Pretul titeiului a scazut marti, cotatia petrolului Brent coborand pentru scurta vreme sub 113 dolari pe baril, dupa ce un oficial din Kuweit a anuntat ca OPEC ia in considerare cresterea productiei pentru prima data in ultimii doi ani, potrivit Reuters. Majorarea productiei de catre OPEC ar arata determinarea organizatiei de a limita cresterea preturilor, dupa ce revoltele din nordul Africii si Orientul Mijlociu au dus la scumpirea petrolului pana la cel mai inalt nivel din ultimii doi ani si jumatate.

"Discutam despre o potentiala crestere a productiei de titei", a declarat Sheikh Ahmad al-Abdullah al-Sabah, ministrul Petrolului din Kuweit. El a adaugat insa ca OPEC nu a luat inca nicio decizie in aceasta privinta.

Nu toate tarile membre OPEC sunt insa de acord cu majorarea productiei. "Nu exista un deficit de petrol pe piata. Nu este nevoie de o suplimentare a productiei OPEC", a declarat reprezentantul Iranului la OPEC, Mohammad Ali Khatibi, a carui tara candideaza pentru presedintia organizatiei.

Cotatia petrolului Brent a scazut cu 2,25 dolari, pana la 112,79 dolari pe baril, insa pana la ora 9:34 GMT a revenit la nivelul de 114,70 dolari, cu 34 centi mai putin decat nivelul din ziua anterioara. In data de 24 februarie, petrolul Brent a ajuns la 119,79 dolari, cel mai ridicat nivel de dupa septembrie 2008.

Pretul petrolului destinat pietei din SUA s-a redus cu 50 centi, la 104,94 de dolari pe baril.

Revolta din Libia impotriva regimului de la Tripoli a dus la diminuarea productiei cu circa 75% si sistarea partiala a exporturilor. Aceasta situatie a determinat Arabia Saudita sa-si majoreze productia cu circa noua milioane de barili pe zi, cu un milion peste cota aprobata de OPEC, pentru a compensa deficientele de oferta.