Leul s-a depreciat usor in fata monedei unice europene, inregistrand prima schimbare de trend din 24 februarie. Moneda unica a fost cotata de BNR la 4,19 lei, fata de nivelul de 4,18 din ziua anterioara. Si in fata dolarului evolutia monedei locale a fost similara, cotatia monedei americane fiind stabilita la 3,01 lei, fata de 3 lei, la cat fusese cotata marti. "Piata a fost apatica, iar miscarile leului reflecta apetitul la risc al investitorilor", au spus dealeri bancari pentru HotNews.ro. In aceasta dimineata, Guvernatorul Isarescu a dat un semnal puternic privind evolutia cursului, declarand ca BNR va sustine exportatorii.

  • Optimismul cumparatorilor de Euro se datoreaza speculatiilor unui ciclu agresiv de politica monetara

Declaratiile lui Mugur Isarescu in favoarea leului nu par sa fi avut impact imediat, dar piata mizeaza pe o intarire graduala a monedei locale cel putin pe termen mediu. Privind in termeni mai largi, trebuie sa luam nota si de faptul ca dupa doi ani de pauza in care Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda cheie la 1%, piata asteapta o prima decizie de majorare cu 0.25% chiar din aprilie a.c.. In acest moment, BCE este vazuta drept cea mai agresiva banca centrala dintre cele majore in 2011, dupa ce liderul acesteia, J.C. Trichet, a afirmat ca va actiona vigilent pentru a asigura stabilitatea preturilor in regiune.

Pozitiile de cumparare ale investitorilor non-comerciali pe Euro/Usd sunt la cel mai inalt nivel din ultimii 3 ani, in pofida faptului ca pretul celei mai lichide perechi valutare a atins un nivel critic de rezistenta și psihologic, 1.4000. Optimismul cumparatorilor de euro se datoreaza speculatiilor unui ciclu agresiv de politica monetara, care ar duce dobanda de referinta la 2.25% in urmatoarele 12 luni, cea mai mare majorare din ultimii 5 ani, ca urmare a intensificarii presiunilor inflationiste in zona euro.

  • Nivelul la care a ajuns moneda europeana include asteptari mult prea ridicate

Investitorii iau in calcul doar randamentul in acest moment, ignorand aspectele fundamentale. Intr-adevar, randamentul este important in decizia de a investi intr-o valuta, dar efectele secundare pot declansa un nou val de panica: accesul la lichiditate al statelor datoare se va ingreuna si iesirea din recesiune va fi dificila.

Analistii Admiral Markets considera ca nivelul la care a ajuns moneda europeana include asteptari mult prea ridicate si investitorii vor fi dezamagiti cand nu vor primi randamentul asteptat (dobanda). Sentimentul a ajuns intr-un punct de optimism extrem si declinul euro este iminent, in special fata de moneda americana, iar fata de Ron ar putea atinge nivelul minim de anul trecut, 4.07.

  • Pesimistii ING Bank si-au revizuit pozitiv cifra de crestere economica

Avand in vedere datele detaliate privind PIB si previziunile privind pretul petrolului (un maxim de 140USD/baril in T211 si 115USD/baril pana in T112, ING a revizuit previziunile de crestere pentru 2011 de la 0,2% la 0,6% si pentru 2012 de la 2,5% la 3,5%. In acest moment, cresterea asteptata de noi pentru 2011 se situeaza semnificativ sub prognoza FMI sau a guvernului (1,5%). Reviziurea pentru 2012 se bazeaza pe un nivel ridicat al cheltuielilor guvernamentale asteptat in acel an electoral. Pentru 2013, previziunea este doar marginal mai ridicata: 5,2% fata de nivelul precedent de 5,1%.

Datele publicate ieri arata ca bancile au plasat aproximativ 0,15 miliarde RON in medie zilnic la BNR pe parcursul lunii februarie. Aceasta suma este semnificativ mai redusa decat cea de 1,9 miliarde RON inregistrata in luna precedenta si arata o deteriorare a conditiilor de lichiditate pe piata monetara.

Pe piaţa monetară, dobânzile pe termen foarte scurt au scăzut comparativ cu şedinţa precedentă şi se situează sub rata dobânzii de politică monetară, de 6,25% pe an. BNR a afişat în prima parte a zilei un nivel mediu al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 4,58% pe an, faţă de 4,78% în şedinţa precedentă, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobânda a coborât la 5,08% pe an, de la 5,28% în şedinţa anterioară.