John Lipsky, FMI: Economiile emergente incep sa dea semne de supraincalzire
Multe piete emergente, inclusiv China, se lupta sa tina sub control inflatia si sa controleze fluxul masiv de lichiditati in economiile lor. Desi FMI a avertizat de cateva luni aspura riscurilor provocate de presiunea preturilor, comentariile lui John Lipsky sugereaza ca Fondul este din ce in ce mai ingrijorat de aceasta problema.
"Pentru economiile emergente, care cresc cu 6,5-7%, limitele lor de a-si depasi capacitatea au fost intens folosite si ca urmare incepem sa vedem semne incipiente de supraincalzire", a declarat John Lipsky.
Dupa declinul economic mondial din 2008-2009, redresarea se face in ritmuri diferite, pietele emergente inregistrand un ritm mai rapid, in timp ce economiile dezvoltate avanseaza mai lent.
In conditiile in care cresterea economica din statele dezvoltate a avut un nivel neobisnuit de redus, investitorii au luat cu asalt pietele emergente, aducand capitalul strain foarte necesar, dar si riscuri inflationiste.
Cresterea pretului petrolului a agravat problema inflatiei, dar Lipsky a aratat ca FMI nu si-a redus prognoza de crestere deoarece crede ca majorarea pretului petrolului se va dovedi temporara.
El a aratat ca, pana la extinderea turbulentelor in Libia, mare parte din cresterea pretului petrolului de la finele lui 2010 si inceputul lui 2011 a reflectat imbunatatirea perspectivelor economice. Totusi, cele mai recente temeri privind intreruperea livrarilor de petrol au creat un "factor de teama" care a dus pretul titeiului la peste 100 de dolari pe baril, ceea ce ar reprezenta o amenintare pentru cresterea economica.
De asemenea, si majorarea preturilor la alimente reprezinta o amenintare, in special pentru tarile slab dezvoltate, unde alimentele detin o pondere mare din bugetul gospodariilor. Pretul ridicat al alimentelor reprezinta unul dintre motivele care au stat la baza turbulentelor din Egipt si Tunisia.
"Tensiunile sociale si dificultatile cu care se confrunta populatia saraca din multe economii sunt probleme care trebuie rezolvate", a spus Lipsky.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite