Suntem dupa doi ani de corectie dureroasa. A durat mai mult decat am preconizat in 2008 si 2009 cand ne gandeam ca totul se va opri dupa un an. Datele pe care le avem in prezent ne arata ca exista o probabilitate mica ca dezechilibrele sa revina. Deficitul extern s-a redus de la 12-14% la circa 5%. Speram sa ramanem in aceasta zona, nivelul actual al deficitului poate fi finantat chiar prin investitii straine directe. Acestea ar putea fi de 4-5%, la care se adauga absorbtia-modesta deocamdata- a fondurilor comunitare.
- "Politica monetara a fost anticiclica, dar la politica fiscala am ratat intelepciunea"
Rolul BNR este acela de a spune investitorilor straini si potentialilor investitori ca fundamentele de dezvoltare ale economiei sunt stabile si sanatoase. Vrem sa le dam incredere ca vor investi intr-un mediu stabil si ca din punctul de vedere al Bancii Centrale ca sunt multe oportunitati de a investi aici, a mai declarat Guvernatorul.
Potrivit acestuia, economia este stabilizata si este pregatita pentru un nou ciclu de crestere sustenabila. "O crestere bazata pe factori care sa nu duca la revenirea dezechilibrelor din trecut ci sa duca la diminuarea lor", a mai spus Isarescu.
Noi am insistat ca noul ciclu de crestere sa fie bazat pe productivitate, pe export. Cred ca trebuie sa invatam ceva din aceasta recesiune mai lunga: chiar daca avem scuza ca este primul ciclu indeplinit de tip capitalist pe care l-a trait economia romaneasca, ceea ce trebuie sa retinem este ca de acum inainte sa ne grabim incet, pentru a nu ajunge sa facem corectii in viitor.
- Pentru orice investitor, o inflatie scazuta e un activ, nu un pasiv
Potrivit Guvernatorului, exporturile merg bine in Romania, Isarescu angajandu-se sa le sprijine in continuare. Si le vom incuraja in continuare. Investitiile pot atrage infrastructura, agricultura si energia. Finantarea in agricultura e la fel de importanta ca si antreprenoriatul. Cred ca trebuie imbunatatita legislatia in domeniul agricol. Bancile si finantatorii sunt reticenti in a finanta micile suprafete.
A uitat să vorbească de "impozitul ascuns" pe care l-a impus cu bună ştiinţă. Prin manipularea cursului valutar.
După ce a trecut panica de la începutul lui 2009, când euro era la 4,35-4,40 lei, încet-încet cursul ar fi trebuit să se tempereze, ajungând sub 4,0 lei. Chiar la finalul lui 2010 existau multe voci care susţineau asta.
Omul nostru a făcut tot posibilul pentru a ţine cursul valutar cât mai constant la 4,20 lei.
Asta înseamnă, faţă de 2008, că fiecare venit este cu 18% mai mic, fiecare bun importat este cu 18% mai scump, şi această diferenţă se reflectă în toate, inclusiv în costul carburanţilor.
Eu nu am auzit in 2010 mai pe nimeni sustinand ca un euro ar trebui sa coboare sub 4 leu. In schimb am auzit o gramada care sustineau un curs de 4,2-4,3 pe 2010. Si inca destui care sustineau cursuri de 4,6-4,7 lei. Chiar si peste 5. Incepand cu Patriciu si terminand cu unii reprezentati ai principalelor banci.
Pana la urma Isarescu trebuie sa faca o mare echilibristica: sa tina inflatia cat mai jos (leu tare - importuri ieftine) si sa incurajeze exporturile (leu slab - castig bun la export)
Pana acum a facut asta cu un curs in plaja 4,2-4,3. Se pare ca vrea sa mute plaja spre 4,1-4,2.
Iar cine zice ca nu a reusit manevra asta, sa vada evolutia exporturilor. Care au explodat. Exportam acum mai mult decat in anul de varf de crestere economica 2008. De fapt in vara lui 2010 am avut cele mai mari exporturi EVER. Exportam in 2 luni cat exportam pe vremea lui Ceasca pe un an. Pacat doar ca exportul reprezinta destul de putin in PIB, undeva spre 30%. Nu putem sa iesim din criza doar cu motorul asta.
Din pacate economia romaneasca nu prea poate sa sustina un leu prea tare. Ne pacalim singuri: avem leu tare, cumparam marfa ieftina din afara, ne imprumutam tot in euro de la banci straine care iau banii din afara si tot asa. Crapa pana la urma sistemul asta.
Trebuie sa acoperim cerea interna cu produse interne. Sa exportam mai mult decat importam. Altfel alergam in jurul cozii. Si avem momente (cand e un curs de 1 euro=3,5 lei) cand credem ca reusim chiar sa ne apucam de coada cu dintii. Dar nu dureaza prea mult si coada ne scapa.
Şi de 1976 s-a spus că era anul de vârf al lui Ceaşcă, dar realitatea din ţară era abia ceva-ceva mai coafată decât în regimul precedent.
Şi de 2008 s-a spus că era anul de vârf, numai că vârful era pe la genunchiul broaştei: bula imobiliară se umflase până la punctul la care sufoca orice mare proiect de investiţii (nimeni nu mai vindea sau se lăsa expropriat decât la costuri astronomice), exporturile cam slabe şi mai mult datorită Daciei, proiectele de construcţii lăsate în paragină (abia la finalul lui 2009 s-au apucat din nou de lucru la ele), conflictul social fierbea (presa lătra non-stop numai despre "beizadele, cluburi şi piţipoance", posibil titlu de film :))
E adevărat că nea Dinu o ţinea sus şi tare cu euro la 4,7 lei şi că un număr de ziarişti îi ţineau isonul.
Problema e că deviza "Stabilitate şi Export", pe care alde Boc şi cu nea Mugur ar trebui să şi-o pună în frunte, e o deviză cam ...comunistă.
Mai precis, pentru a debloca roţile economiei după anul 2008, dumnealor au adoptat EXACT metoda lui Ceaşcă după 1979:
-distrugem complet consumul intern, tăind drastic veniturile prin jocul cursului valutar şi impunând un TVA aproape de limita maximă posibilă în UE;
-tăiem cheltuielile Statului, care e cel mai mare consumator;
-tăiem importurile, tot prin jocul cursului valutar;
-ieftinim orice produs românesc prin jocul cursului, deci exportăm;
-inversăm sensul deficitului de cont curent prin exporturi - devenim exportatori în loc de importatori;
-ţinem în viaţă firmele cu surogate ca Prima Casă şi Rabla, ca să nu ne strice planurile;
-reluăm proiectele de construcţii faraonice de unde au căzut.
Faptul că 2011 cam seamănă a 1988, fără datorii de data asta, nu e deloc o plăcere.
Raţionalizăm şi carburantul, limităm programul TV la 2 ore şi o punem de nişte cozi la carne?... :))
asa si tu, ai auzit de pe la televizor cite ceva si iti dai si mata cu parerea in gard.
In 2010, Islanda a avut o scadere a PIB-ului de 3,5%, Romania de 1,3% (avantaj Romania cu +2,2%).
In T4 din 2010, PIB-ul islandez a scazut cu 1,5%, in timp ce PIB-ul romanesc a crescut modest cu 0,1%.
E clar ca desi e o tara nordica, prospera, foarte usor de administrat cu cei 330.000 locuitori (cat Cluj, Iasi sau Constanta), Islanda e mai prost gestionata decat Romania, rezultatele economice in plina criza sunt incontestabile.
E drept ca Islanda nu a avut un BNR/Isarescu si a provocat un dezastru financiar suportat in mare parte de banci si investitori din UK si Olanda, care acum au pus conditii severe pt imprumutul cerut in disperare de la UE/FMI.
PIB-ul Islandei e de 9,6 miliarde euro, pana acum economistii prevedeau pt 2011 o crestere de 0,9%. Acum nu mai e sigur, s-ar putea ca T1 2011 sa insemne un nou recul al PIB ceea ce ar conduce tehnic la intrarea Islandei in alta recesiune.
Guvernul actual al Islandei e de centru-stanga. Se opune intrarii in UE, la fel si majoritatea populatiei, tematoare pentru resursele piscicole si val de imigratie.
Eu am trait aici si acum 20 de ani si acum 40 de ani. Si stiu cum arata Romania si acum 40 si acum 20 de ani.
Sincer, dincolo de tanguirile mioritice, ti se pare ca Romania de astazi e la fel sau mai rau decat Romania de acum 20 de ani? Compara firme existente in Romania, chiar si nenorocita de infrastructura, asa cum este, cladirile existene in cam orice localitate majora din Romania, centrele de afaceri, televiziunile private, salariile medii, supermarcheturile, mall-uri, reteaua si furnizorii de internet, telefonie mobila, salarul mediu, hotelurile si pensiunie, partiile de schi, etc etc etc Sunt la fel sau mai rau ca acum 20 de ani de "distrugere"?
"In Romania nu esista o piata si nu exista un consum natural cerut de aceasta piata"
Asta e o poveste. Exista monopoluri si oligopoluri, dar exista si piata. Doar un exemplu, serviciile nu se vand la mall si nici nu se pot "efectua" in Germania si "presta" in Romania.
Ce sa intamplat in celebrii 20 de ani .Sa distrus.Sa distrus orice sansa ca aceasta uzina sa se dezvolte sa isi conserve piata si sa ocupe un loc pe piata.Cu trebuia facut ? trebuia sa produca in continuare masini de spalat .Si sa le modernizeze si sa tina pasul cu piata.Masini de cusut nu mai merg.Puteau sa faca Jet sky uri .Da da . Asta trebuia sa faca.
Linia de biciclete trebuia sa faca biciclete.de toate tipurile.Linia de motorete trebuia sa faca scutere si motociclete pe 4 roti ATV.mai putea sa faca snow mobile . Acum ce avem/masini de spalat din import.Biciclete din import.Scutere din import.ATV din import.DE CE ? Era o uzina strategica care conserva si o scoala profesionala de meseriasi mecanica fina.Putei produce si armamanet in continuare.totul redus si adaptat la nevoi.De ce s-a distrus aceasta sansa?? Despre asta e vorba.sa vii acum si sa incerci sa intri cu produsele astea pe piata este un efort enorm si poate fi facut la costuri mari si e nevoie si de presiuni politice. Asta este un exemplu reprezentativ pentru o industrie de varf distrusa.
In momentul in care ai un sistem birocratic infernal, care ii da in cap antreprenorului, un sistem de control putred de corupt, care ii da in cap antreprenorului, o fiscalitate excesiv de stufoasa combinata cu taxe (pe munca) gigantice, care-l limiteaza pe antreprenor, in momentul in care si inflatia ii fura banii pentru a-i da ineficientilor si indatoratilor, ei bine, in acest moment, ditai surpriza, NU AI ANTREPRENORI. Si totul se duce in jos.
Cu ce poate ajuta dl Isarescu pe antreprenori? Pai felia dumnealui ar fi inflatia. Si din inflatie as spune ca domnul Isarescu este incantat ca nu avem antreprenori.
2, se stie ca *putina* inflatie (mild inflation) e chiar benefica pt cresterea economica, pt ca, asacum spui tu, cei care au bani sunt obligati sa-i investeasca, in loc sa "stea pe ei".
3, ce inseamna "sa reinvesteasca pana se ajunge la capitalismul extremist al anilor 2000-2008" si ce e rau in asta ? Ai prefera sa dea banii numai pe produse de lux si odrasle ?
Din nou, care e cauza ? Inginerii financiare s-au facut pt ca pe unii din cei care aveau bani nu-i ducea capul la altceva mai bun. Dar s-au facut si afaceri, locuri de munca, etc, sa fim seriosi. Pt mine "capitalismul extremist" din 2000-2008 era ideal pt Romania, si mai aveam nevoie de inca vreo 20 de ani cel putin pana sa ne floshtim. In America acel capitalism tine de vreo 200 de ani f. bine.
Vorbesti de antreprenori? Spiritul intreprinzator nu se cultiva la TV si nu se invata la Spiru Haret.
PS. am observat ca atunci cand apare un comentariu critic la adresa guvernatorului bnr, sar minusistii si-ti ascund repede mesajul. cei care ma voteaza cu minus, va rog sa si motivati pentru ce o faceti.
Aceasta investitie va imbunatatii viata oierilor a colectorilor si a celor care lucreaza .Urmeaza ca celebrii cercetatori romani sa si avanseze noi procedee de prelucrare. Urmeaza desfacerea care trebuie sa treaca de opozitia malurilor. Aici trebuie sa intre in functiune genialitatea genialilor nostii afaceristi top 300. da sa nu incerce sa vanda tot la stat .Sa dea piept cu viata fara afaceri cu statul.
Ma bucur ca Guvernatorul atrage atentia.
Din pacate asta nu se schimba peste noapte sau cu o lege pe care guvernul sa-si asume raspunderea.
Problema aceasta se poate rezolva incepnad cu prima zi din anul I de studiu a fiecarui student,
ANTREPRÍZĂ ~e f.
1) Sistem de organizare și executare a unor lucrări de construcții pe bază de contract de către o întreprindere specializată.
2) Întreprindere care execută aceste lucrări.
3) Lucrare executată de o astfel de întreprindere. [G.-D. antreprizei; Sil. an-tre-pri-] /<fr. entreprise
Eu am deschis o afacere mica si aveam nevoie de cca 5000 de dolari. Am cerut de la CEC, Carpatica, Transilvania un credit de start-up. Garantam cu stocuri de 12.000 un credit de 5000. CEC-ul a zis ca la ei start-up e dupa 12 luni si ca ma suna ei.N-au sunat. Carpatica mi-a zis ca-mi da 5000 dar sa garantez cu un imobil.Le-am zis ca-s nebuni daca ei cred ca pentru 5000 de dolari imi pun casa la bataie.Cica e riscant pentru banca. Va dati seama, 5000 de dolari e o suma riscanta. De la Transilvania nu am primit nimic. Imi plac reclamele lor cu sprijin pt IMM, cred ca-si ia unul niste bani ca altfel nu-mi explic atatia bani aruncati in media.
In concluzie de unde D-l Isarescu antreprenori ? Ca bancile finanteaza credite de nevoi personale date salariatilor.Tocmai si-a luat un prieten 20.000 de euro de la Raiffeisen, fara garantii, doar cu adeverinta de salariat.Sotia e bugetara deci prezinta incredere.
Cand antreprenorii nu au acces la finantare nu poti vorbi decat de rea vointa.
2.La licitatiile publice stabiliti valori reale, nu mai aruncati petarde .Sunt mii de proiecte la care totul este o mare fatada pentru capusat banul public si rezultatul este ca se acopera cu hartii, duc banii la partid si pe teren nu ramine mai nimic conform proiectului.
3.Faceti reduceri la taxe penru firmele care isi platesc la zi datoriile de ani intregi si care suporta singure calvarul experimentelor la care ati supus pina acum antreprenorii.
4.Faceti o procedura de a confisca in regim de urgenta tot assetul aluia care e prins ca fraudeaza fiscul,anaful,samd.Sunt cu miile si majoritatea ii acoperiti tot voi.
5.Faceti un plan si opriti alea 40.000 de proiecte de cacat pe care cheltuiti bani publici aiurea( sali de sport,samd).
6.Bagati apa , canalizare , gaz si curent la sate mbahhhh....cu bani de la chinezi sau de aiurea...
7.Si nu in ultimul rand....faceti dreaku drumuri ca lumea ca sunteti ultimii prostani de pe lumea asta in materie de infrastructura...
8.De abia dupa asta mai deschideti gura despre antreprenori....
Ceea ce ai scris este foarte adevarat insa pe langa subiect. Vezi care sunt atributiile bancii centrale. Nu au legatura cu creditarea populatiei/firmelor. BNR este reglementatorul in piata si nu poate impune bancilor unde sa-si plaseze banii.
Banca centrala are in atributii politica monetara si nu cea fiscala ( care e in sarcina guvernului). E ca si cum te duci la alimentara si esti suparat ca nu gasesti medicamente....
Imi dau seama ca Isarescu are dreptate referitor la lipsa de antreprenori dupa mesajele postate. Nu exista cultura financiara in romania.
Politica fiscala influenteaza politica monetara( de asta am si luat bani cu scaul de la FMI).E un echilibru fragil.Banca Nationala nu va reusi la nesfarsit sa rezolve procariile create de clasa politica hrapareata si stupida in oligofrenia ei.
Dupa parerea mea articolul asta e un semnal de alarma catre executiv ( mai rau decat decat soneria care te trezeste dimineata....:) )
adica la BNR de ce nu s-ar aplica teoria lui Mugurel? BNR are nevoie de antrprenori buni, sau de banii luati imprumut de la FMI pe spatele nostru?
Dar inteleg si bancile din RO sa sprijine antreprenorii?
Dar cum reactioneaza tinerii - forta natiunii - la ideea de a dezvolta o afacere? Unii sunt puni de sters de jos cu ei, scuzati-ma, dar sunt ai altii care se straduie sa vor sa mearga inainte,dar cam putintei...
Deci problema este legata de atitudinea tinerilor, in ideea in care si bancile se vor implica in dezvoltarea noilor afaceri...- ma bazam ca semnalul Dvs. o sa fie inteles cel putin de banci...-
Le zice corect Dl Isarescu, numai ca le zice pe la tot felul de forumuri, sesiuni, simpozioane, congrese si alte sindrofii mondene si de alte feluri pe unde guvernantii nu calca!! Pai, il vedeti pe Boc la forumul asta?! Ce sa caute, ca saracu' el nici in ale dreptului constitutional nu le are, dar in pasareasca ptr Dl Boc a Dlui Isarescu, cum sa priceapa ceva?!!! ... Dar Dl Isarescu nu spune nici o vorbulita insa catre guvernantii Romaniei, vorbele astea corecte altfel sunt ptr participantii la forum, aia interesati de astfel de evenimente mondene, bag seama! Catre guvernantii Romaniei niciodata nu l-am auzit pe Dl Isarescu sa le zica ceva din toate astea ca doar ei incepura alea 40 000 proiecte aiurea(adica, nu chiar aiurea ca sunt bani aruncati clientelei politice), ei dirijeaza banii din buget spre investitiile lipsa, ei iau aiurea multe masuri ce duc la cresterea inflatiei.....Ii doresc sincer succes sa aduca inflatia la 4% pana la sfarsitul anului, dar nu cred ca va reusi, in ultimii 3-4 ani BNR a ratat in fiecare an tinta inflatiei !! Ar fi bine daca ar reusi, dar ma indoiesc dupa cum evolueaza preturile, nu numai in Romania ci pe plan international si dupa cum lanseaza avertismente si BCE si FMI si rezolutia PE din 17 februarie 2011 referitoare la cresterea preturilor la alimete....
Nea' Isarescu, zici tu matale ca este bani la Romania ? Ia zi tu tu unde este acestia ? In banci ? De ce stau in banci ? Din cauza DAE-urilor de 10-15% pentru creditele "acordate" firmelor ?
Pai cum Dumnezeul meu sa poti fi antreprenor in nenorocirea asta de tara ca nimeni nu iti da credit, iar cand iti da ti-a distrus din start profitule "estimate" pe urmatorii 5 ani?
Vrei sa faci export ? Ia incearca, ca se joaca BNR-ul cu cursul valutar cum si cand vrea ca sa regleze tot felu de indici care numai 5 insi din Romania stiu ce inseamna.
Singurele investitii "la mode" (dar nu in Romania, ca romanii este prosti) ar fi agricultura si infrastructura. Sa-l vad eu pe antreprenorul roman care poate misca din banca cateva milioane de EUR in astea....
Pentru a putea intelege, la nivelul simplist pe care mi-l pot eu asuma, rationamentul care a putut produce iluminarea instantanee asupra motivului nereusitei in bloc a celor 40 jdemii de proiecte, am recurs la metoda inductiei inverse: presupun solutia (banala, asta e) fiind adevarata. Adica, da, sistemul e bun, cauza e in alta parte si anume in zona proiectului - a fiecaruia in parte! Si avem asa...
- proiect nr. 1: sistem bun / antrepenor slab.
- proiect nr. 2: sistem bun / antrepenor slab.
...........s.a.m.d......... pana la nr. 40,000.
In final, pentru verificarea solutiei, ar trebui sa fac un calcul probabilistic, plecind de la nr. total de proiecte (finalizate + 40,000), nr. total de antrepenori disponibili, dar ar trebui sa trec la un nivel superior de rationament si sunt obosit. Asa ca renunt si recunosc ca solutia banala este fara fisura, deci sistemul de functionare al proiectelor este ireprosabil, doar antrepenorii sunt slabi. Este uluitor cum guvernatorul a avut aceasta revelatie, ca un adevarat terminator al logicii pure. Si mai uluitor este nonsalanta acestei afirmatii in fata celor care au venit la FORUM INVEST doldora de ceea li s-a dat de inteles astfel ca nu ne trebuie: BANI.
De fapt ca sa studiezi piata unui produs, trebuie sa cunosti foarte bine acel produs, sa ai imaginatie, sa patrunzi in mintea consumatorului.
Totul este fals in Romania. Nu stim ce avem de facut. Nu avem conducatori.....