VIDEO Mugur Isarescu: De ce are nevoie aceasta tara? Nu de bani, ci de antreprenori

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 9 martie 2011, 10:46 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu, guvernatorul BNR
Foto: Constantin Barbu / HotNews
"De ce are nevoie aceasta tara? Nu de bani, ci de antreprenori. De oameni care sa poata duce proiectele la capat. Suntem o tara care are prea multe proiecte incepute si neterminate. Peste 40 de mii de asemenea proiecte. Pentru mine, asta explica totul. Si de ce avem inflatie ridicata, si de ce avem alocat un buget pentru investitii, dar acest lucru nu se simte", a declarat guvernatorul Mugur Isarescu, la Forumul  Economic CCG-România-Bucureşti. Vezi mai jos declaratia integrala a guvernatorului Isarescu.Suntem dupa doi ani de corectie dureroasa. A durat mai mult decat am preconizat in 2008 si 2009 cand ne gandeam ca totul se va opri dupa un an. Datele pe care le avem in prezent ne arata ca exista o probabilitate mica ca dezechilibrele sa revina. Deficitul extern s-a redus de la 12-14% la circa 5%. Speram sa ramanem in aceasta zona, nivelul actual al deficitului poate fi finantat chiar prin investitii straine directe. Acestea ar putea fi de 4-5%, la care se adauga absorbtia-modesta deocamdata- a fondurilor comunitare.
 • "Politica monetara a fost anticiclica, dar la politica fiscala am ratat intelepciunea"
Ambele corectii- cea a deficitelor externe si fiscale- exprima prelungirea recesiunii in economie. Cartusele pe care le-am avut au fost trase de timpuriu, dar este posibil ca aspectul prociclic sa se atenueze in acest an. Asta ar insemna ca am iesit din cercul vicios. Politica monetara a fost anticiclica- am dat drumul si la RMO, am coborat dobanda- dar la politica fiscala am ratat intelepciunea.

Rolul BNR este acela de a spune investitorilor straini si potentialilor investitori ca fundamentele de dezvoltare ale economiei sunt stabile si sanatoase. Vrem sa le dam incredere ca vor investi intr-un mediu stabil si ca din punctul de vedere al Bancii Centrale ca sunt multe oportunitati de a investi aici, a mai declarat Guvernatorul.

Potrivit acestuia, economia este stabilizata si este pregatita pentru un nou ciclu de crestere sustenabila. "O crestere bazata pe factori care sa nu duca la revenirea dezechilibrelor din trecut ci sa duca la diminuarea lor", a mai spus Isarescu.

Noi am insistat ca noul ciclu de crestere sa fie bazat pe productivitate, pe export. Cred ca trebuie sa invatam ceva din aceasta recesiune mai lunga: chiar daca avem scuza ca este primul ciclu indeplinit de tip capitalist pe care l-a trait economia romaneasca, ceea ce trebuie sa retinem este ca de acum inainte sa ne grabim incet, pentru a nu ajunge sa facem corectii in viitor.
 • Pentru orice investitor, o inflatie scazuta e un activ, nu un pasiv
"In privinta inflatiei, nu pot sa spun ca suntem optimisti. Inflatia este o boala foarte perfida. Pentru orice investitor, o inflatie scazuta e un activ, nu un pasiv. Daca inflatia e ridicata, tara respectiva nu va avea stabilitate. Avem motive de ingrijorare legate de inflatie, dar pot sa va asigure ca BNR isi va face datoria. Speram sa o aducem sub 4% pana la sfarsitul anului", a mai spus Mugur Isarescu. In opinia Guvernatorului, o parte din inflatie e de natura fiscala- cresterea accizelor si a TVA.

Potrivit Guvernatorului, exporturile merg bine in Romania, Isarescu angajandu-se sa le sprijine in continuare. Si le vom incuraja in continuare. Investitiile pot atrage infrastructura, agricultura si energia. Finantarea in agricultura e la fel de importanta ca si antreprenoriatul. Cred ca trebuie imbunatatita legislatia in domeniul agricol. Bancile si finantatorii sunt reticenti in a finanta micile suprafete.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7282 vizualizari

 • 0 (12 voturi)    
  ... (Miercuri, 9 martie 2011, 11:10)

  Gigi Maybachistu' Financiar [anonim]

  Omul nostru (probabil singurul demnitar cu capul pe umeri din ultimii 5 ani) are şi o muscă pe căciulă. Una mare şi verde.

  A uitat să vorbească de "impozitul ascuns" pe care l-a impus cu bună ştiinţă. Prin manipularea cursului valutar.

  După ce a trecut panica de la începutul lui 2009, când euro era la 4,35-4,40 lei, încet-încet cursul ar fi trebuit să se tempereze, ajungând sub 4,0 lei. Chiar la finalul lui 2010 existau multe voci care susţineau asta.

  Omul nostru a făcut tot posibilul pentru a ţine cursul valutar cât mai constant la 4,20 lei.

  Asta înseamnă, faţă de 2008, că fiecare venit este cu 18% mai mic, fiecare bun importat este cu 18% mai scump, şi această diferenţă se reflectă în toate, inclusiv în costul carburanţilor.
  • +2 (4 voturi)    
   Da (Miercuri, 9 martie 2011, 12:25)

   cristi [anonim] i-a raspuns lui Gigi Maybachistu' Financiar

   Nu este chiar corect. De unde ai dedus ca ar trebui sa fie cursul sub 4 ron? Eu zic ca, tinand cont de situatia din tara, cursul trebuia sa fie pe la 5 ron. Orice calcul economic (tinand cont de macroeconomie) iti va spune asta. Nu vad nici un motiv economic pentru scaderea euro. Faptul ca sunt multe voci care sustin ca trebuia sa fie sub 4 ron ... sa fim seriosi. Pe care post? Cazanul 3 sau Irealitatea? Ca in economia din tara noastra nu prea vad cum. Acest curs se ajusteaza in functie de anumici indici macroeconomici. BNR a intervenit puternic pe piata pentru a stabiliza cursul la 4,20. Cursul nu este legat doar de credite sau carburanti. Este legat de import/export, de inflatie etc.
  • 0 (2 voturi)    
   mda (Miercuri, 9 martie 2011, 12:31)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Maybachistu' Financiar

   inclusiv in costul carburantilor? pai ar trebui sa se vada doar partial. extragem doar jumatate din necesarul de petrol. rafinariile sunt aici, forta de munca e aici. daca toate costurile astea au crescut cu euro inseamna ca si veniturile au crescut la fel.
  • +4 (4 voturi)    
   Nu prea am auzit de curs 1 euro sub 4 lei (Miercuri, 9 martie 2011, 13:01)

   ion [anonim] i-a raspuns lui Gigi Maybachistu' Financiar

   Hmm, "erau multe voci care spuneau asta in finalul anului 2010"

   Eu nu am auzit in 2010 mai pe nimeni sustinand ca un euro ar trebui sa coboare sub 4 leu. In schimb am auzit o gramada care sustineau un curs de 4,2-4,3 pe 2010. Si inca destui care sustineau cursuri de 4,6-4,7 lei. Chiar si peste 5. Incepand cu Patriciu si terminand cu unii reprezentati ai principalelor banci.

   Pana la urma Isarescu trebuie sa faca o mare echilibristica: sa tina inflatia cat mai jos (leu tare - importuri ieftine) si sa incurajeze exporturile (leu slab - castig bun la export)

   Pana acum a facut asta cu un curs in plaja 4,2-4,3. Se pare ca vrea sa mute plaja spre 4,1-4,2.

   Iar cine zice ca nu a reusit manevra asta, sa vada evolutia exporturilor. Care au explodat. Exportam acum mai mult decat in anul de varf de crestere economica 2008. De fapt in vara lui 2010 am avut cele mai mari exporturi EVER. Exportam in 2 luni cat exportam pe vremea lui Ceasca pe un an. Pacat doar ca exportul reprezinta destul de putin in PIB, undeva spre 30%. Nu putem sa iesim din criza doar cu motorul asta.

   Din pacate economia romaneasca nu prea poate sa sustina un leu prea tare. Ne pacalim singuri: avem leu tare, cumparam marfa ieftina din afara, ne imprumutam tot in euro de la banci straine care iau banii din afara si tot asa. Crapa pana la urma sistemul asta.

   Trebuie sa acoperim cerea interna cu produse interne. Sa exportam mai mult decat importam. Altfel alergam in jurul cozii. Si avem momente (cand e un curs de 1 euro=3,5 lei) cand credem ca reusim chiar sa ne apucam de coada cu dintii. Dar nu dureaza prea mult si coada ne scapa.
   • 0 (0 voturi)    
    Anul de vârf (Joi, 10 martie 2011, 1:11)

    Gigi Maybachistu' Financiar [anonim] i-a raspuns lui ion

    Şi de 1938 s-a spus că a fost anul de vârf al economiei de dinainte de urcarea lui Ceaşcă pe tron. Doar că realitatea din ţară nu era prea plăcută în acel an.

    Şi de 1976 s-a spus că era anul de vârf al lui Ceaşcă, dar realitatea din ţară era abia ceva-ceva mai coafată decât în regimul precedent.

    Şi de 2008 s-a spus că era anul de vârf, numai că vârful era pe la genunchiul broaştei: bula imobiliară se umflase până la punctul la care sufoca orice mare proiect de investiţii (nimeni nu mai vindea sau se lăsa expropriat decât la costuri astronomice), exporturile cam slabe şi mai mult datorită Daciei, proiectele de construcţii lăsate în paragină (abia la finalul lui 2009 s-au apucat din nou de lucru la ele), conflictul social fierbea (presa lătra non-stop numai despre "beizadele, cluburi şi piţipoance", posibil titlu de film :))

    E adevărat că nea Dinu o ţinea sus şi tare cu euro la 4,7 lei şi că un număr de ziarişti îi ţineau isonul.

    Problema e că deviza "Stabilitate şi Export", pe care alde Boc şi cu nea Mugur ar trebui să şi-o pună în frunte, e o deviză cam ...comunistă.

    Mai precis, pentru a debloca roţile economiei după anul 2008, dumnealor au adoptat EXACT metoda lui Ceaşcă după 1979:

    -distrugem complet consumul intern, tăind drastic veniturile prin jocul cursului valutar şi impunând un TVA aproape de limita maximă posibilă în UE;
    -tăiem cheltuielile Statului, care e cel mai mare consumator;
    -tăiem importurile, tot prin jocul cursului valutar;
    -ieftinim orice produs românesc prin jocul cursului, deci exportăm;
    -inversăm sensul deficitului de cont curent prin exporturi - devenim exportatori în loc de importatori;
    -ţinem în viaţă firmele cu surogate ca Prima Casă şi Rabla, ca să nu ne strice planurile;
    -reluăm proiectele de construcţii faraonice de unde au căzut.

    Faptul că 2011 cam seamănă a 1988, fără datorii de data asta, nu e deloc o plăcere.

    Raţionalizăm şi carburantul, limităm programul TV la 2 ore şi o punem de nişte cozi la carne?... :))
    • 0 (0 voturi)    
     gigi (Joi, 10 martie 2011, 11:37)

     finantistu [anonim] i-a raspuns lui Gigi Maybachistu' Financiar

     gigi eu te banuiesc ca esti inginer. mai toti fostii mei colegi de liceu care au devenit ulterior ingineri ma intrebau cind le explicam ce si cum: mai dar unde sint banii?
     asa si tu, ai auzit de pe la televizor cite ceva si iti dai si mata cu parerea in gard.
    • 0 (0 voturi)    
     Economie vine cumva de la "a economisi"? (Joi, 10 martie 2011, 11:48)

     Mircea [anonim] i-a raspuns lui Gigi Maybachistu' Financiar

     Rationalizarea consumului intr-un sistem cu resurse FINITE este una din masurile care sustin prelungirea existentei societatii. Doar pt simplul fapt ca in urmatorii ani am putea avea capacitatea de a produce 10 miliarde de autoturisme pe plan mondial nu inseamna ca avem si capacitatea de a le cumpara fara a renunta la altceva. Pana cand crezi ca planeta asta mai poate sustine consumul fara limite impus de actuala paradigma economica? Prabusirea sistemului este inevitabila, amice. vei sta la cozi la carne cu cartela in mana la fel ca toti ceilalti, fie ei americani sau asiatici pt ca toata energia populatiei este dirijata spre productia de bunuri care nu sustin in esenta lor viata, ci doar iluzia de confort si de bunastare. Traiesti si fara LCD, si fara arme sofisticate, si fara scut spatial, si fara 200 de canale TV care au 90% continut comercial si 10% continut benefic dezvoltarii umane.
 • +3 (5 voturi)    
  Suntem mai buni ca islandezii la finante? (Miercuri, 9 martie 2011, 11:12)

  Isar [anonim]

  In 2009, Islanda a avut o scadere a PIB-ului de 6,9%, Romania de 7,2% (avantaj +0,3% pt Islanda).
  In 2010, Islanda a avut o scadere a PIB-ului de 3,5%, Romania de 1,3% (avantaj Romania cu +2,2%).

  In T4 din 2010, PIB-ul islandez a scazut cu 1,5%, in timp ce PIB-ul romanesc a crescut modest cu 0,1%.

  E clar ca desi e o tara nordica, prospera, foarte usor de administrat cu cei 330.000 locuitori (cat Cluj, Iasi sau Constanta), Islanda e mai prost gestionata decat Romania, rezultatele economice in plina criza sunt incontestabile.

  E drept ca Islanda nu a avut un BNR/Isarescu si a provocat un dezastru financiar suportat in mare parte de banci si investitori din UK si Olanda, care acum au pus conditii severe pt imprumutul cerut in disperare de la UE/FMI.

  PIB-ul Islandei e de 9,6 miliarde euro, pana acum economistii prevedeau pt 2011 o crestere de 0,9%. Acum nu mai e sigur, s-ar putea ca T1 2011 sa insemne un nou recul al PIB ceea ce ar conduce tehnic la intrarea Islandei in alta recesiune.

  Guvernul actual al Islandei e de centru-stanga. Se opune intrarii in UE, la fel si majoritatea populatiei, tematoare pentru resursele piscicole si val de imigratie.
 • +3 (5 voturi)    
  Corect nea Mugure (Miercuri, 9 martie 2011, 11:16)

  Vigil Magearu [anonim]

  Da nu-i posibil .De 20 de ani s-a distrus totul.S-a distrus sansa asta.Acum avem numai baieti destepti care fac contracte cu statul sau firme de stat.Chiar firmele private tot cu baietii destepti lucreaza ca sa nu aiba probleme.In Romania nu esista o piata si nu exista un consum natural cerut de aceasta piata.Consumul de subzistenta care exista este alimentat de antrepenori din alte tari.Mallurile au distrus orice initiativa.Nu dai spaga la mall nu intra produsul tau la raft.Si aduce malull din alte tari de la alti muncitori din alte economii care merg bine.Sti cum este ca sa mearga cuiva bine trebuie sa mearga cuiva prost.asta este legea economica no.1 .In rest sunt numai vorbe goale ambalate in fraze frumoase de profesori de economie.Atzi vazut veodata vreun profesor de economie care sa fie bogat prin natura lucrurilor pe care el invata pe altii?Pai daca tu profesor fiind nu poti aplica si castiga bani cum te astepti ca studentii tai sa poata?????
  • +2 (4 voturi)    
   Sa avem pardon (Miercuri, 9 martie 2011, 12:46)

   Jules Verne [anonim] i-a raspuns lui Vigil Magearu

   Ponta si cu Crin au solutii .Solutia lor este sa caute solutii.Genial nu???
  • +4 (4 voturi)    
   Nu-i posibil, vai de noi.... Fluieras de fag (Miercuri, 9 martie 2011, 13:10)

   ion [anonim] i-a raspuns lui Vigil Magearu

   Frate, am obosit sa tot aud chestia asta "in 20 de ani s-a distrus totul"

   Eu am trait aici si acum 20 de ani si acum 40 de ani. Si stiu cum arata Romania si acum 40 si acum 20 de ani.

   Sincer, dincolo de tanguirile mioritice, ti se pare ca Romania de astazi e la fel sau mai rau decat Romania de acum 20 de ani? Compara firme existente in Romania, chiar si nenorocita de infrastructura, asa cum este, cladirile existene in cam orice localitate majora din Romania, centrele de afaceri, televiziunile private, salariile medii, supermarcheturile, mall-uri, reteaua si furnizorii de internet, telefonie mobila, salarul mediu, hotelurile si pensiunie, partiile de schi, etc etc etc Sunt la fel sau mai rau ca acum 20 de ani de "distrugere"?

   "In Romania nu esista o piata si nu exista un consum natural cerut de aceasta piata"

   Asta e o poveste. Exista monopoluri si oligopoluri, dar exista si piata. Doar un exemplu, serviciile nu se vand la mall si nici nu se pot "efectua" in Germania si "presta" in Romania.
   • +1 (3 voturi)    
    Alta vorbarie goala (Miercuri, 9 martie 2011, 13:31)

    Virgil Magearu [anonim] i-a raspuns lui ion

    Ia incearca sa intri tu pe piata cu un serviciu .Intai te mananca primaria,dupa te manaca pompierii sanitar veterinar,itm .Dupa ce servicii faci? Reparatii electrocasnice ?Esti agreeat de Firma x ca sa faci garantie la produsele lor? Nu esti.....Atunci nu primesti nici aprobare nici piese de schimb.Altceva sa zicem ca incerci service auto .Pai sa te abiliteze RAR trebuie sa ai calificari mai tare ca un chirurg ,urmeaza marcile auto ca sa faci garantii sau piese.Ce sa mai faci? Instalator sanitar / Te elimina cei care lucreaza "la negru" dupa servici.Altceva ? Frizer nu ca mori de foame .Nu se mai cere. Zii tu ceva ca sa ne lamuresti.da nu venii cu generalitati.
   • 0 (2 voturi)    
    Are dreptate Virgil Madgearu (Miercuri, 9 martie 2011, 14:11)

    Mobra [anonim] i-a raspuns lui ion

    Trebuie putina analiza pe caz.Sa luam exemplul uzinelor de armament si produse militare.Cugir.Producea masini de spalat si masini de cusut .Biciclete si motorete.
    Ce sa intamplat in celebrii 20 de ani .Sa distrus.Sa distrus orice sansa ca aceasta uzina sa se dezvolte sa isi conserve piata si sa ocupe un loc pe piata.Cu trebuia facut ? trebuia sa produca in continuare masini de spalat .Si sa le modernizeze si sa tina pasul cu piata.Masini de cusut nu mai merg.Puteau sa faca Jet sky uri .Da da . Asta trebuia sa faca.
    Linia de biciclete trebuia sa faca biciclete.de toate tipurile.Linia de motorete trebuia sa faca scutere si motociclete pe 4 roti ATV.mai putea sa faca snow mobile . Acum ce avem/masini de spalat din import.Biciclete din import.Scutere din import.ATV din import.DE CE ? Era o uzina strategica care conserva si o scoala profesionala de meseriasi mecanica fina.Putei produce si armamanet in continuare.totul redus si adaptat la nevoi.De ce s-a distrus aceasta sansa?? Despre asta e vorba.sa vii acum si sa incerci sa intri cu produsele astea pe piata este un efort enorm si poate fi facut la costuri mari si e nevoie si de presiuni politice. Asta este un exemplu reprezentativ pentru o industrie de varf distrusa.
 • +3 (7 voturi)    
  Ce e de facut? (Miercuri, 9 martie 2011, 11:33)

  Lenin [anonim]

  Macelarul are nevoie de pantofi.Se duce la pantofar.Pantofarul are nevoie de piele.Se duce la tabacar.Tabacarul are nevoie de materia prima pielea.Fermierul creste vita si o taie .Vinde carnea la macelar.Pielea o vinde la tabacar care o prelucreaza si o vinde la pantofar . Pantofarul face pantofii si vinde pantofii la macelar .Macelarul vinde carnea si cu banii obtinuti isi cumpara pantofi.Daca plateste macelarul la pantofar acesta plateste si tabacarul .Care tabacar plateste fermierul.Fermierul este baza si pentru macelar si pentru tabacar .Asta inseamna o piata si o economie .Daca macelarul vinde carne din Austria si pantofarul vinde pantofi din China se termina piata si proiectele .Tabacarul da faliment,fermierul da faliment.Industria prelucratoare si de confectii care intretineau piata au disparut prin bunavointa politicienilor lipsiti de vocatie care au poluat spatiu public din 1990 incoace.Ce ne spun noua acum tot felul de dadatori de sfaturi???Nimic nu spun numai vesnicul : Sa gasim solutii .Solutia este : Sa gasim solutii
 • +1 (3 voturi)    
  Capitalismul actual este socialism. (Miercuri, 9 martie 2011, 12:18)

  AlinN [utilizator]

  Asa ca in om antreprenorul este reprimat de lenes. Capitalismul actual are o hiba care pleaca din inflatie. Prin inflatie este redistribuit banul, este recompensat cel care consuma, cel care face credite, cel care nu are lichiditati. Din contra, cel care economiseste este sanctionat. Antreprenorul de obicei are capacitatea si de a economisi. Dar el are doar doua optiuni: sa reinvesteasca pana se ajunge la capitalismul extremist al anilor 2000-2008, la inginerii financiare, pentru ca altfel prin inflatie i se fura banii si se dau lenesilor sau inconstientilor, sau sa pastreze banii si sa piarda din ei.
  In momentul in care ai un sistem birocratic infernal, care ii da in cap antreprenorului, un sistem de control putred de corupt, care ii da in cap antreprenorului, o fiscalitate excesiv de stufoasa combinata cu taxe (pe munca) gigantice, care-l limiteaza pe antreprenor, in momentul in care si inflatia ii fura banii pentru a-i da ineficientilor si indatoratilor, ei bine, in acest moment, ditai surpriza, NU AI ANTREPRENORI. Si totul se duce in jos.
  Cu ce poate ajuta dl Isarescu pe antreprenori? Pai felia dumnealui ar fi inflatia. Si din inflatie as spune ca domnul Isarescu este incantat ca nu avem antreprenori.
  • 0 (0 voturi)    
   hm (Joi, 10 martie 2011, 14:34)

   io [anonim] i-a raspuns lui AlinN

   De acord cu tine, dar doar la unele puncte, altele nu prea. 1, ca inflatia nu e nici pe departe cat ar trebui sa fie, si cat este este vina birocratiei si lipsei de inspiratie a guvernului, mai putin a lui Isarescu.

   2, se stie ca *putina* inflatie (mild inflation) e chiar benefica pt cresterea economica, pt ca, asacum spui tu, cei care au bani sunt obligati sa-i investeasca, in loc sa "stea pe ei".

   3, ce inseamna "sa reinvesteasca pana se ajunge la capitalismul extremist al anilor 2000-2008" si ce e rau in asta ? Ai prefera sa dea banii numai pe produse de lux si odrasle ?

   Din nou, care e cauza ? Inginerii financiare s-au facut pt ca pe unii din cei care aveau bani nu-i ducea capul la altceva mai bun. Dar s-au facut si afaceri, locuri de munca, etc, sa fim seriosi. Pt mine "capitalismul extremist" din 2000-2008 era ideal pt Romania, si mai aveam nevoie de inca vreo 20 de ani cel putin pana sa ne floshtim. In America acel capitalism tine de vreo 200 de ani f. bine.
 • +4 (4 voturi)    
  De ce are nevoie tara asta? (Miercuri, 9 martie 2011, 12:22)

  Un observator [anonim]

  De reforma morala. Pentru inceput ar trebui sa nu va mai bateti joc de banul public si de averea nationala (in fond, de oameni). Daca va puteti abtine, dupa 20 de ani in care nu a fost promovat decat acest model.

  Vorbesti de antreprenori? Spiritul intreprinzator nu se cultiva la TV si nu se invata la Spiru Haret.
 • +1 (3 voturi)    
  niste informatii utile cand putem avea? (Miercuri, 9 martie 2011, 12:39)

  nenea [anonim]

  toti stim ca avem nevoien SI de antreprenori.n este foarte adevarat ce spune d-ul isarescu, dar evita sa-si critice propriile probleme din sistemul bancar. sustinerea neconditionata a bancilor a creeat un sistem bancar prosper si a condus la saracirea populatiei.in romania NU se mai produce aproape nimic. in conditiile in care peste 90% din familiile romanesti au cel putin un credit bancar, puterea de cumparare din romania este grav afectat de nivelul ridicat al dobanzilor, valoarea si numarul comisioanelor bancare. eu cred ca avem nevoie si de NORMALIZAREA relatiilor clienti-banci, ca sa existe bani disponibili de consum si ca acei antreprenori sa beneficieze de capital. atat timp cat acesti bani disponibili de consum sunt atrasi de banci prin contractele vechi (pentru ca sio antreprenorii locali au credite, nu doar pers fiz), extrem de dezavantajoase pentru populatie, nu va exista consum ridicat (nici investitie importanta), iar productia nu se poate relua (daca a fost) peste noapte. aceste declaratii nu folosesc nimanui. sunt multe lucruri extrem de utile pe care le face d-ul isarescu, insa din anumite motive, de el stiute, nu le face.
  PS. am observat ca atunci cand apare un comentariu critic la adresa guvernatorului bnr, sar minusistii si-ti ascund repede mesajul. cei care ma voteaza cu minus, va rog sa si motivati pentru ce o faceti.
 • +2 (4 voturi)    
  Provocare (Miercuri, 9 martie 2011, 12:44)

  Miorita [anonim]

  Un om de afaceri din top 300 patriot si iubitor de tzara ca ei totzi dealtfel se se deplaseze din Monte Carlo/Saint Michel si sa se apuce de o afacere tare .Eu nu am capita ca m-as apuca eu .lana este foarte ieftina si oierii nu mai stiu ce sa faca cu ea.O afacere cu colectare de lana la nivel national.lana colectata prelucarat intr-o fabrica nou nouta complect automatizata de mare randament care sa produca covoare ,paturi si cuverturi din lana .In locul celebrelor paturi turcesti din fibre.
  Aceasta investitie va imbunatatii viata oierilor a colectorilor si a celor care lucreaza .Urmeaza ca celebrii cercetatori romani sa si avanseze noi procedee de prelucrare. Urmeaza desfacerea care trebuie sa treaca de opozitia malurilor. Aici trebuie sa intre in functiune genialitatea genialilor nostii afaceristi top 300. da sa nu incerce sa vanda tot la stat .Sa dea piept cu viata fara afaceri cu statul.
  • 0 (0 voturi)    
   asa, bravo (Joi, 10 martie 2011, 14:37)

   io [anonim] i-a raspuns lui Miorita

   Si tu de ce nu te apuci, de ce "sa vina unul din top 300". Ideea e foarte buna, incepe la scara mica. Sau e lenea/frica prea mare ? Pai n-are dreptate Isarescu ca lipseste spiritul antreprenorial? Probabil curajul e principala componenta care lipseste.
 • +5 (7 voturi)    
  Corect. (Miercuri, 9 martie 2011, 12:51)

  darthmaul [anonim]

  La noi managementul este praf... fie ca e public, fie ca e privat. De cel de la nivel guvernamental nu mai vorbesc.
  Ma bucur ca Guvernatorul atrage atentia.
  Din pacate asta nu se schimba peste noapte sau cu o lege pe care guvernul sa-si asume raspunderea.
  Problema aceasta se poate rezolva incepnad cu prima zi din anul I de studiu a fiecarui student,
 • -2 (4 voturi)    
  ALO ! nu sunt antreprenorii de la PDL ... buni !? (Miercuri, 9 martie 2011, 13:05)

  marius [anonim]

  ANTREPRENÓR, -OÁRE, antreprenori, -oare, s. m. și f. Persoană care conduce o antrepriză

  ANTREPRÍZĂ ~e f.
  1) Sistem de organizare și executare a unor lucrări de construcții pe bază de contract de către o întreprindere specializată.
  2) Întreprindere care execută aceste lucrări.
  3) Lucrare executată de o astfel de întreprindere. [G.-D. antreprizei; Sil. an-tre-pri-] /<fr. entreprise
 • -1 (5 voturi)    
  Isarescu te iubim ca ca tine nu gasim (Miercuri, 9 martie 2011, 13:14)

  Leul face miau, antreprenorul face hau [anonim]

  La teorie stam bine, suntem doctori in economie. La practica stam rau. Cum sa vii acum sa spui ca nu avem antreprenori ? Pai de unde sa apara antreprenori cand bancile nu dau credite de investitii ? In ce tara din lume rasar antreprenorii din aer, cu bani de acasa ?
  Eu am deschis o afacere mica si aveam nevoie de cca 5000 de dolari. Am cerut de la CEC, Carpatica, Transilvania un credit de start-up. Garantam cu stocuri de 12.000 un credit de 5000. CEC-ul a zis ca la ei start-up e dupa 12 luni si ca ma suna ei.N-au sunat. Carpatica mi-a zis ca-mi da 5000 dar sa garantez cu un imobil.Le-am zis ca-s nebuni daca ei cred ca pentru 5000 de dolari imi pun casa la bataie.Cica e riscant pentru banca. Va dati seama, 5000 de dolari e o suma riscanta. De la Transilvania nu am primit nimic. Imi plac reclamele lor cu sprijin pt IMM, cred ca-si ia unul niste bani ca altfel nu-mi explic atatia bani aruncati in media.
  In concluzie de unde D-l Isarescu antreprenori ? Ca bancile finanteaza credite de nevoi personale date salariatilor.Tocmai si-a luat un prieten 20.000 de euro de la Raiffeisen, fara garantii, doar cu adeverinta de salariat.Sotia e bugetara deci prezinta incredere.
  Cand antreprenorii nu au acces la finantare nu poti vorbi decat de rea vointa.
  • +2 (4 voturi)    
   isarescu incearca sa abata atentia (Miercuri, 9 martie 2011, 13:33)

   nenea [anonim] i-a raspuns lui Leul face miau, antreprenorul face hau

   de la defectele propriului sistem. in fiecare declaratie nu face decat sa arunce vina pe altii - politicieni. politicienii nostri sunt de vina, dar nu ne mai trebuie unul in plus care sa o spuna. isarescu ar trebui sa-si comenteze deficientele propriului sistem in primul rand. asemenea declaratii, fara substanta, nu-i folosesc decat lui, crezand ca-si indreapta imaginea sifonata de sustinerea neconditionata a bancilor. din punctul lui isarescu de vedere, el si-a facut datoria: 1. are un curs fix, tinut prin mari cheltuieli si sacrificii (ghici cine plateste factura) finala; 2. sistemul bancar este prosper prin sacrificiile populatiei care suporta majorari aberante la dobanzi. si in primul caz tot populatia va suporta factura, dar mai tarziu.
 • +3 (5 voturi)    
  despre antreprenori (Miercuri, 9 martie 2011, 14:13)

  Mickey Mouse [anonim]

  1.Mugure taiati TVA-ul la investitii de la 24% la 5%.La capitolul asta v-ati dat cu stangul in dreptul.Timpul nu-i pierdut.Voi ati omorat antreprenorii.
  2.La licitatiile publice stabiliti valori reale, nu mai aruncati petarde .Sunt mii de proiecte la care totul este o mare fatada pentru capusat banul public si rezultatul este ca se acopera cu hartii, duc banii la partid si pe teren nu ramine mai nimic conform proiectului.
  3.Faceti reduceri la taxe penru firmele care isi platesc la zi datoriile de ani intregi si care suporta singure calvarul experimentelor la care ati supus pina acum antreprenorii.
  4.Faceti o procedura de a confisca in regim de urgenta tot assetul aluia care e prins ca fraudeaza fiscul,anaful,samd.Sunt cu miile si majoritatea ii acoperiti tot voi.
  5.Faceti un plan si opriti alea 40.000 de proiecte de cacat pe care cheltuiti bani publici aiurea( sali de sport,samd).
  6.Bagati apa , canalizare , gaz si curent la sate mbahhhh....cu bani de la chinezi sau de aiurea...
  7.Si nu in ultimul rand....faceti dreaku drumuri ca lumea ca sunteti ultimii prostani de pe lumea asta in materie de infrastructura...
  8.De abia dupa asta mai deschideti gura despre antreprenori....
  • 0 (4 voturi)    
   pt Mickey Mouse (Miercuri, 9 martie 2011, 15:09)

   Ionut S [anonim] i-a raspuns lui Mickey Mouse

   Stimate domn,

   Ceea ce ai scris este foarte adevarat insa pe langa subiect. Vezi care sunt atributiile bancii centrale. Nu au legatura cu creditarea populatiei/firmelor. BNR este reglementatorul in piata si nu poate impune bancilor unde sa-si plaseze banii.
   Banca centrala are in atributii politica monetara si nu cea fiscala ( care e in sarcina guvernului). E ca si cum te duci la alimentara si esti suparat ca nu gasesti medicamente....

   Imi dau seama ca Isarescu are dreptate referitor la lipsa de antreprenori dupa mesajele postate. Nu exista cultura financiara in romania.
   • 0 (4 voturi)    
    @ionut. de ce isarescu nu vorbeste de atributiile (Miercuri, 9 martie 2011, 16:24)

    nenea [anonim] i-a raspuns lui Ionut S

    daca atributiile bancii centrale nu sunt cele de care se leaga comentatorul anterior, @M Mouse, l-am ruga pe domnul isarescu sa critice/comenteze problemele care sunt la dansul in sistem, care tin de propriile atributii. sa intelegem din ce spui, ca la isarescu in orgada totul este perfect si nu ar fi nimic de criticat? tu ce cultura financiara ai? asa faceti majoritatea comentatorilor care sunt contra celorlalti, dar pro-isarescu: nu spuneti nimic, dar afirmati ca aveti cultura financiara (nedemonstrata decat prin propriile laude). exemplul tau cu alimentara nu demonstreaza cultura financiara.
   • +1 (1 vot)    
    @IonutS (Miercuri, 9 martie 2011, 18:09)

    Mickey Mouse [anonim] i-a raspuns lui Ionut S

    Nu e pe linga.Politic monetara trebui sa tina cont de realitatile din piata.Nu poti sa faci pe fandositul cand stai pe un butoi de puroi care colcaie in rana de ani buni.Cineva trebuie sa taie cangrena asta, si logic ar fi ca semnalul sa-l traga Mugur, si nu numai pe forumuri.
    Politica fiscala influenteaza politica monetara( de asta am si luat bani cu scaul de la FMI).E un echilibru fragil.Banca Nationala nu va reusi la nesfarsit sa rezolve procariile create de clasa politica hrapareata si stupida in oligofrenia ei.
    Dupa parerea mea articolul asta e un semnal de alarma catre executiv ( mai rau decat decat soneria care te trezeste dimineata....:) )
 • +1 (3 voturi)    
  aha (Miercuri, 9 martie 2011, 14:26)

  The Saker [utilizator]

  pai daca nu avem nevoie de bani, de ce BNR a "supt" imprumutul de 20 mld luat de Romania?
  adica la BNR de ce nu s-ar aplica teoria lui Mugurel? BNR are nevoie de antrprenori buni, sau de banii luati imprumut de la FMI pe spatele nostru?
 • +1 (1 vot)    
  BINE! Multumesc. (Miercuri, 9 martie 2011, 16:01)

  mary [anonim]

  Multumesc de semnal Domnule Isarescu!

  Dar inteleg si bancile din RO sa sprijine antreprenorii?

  Dar cum reactioneaza tinerii - forta natiunii - la ideea de a dezvolta o afacere? Unii sunt puni de sters de jos cu ei, scuzati-ma, dar sunt ai altii care se straduie sa vor sa mearga inainte,dar cam putintei...

  Deci problema este legata de atitudinea tinerilor, in ideea in care si bancile se vor implica in dezvoltarea noilor afaceri...- ma bazam ca semnalul Dvs. o sa fie inteles cel putin de banci...-
  • +2 (2 voturi)    
   semnalul lui Isarescu este clar (Miercuri, 9 martie 2011, 16:26)

   nenea [anonim] i-a raspuns lui mary

   la dispute clienti-banci tace chitic in presa si face loby ascuns pentru banci. dupa ce rezolva problema bancilor, vine pe sticla si vorbeste vrute si nevrute ca acum. de unde sa aibe antreprenorii bani de afaceri? ca doar nu-i tine acasa.....
 • -2 (2 voturi)    
  retorica Dlui Isarescu.... (Miercuri, 9 martie 2011, 17:01)

  lili [anonim]

  "Suntem o tara care are prea multe proiecte incepute si neterminate. Peste 40 de mii de asemenea proiecte. Pentru mine, asta explica totul. Si de ce avem inflatie ridicata, si de ce avem alocat un buget pentru investitii, dar acest lucru nu se simte"

  Le zice corect Dl Isarescu, numai ca le zice pe la tot felul de forumuri, sesiuni, simpozioane, congrese si alte sindrofii mondene si de alte feluri pe unde guvernantii nu calca!! Pai, il vedeti pe Boc la forumul asta?! Ce sa caute, ca saracu' el nici in ale dreptului constitutional nu le are, dar in pasareasca ptr Dl Boc a Dlui Isarescu, cum sa priceapa ceva?!!! ... Dar Dl Isarescu nu spune nici o vorbulita insa catre guvernantii Romaniei, vorbele astea corecte altfel sunt ptr participantii la forum, aia interesati de astfel de evenimente mondene, bag seama! Catre guvernantii Romaniei niciodata nu l-am auzit pe Dl Isarescu sa le zica ceva din toate astea ca doar ei incepura alea 40 000 proiecte aiurea(adica, nu chiar aiurea ca sunt bani aruncati clientelei politice), ei dirijeaza banii din buget spre investitiile lipsa, ei iau aiurea multe masuri ce duc la cresterea inflatiei.....Ii doresc sincer succes sa aduca inflatia la 4% pana la sfarsitul anului, dar nu cred ca va reusi, in ultimii 3-4 ani BNR a ratat in fiecare an tinta inflatiei !! Ar fi bine daca ar reusi, dar ma indoiesc dupa cum evolueaza preturile, nu numai in Romania ci pe plan international si dupa cum lanseaza avertismente si BCE si FMI si rezolutia PE din 17 februarie 2011 referitoare la cresterea preturilor la alimete....
 • -1 (1 vot)    
  o parere (Miercuri, 9 martie 2011, 19:56)

  cosming [anonim]

  Tot articolul asta "pute" de antreprenori straini care vin sa faca cate un boutique pe aici sau cate un banca sau cate un call center sau sa exporte resurse prin nu stiu ce offshore...

  Nea' Isarescu, zici tu matale ca este bani la Romania ? Ia zi tu tu unde este acestia ? In banci ? De ce stau in banci ? Din cauza DAE-urilor de 10-15% pentru creditele "acordate" firmelor ?

  Pai cum Dumnezeul meu sa poti fi antreprenor in nenorocirea asta de tara ca nimeni nu iti da credit, iar cand iti da ti-a distrus din start profitule "estimate" pe urmatorii 5 ani?

  Vrei sa faci export ? Ia incearca, ca se joaca BNR-ul cu cursul valutar cum si cand vrea ca sa regleze tot felu de indici care numai 5 insi din Romania stiu ce inseamna.

  Singurele investitii "la mode" (dar nu in Romania, ca romanii este prosti) ar fi agricultura si infrastructura. Sa-l vad eu pe antreprenorul roman care poate misca din banca cateva milioane de EUR in astea....
 • 0 (0 voturi)    
  Logic (Miercuri, 9 martie 2011, 22:36)

  Menin Blec [anonim]

  Incantat de comentarii, interesant ca pastila isi face efectul dar in sens contrar celui scontat. Am inghitit-o si eu cuminte si uite ce a iesit.
  Pentru a putea intelege, la nivelul simplist pe care mi-l pot eu asuma, rationamentul care a putut produce iluminarea instantanee asupra motivului nereusitei in bloc a celor 40 jdemii de proiecte, am recurs la metoda inductiei inverse: presupun solutia (banala, asta e) fiind adevarata. Adica, da, sistemul e bun, cauza e in alta parte si anume in zona proiectului - a fiecaruia in parte! Si avem asa...
  - proiect nr. 1: sistem bun / antrepenor slab.
  - proiect nr. 2: sistem bun / antrepenor slab.
  ...........s.a.m.d......... pana la nr. 40,000.
  In final, pentru verificarea solutiei, ar trebui sa fac un calcul probabilistic, plecind de la nr. total de proiecte (finalizate + 40,000), nr. total de antrepenori disponibili, dar ar trebui sa trec la un nivel superior de rationament si sunt obosit. Asa ca renunt si recunosc ca solutia banala este fara fisura, deci sistemul de functionare al proiectelor este ireprosabil, doar antrepenorii sunt slabi. Este uluitor cum guvernatorul a avut aceasta revelatie, ca un adevarat terminator al logicii pure. Si mai uluitor este nonsalanta acestei afirmatii in fata celor care au venit la FORUM INVEST doldora de ceea li s-a dat de inteles astfel ca nu ne trebuie: BANI.
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 9 martie 2011, 23:56)

  [anonim]

 • -1 (1 vot)    
  ... (Joi, 10 martie 2011, 9:36)

  q [anonim]

  Romania in primul rand are nevoie de conducatori adevarati.Orice antreprenor care deruleaza o afacere cinstita moare in acest climat economic infect.Pe de alta parte este de admirat calmul si intelepciunea acestui om care a asistat la inrobirea din toate punctele de vedere a acestei tari si la jaful practicat anii trecuti de bancile comerciale.Deci, hai sictir!
 • 0 (0 voturi)    
  filosofias (Joi, 10 martie 2011, 10:06)

  johan blitz [anonim]

  domnule bancker, ma tem ca analiza filosofica de dupa, nu intereseaza pe nimeni iar sondajele de opinie ale bnr, statistica mincinoasa , si sfaturile kriketbasiste te imping spre groapa istoriei,inainte de a-ti da macar odata cu parerea despre adevarul bursei la care nu vrei sa ne racordam.De ce?--nu si-a facut unii plinul de materii prime si derivate ,la pret de damping?--si asta numesti crestere de export?Fara gadilarea inflatiei la talpi,totul e o smecherie ieftina . Lasati inflatia si pretul liber trei luni,si vor murii mai putini de foame ca acum,ca antreprenori cu bani sant dar voi i-ati facut si hoti,deci cu popa si hoti nu poti----
 • 0 (0 voturi)    
  Banca de investitii lipseste (Joi, 10 martie 2011, 10:54)

  raluca [anonim]

  Banca specializata pe investitii lipseste, care trebuie sa fie partenerul antreprenorului, care sa dea credite cu dobanzi diferentiate (pentru productie si agricultura diferite de cele pentru comert si servicii). Banca, alaturi de antreprenor, sa participe activ la proiectul antreprenorului si sa-si asume si riscuri. Acum bancile dau bani pentru niste cifre care arata bine pe hartie, fara ca sa studieze piata reala a produsului/serviciului pe care urmeaza sa-l finanteze.
  De fapt ca sa studiezi piata unui produs, trebuie sa cunosti foarte bine acel produs, sa ai imaginatie, sa patrunzi in mintea consumatorului.
 • 0 (0 voturi)    
  Stiam si noi asta.... (Vineri, 11 martie 2011, 12:05)

  mariusan [anonim]

  Nu avem antrepenori deoarece scoala si educatia primita nu sunt in concordanta cu vremurile pe care le traim.
  Totul este fals in Romania. Nu stim ce avem de facut. Nu avem conducatori.....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by