Potrivit unui comunicat al ANAF, in luna februarie, incasarile la buget au totalizat 10,9 miliarde lei, cu 17% sau 1,6 miliarde lei mai mult decat in aceeasi luna a anului trecut, si cu 6,7% peste planul de incasari stabilit de Ministerul de Finante, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Incasarile realizate din principalele taxe si impozite se prezinta in felul urmator:

- din TVA s-au incasat cu 41% mai multi bani decat in urma cu un an, respectiv 3,12 miliarde lei in februarie 2011 versus 2,2 miliarde in februarie 2010. ANAF sustine ca 64% din crestere se datoreaza majorarii cotei de la 19% la 24%, iar restul de 36% se datoreaza cresterii eficientei si combaterii evaziunii, insa aceasta crestere este surprinzatoare in conditiile in care cifra de afaceri in comert spre exemplu se afla in scadere, detalii aici.

Cu alte cuvinte, statul incaseaza tot mai multi bani din TVA, desi potrivit INS, afacerile celor care platesc acest TVA se restrang tot mai mult. Probabil ca potentialul de crestere al incasarilor prin combaterea evaziunii este unul extrem de mare.

In primele doua luni din 2011, incasarile au totalizat 7,2 miliarde lei, cu 1,6 miliarde sau 33% mai mult decat anul trecut.

- incasarile din accize au fost de 1,23 miliarde lei, cu 55,1% mai mari decat in aceeasi luna a anului trecut, aceasta crestere venind pe fondul prabusirii vanzarilor de carburanti, sector care asigura o pondere insemnata a incasarilor din accize.

- incasarile din impozitul pe profit au totalizat 773,1 milioane lei, suma cu 17,3% mai mare comparativ cu februarie 2010;

PS: nu ma pot abtine sa nu constat ca ANAF nu publica acest tip de date in fiecare luna, ci doar in lunile in care poate raporta rezultate foarte bune. In plus, probabil ca publicarea acestor date nu are nicio legatura cu scandalul in care este implicat seful institutiei….

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.