alte banci?
Eu cred ca numai asa actualii patroni ar mai stopa din abuzurile asupra noastra.
cu care alte banci nene ?! ca sa ce ?! au celelalte banci din romania...europa..mapamond alta culoare ?!!
au patronatele alta culoare sau principii cumva croite dupa moftul si ifosele angajatului roman ?!!!
frateeee....pe ce lume traiti ma nene .... nu-ti convine oferta ..pleaca, iti convine ramai .... ai credite ?! sa fii sanatos, te-a pus patronatul sa le faci ?!
ti se pare ca nu esti platit pe cat muncesti ?! de ce stai atunci ?! vrei sa modifici legile universului ?! ai sa sfarsesti oricum istovit si neputincios..universul te copleseste !!!
Dar cine va opreste sa munciti la alta firma?
Personell turn over e mare daca firma e de kkt.
Asa ca nu-i opreste nimeni pe cei de la BCR sa se care, asa se intampla in orice firma in care angajatii au ceva in cap si firma opfera conditii naspa.
Daca va convin conditiile de munca, stati si inghiteti.
Pana la urma in BCR or sa ramana toti incompetentii daca sunt conditii naspa de lucru si firma se duce dracu'. Treaba e simpla: nu noi avem nevoie de angajatori , ci ei au nevoie de oameni bine pregatiti.
Toti s-au obisnuit sa faca greva si sa dea din gura, dar de fapt nu faceti nimic util.
Nu considera la Metrorex saltul de la femeie de serviciu la casiera se face cum insinuezi!... presupune oarece competente!
Asta m-a enervat, nu protestul lor...e dreptul lor sa protesteze, dar cand ii aud pe astia cu greva foamei...
ce va pot spune despre banci este faptul ca inovatia (produse, servicii ) ca mijloc de progres al bancilor in general, in Romania lipseste desavarsire; iar lipsa acesteia este compensata cu preponderenta cu presiune pusa de niste manageri pe niste simpli angajati pe care ii vedem in general la ghiseu; cam de atat sunt capabili manageri bancilor romanesti; si ca sa pui presiune pe oameni nu trebuie sa te duca mult nici capul si nici prea multa scoala sa ai ....
categoric nu angajatii din banci sunt cei mai oropsiti si indreptatiti sa faca greva; or avea ei motivele lor de nemultumire, OK, de acord, dar pana la greva si refuzul de a accepta totusi o oferta care vine cat de cat cu cev a in plus ... incredibil
daca nici acum nu s-a inteles cat e de grava situatia ...ma indoiesc ca exista premize pentru actuala generatie sa isi mai poata schimba mentalitatea