Pietele emergente care inregistreaza cresteri economice rapide incep sa dea semne de supraincalzire, a declarat John Lipsky, primul adjunct al directorului general al Fondului Monetar International, intr-un interviu acordat Reuters.

Multe piete emergente, inclusiv China, se lupta sa tina sub control inflatia si sa controleze fluxul masiv de lichiditati in economiile lor. Desi FMI a avertizat de cateva luni aspura riscurilor provocate de presiunea preturilor, comentariile lui John Lipsky sugereaza ca Fondul este din ce in ce mai ingrijorat de aceasta problema.

"Pentru economiile emergente, care cresc cu 6,5-7%, limitele lor de a-si depasi capacitatea au fost intens folosite si ca urmare incepem sa vedem semne incipiente de supraincalzire", a declarat John Lipsky.

Dupa declinul economic mondial din 2008-2009, redresarea se face in ritmuri diferite, pietele emergente inregistrand un ritm mai rapid, in timp ce economiile dezvoltate avanseaza mai lent.

In conditiile in care cresterea economica din statele dezvoltate a avut un nivel neobisnuit de redus, investitorii au luat cu asalt pietele emergente, aducand capitalul strain foarte necesar, dar si riscuri inflationiste.

Cresterea pretului petrolului a agravat problema inflatiei, dar Lipsky a aratat ca FMI nu si-a redus prognoza de crestere deoarece crede ca majorarea pretului petrolului se va dovedi temporara.

El a aratat ca, pana la extinderea turbulentelor in Libia, mare parte din cresterea pretului petrolului de la finele lui 2010 si inceputul lui 2011 a reflectat imbunatatirea perspectivelor economice. Totusi, cele mai recente temeri privind intreruperea livrarilor de petrol au creat un "factor de teama" care a dus pretul titeiului la peste 100 de dolari pe baril, ceea ce ar reprezenta o amenintare pentru cresterea economica.

De asemenea, si majorarea preturilor la alimente reprezinta o amenintare, in special pentru tarile slab dezvoltate, unde alimentele detin o pondere mare din bugetul gospodariilor. Pretul ridicat al alimentelor reprezinta unul dintre motivele care au stat la baza turbulentelor din Egipt si Tunisia.

"Tensiunile sociale si dificultatile cu care se confrunta populatia saraca din multe economii sunt probleme care trebuie rezolvate", a spus Lipsky.