Cand iti urca rata la banca, ofiterii iti spun banal: "A crescut Euribor". Nimeni nu iti spune ce este de fapt acest indicator si cine il calculeaza. Cum se formeaza Euriborul si care este de fapt impactul lui asupra ratei creditului? HotNews.ro a facut o analiza privind evolutia „misteriosului” indicator si a pus-o in paralel cu evolutia dobanzilor la creditele si depozitele acordate de bancile locale. Concluzia este urmatoarea: in perioada de boom, creditele se scumpesc mai mult decat creste Euriborul. In criza, se merge „la pas”. Vezi in atasament care sunt cele 44 de banci care coteaza indicatorul care iti scumpeste rata si la ce te poti astepta in viitor. Sursele datelor: BNR, BCE si cotatiile bancilor participante la formarea Euribor.

Ca definitie, e simplu. Euribor este rata dobanzii la care bancile europene se imprumuta intre ele in euro. Aceasta se calculeaza zilnic ca medie a dobanzilor practicate de cele mai importante banci din zona euro. Pana anul acesta, Euribor era cotat in urma participarii a 42 de banci dintre cele mai importante. Din 2011, au mai fost incluse inca doua banci, numarul lor fiind acum de 44.

„În urmaaprobăriiComitetuluide coordonareal Euribor,banca finlandeza Pohjolasi cea francezăBanquePostales-au alăturat,ridicând număruldebăncila 44 deactori-cheieactivipe piaţainterbancară azoneieuro.De la creareasaîn1998,panoul Euribors-aadaptat continuulaevoluţiaindustrie bancarei europener.Înaceastăperioadă plină de provocăripentruzonaeuro,Euriborcontinuă săse consolideze, primind încădouăbănci

euribor, dobanzi

euribor, dobanzi

Foto: Hotnews

europene cheie."Comitetul Director al Euriborimpreuna cu Secretariatuls-au angajat sămenţinănivelul de referinţăal Euribor caun instrumentde inalta calitatepentrutoateindustriile, de lacele de creditla pieţelefinanciareşi instituţiile europene" , a declarat CédricQuéméner,Euribor-FFEManager. Euribor-FFEgestioneazăde referinţăinterbancare, cum ar fiEuribor/EONIA/EUREPO şiEONIASWAP.Acestereperesuntpublicatezilnicpewww.euribor-ebf.eu”, se arata in comunicatele oficiale. Euribor-FFEesteo organizaţie internaţională non-profitcare se supune dreptuluibelgian. A fost fondata in anul 1999, odata cu lansareamonedei euro.

Nu are rost sa ne pierdem in detalii. In grafic, aveti evolutia Euribor si a dobanzilor la creditele si depozitele noi acordate de bancile din Romania. E drept, analiza nu este suficient de rafinata incat sa defalcam pe institutii de credit, dar cum primele 10 banci din sistem acopera majoritatea creditelor, deductiile pot fi usor de facut.

Ce observam?

diferential

diferential

Foto: Hotnews

In perioada octombrie 2008- ianuarie 2009, degeaba scadea Euriborul, ca dobanda la imprumuturile bancilor locale ramanea aceeasi. Abia de la sfarsitul lui 2009, cand criza devenise evidenta, trendurile au fost oarecum aliniate. Fie ca vorbim de Euribor la 6 luni fie ca il luam in calcul pe cel la 3 luni, diferentele sunt mici.

O sa vedeti in al doilea grafic, cel care masoara senzitivitatea modificarilor dobanzilor la creditele date de bancile romanesti fata de schimbarile Euribor 3M ca in august 2008-mai 2009, lag-ul crestea. Tendinta este de crestere in continuare.

Poate ca multora dintre Dvs li s-a marit in aceste zile rata. Una dintre explicatii tine si de Euribor. O alta tine insa de performanta bancilor locale. Care performanta e legata de volumul creditelor si mai ales de portofoliile creditelor neperformante, care trebuie cumva acoperite si desigur, provizionate.

Majoritatea analistilor externi vad un nivel al Euribor la 1,75-2% la finele acestui an. Nu este exclus ca nivelul sa atinge 2,25%, in functie de evolutiile din zona euro. Oricum o dam, tendinta este intr-o singura directie: scumpirea.

Unele banci au majorat deja nivelul dobanzii percepute la creditele acordate, ratele crescand cu 5-10 euro, in functeristicile creditului. Altele urmeaza sa o faca.

Pentru evitarea fluctuatiilor euribor, una dintre solutii este ancorarea creditului in lei. Refinantarea printr-un imprumut in lei. Desigur, avantajele sau dezavantajele unui asemenea gest difera de la caz la caz.

O analiza despre cum ar putea evolua Euribor si mai ales Libor CHF, adica unde s-ar putea duce ratele in franci elvetieni si euro, veti putea citi maine dupa ora 11.00 pe HotNews.ro