Parlamentul European (PE) a votat marti doua rezolutii, fara caracter obligatoriu, prin care cere impozitarea tranzactiilor financiare din UE, masura care ar putea aduce venituri de 200 de miliarde de euro, si combaterea evaziunii fiscale, potrivit Mediafax. Un impozit de 0,05% ar aduce statelor europene aproape 200 de miliarde de euro, iar la nivel global suma s-ar ridica la 650 miliarde de euro.

"Vrem sa dam un semnal institutional prin care sa aratam ca sectorul privat are responsabilitatea sa pentru criza", a declarat Martin Schulz, liderul grupului social-democrat din PE.

In rezolutie se arata ca Uniunea Europeana ar trebui sa sustina impozitarea tranzactiilor financiare la nivel mondial, dar pentru ca nu s-a reusit acest lucru, ar fi bine ca UE sa introduca aceasta taxare la nivel european, ca prima etapa.

Comisia ar trebui sa realizeze un studiu de fezabilitate si sa redacteze o propunere legislativa concreta, potrivit PE.

O taxa aplicata tranzactiilor precum cele cu instrumente derivate ar reduce speculatiile si deficitele publice, potrivit rezolutiei.

Franta si Germania au facut deja o astfel de propunere, la nivelul G20, dar Statele Unite si Canada s-au opus.

Planul de taxare a tranzactiilor financiare in UE a atras un sprijin scazut in randul tarilor membre, iar partidul cancelarului german Angela Merkel a sugerat un astfel de impozit pentru unele sau toate tarile din zona euro, ca prim pas.

Chiar daca rezolutiile nu sunt obligatorii, ar fi dificil pentru Comisia Europeana sa le ignore. Un oficial al Comisiei Europene a declarat ca Executivul UE va publica pana in vara un studiu de impact.