
Indicele preturilor de consum a urcat la 7,6% (februarie 2010/februarie 2009), ca urmare a scumpirii alimentelor (cu 8,3%) se arata intr-un comunicat al INS, remis joi HotNews.ro. Dintre alimente, cartofii, fructele si legumele au cunoscut cele mai mari cresteri de preturi fata de luna ianuarie, alimentand cresterea indicelui general al preturilor. Combustibilii s-au scumpit, potrivit INS, cu numai 2,26%, iar tutunul cu 2,3%, cele doua tipuri de produse fiind cele asupra carora Guvernatorul BNR Mugur Isarescu si-a concentrat atentia la ultimele Rapoarte privind inflatia. "BNR a semnalat public ca o continuare a evolutiei ascendente a preturilor materiilor prime, combustibililor sau a produselor agroalimentare prezinta probabilitatea cea mai ridicata de manifestare în urmatoarele opt trimestre. Accentuarea tensiunilor pe pietele internationale ale acestor produse s-ar putea materializa în cresteri mai mari decât cele proiectate ale preturilor interne", au spus pentru HotNews oficiali ai Bancii Centrale.
- Cresterea preturilor la alimente e alimentata de productivitatea scazuta a agriculturii si a industriei alimentare locale
"Ritmul anual de crestere a preturilor volatile alimentare s-a accelerat, în conditiile în care oferta interna insuficienta de legume si fructe, ca urmare a inundatiilor din vara, a amplificat dependenta de importuri într-o perioada în care preturile externe au avut, de asemenea, o tendinta ascendenta", au mai explicat oficiali ai BNR. Potrivit acestora, materializarea acestor riscuri, amestecata eventual cu o depreciere a leului fata de principalele monede, ar fi de natura sa antreneze (nu numai prin importuri), scumpiri de diferite intensitati.
Preturile la alimente cresc in toata lumea, insa impactul dcumpirilor e diferit de la economie la economie. In Romania, aceste cresteri risca sa franeze procesul de scadere al inflatiei, mai ales din cauza ponderii ridicate detinuta de aceste categorii de bunuri în cosul pe baza caruia se calculeaza indicele preturilor de consum si elasticitatea scazuta a cererii pentru asemenea bunuri. Nu e deloc de neglijat potentiala repercutare – cu un anumit decalaj – a acestor cresteri asupra altor categorii de preturi si tarife incluse în componenta de baza a inflatiei.
Potrivit datelor BNR, cresterea preturilor produselor alimentare de la noi ar mai putea fi alimentata de productivitatea scazuta a agriculturii si a industriei alimentare locale, de vulnerabilitatea ridicata a productiei agricole fata de conditiile meteorologice dar si de mentinerea unor comportamente "neadecvate" de stabilire a preturilor.
- Pana unde pot merge scumpirile? Cererea slaba si puterea de cumparare scazuta tin preturile jos
Teoretic, orice crestere a preturilor internationale poate fi inclusa in preturile interne. In aces caz "importam" inflatia si o propagam mai departe. Aceasta ipoteza poate opera numai teoretic, consumatorul final decizand daca mai cumpara sau nu produsul oferit. "Este însa posibil ca, pe fondul continuarii scaderii veniturilor disponibile ale populatiei si al întârzierii ameliorarii cererii de consum, unii producatori si comercianti din sectorul produselor agroalimentare sa prefere sa-si restrânga marjele de profit în scopul limitarii scaderii volumului vânzarilor proprii. Eventuala adoptare a unui asemenea comportament, inclusiv de catre agenti economici din sectoarele ce produc si comercializeaza alte categorii de bunuri si servicii de consum, ar fi de natura sa minimizeze si riscul prelungirii manifestarii efectelor întârziate ale cresterii cotei standard a TVA", mai spun oficialii BNR.
Tintele de inflatie ale Bancii Centrale sunt de 3% pentru acest an si pentru 2012 si de 2,5% in 2013.
Ce sens mai are acest institut? Chiar asa de prosti sunt oamenii in romania sa creada asa ceva? sa nu fie in stare sa faca un calcul simplu si sa vada ca sunt mintiti cu nesimtire?
http://www.insse.ro/cms/files/statistici/comunicate/ipc/a11/ipc02r11.pdf
Mie nu au vrut sa-mi spuna cum calculeaza, poate reuseste presa.
Pai ti se pare corect ?
TVA-ul pe alimente (24%), impozitul SI PE SALARIILE MICI alimenteaza bugetul. Din care se platesc cheltuielile spitalelor, educatia si (prin virmente la bugetul Casei Nationale de Pensii) se platesc si pensiile.
Acuma eu zic ca OMUL din BANAT trebuie sa se hotarasca. Vrea sa manance el mai ieftin cu (TVA de 5 zero la suta la alimente) si sa nu se mai plateasca pensiile? Daca raspunsul este da, cred ca nu e nici o problema sa se scada TVA-ul la alimete.
Sau, ca sa nu-i nedreptatim pe pensionari ca n-au nici o vina, poate alege OMUL din BANAT sa desfiintam sistemul sanitar sau pe cel de educatie. Si sa manance el mai ieftin.
Si cica Banatu-i fruncea...
Concluzie: esti bun de guvernare.
Deci: daca scade TVA-ul, cu siguranta preturile scad. Pe termen scurt, cel putin.
TVA-ul si impozitele alimenteaza bugetul, dar gradul de colectare e de vreo 40% ( din date oficiale). Sigur, ca tot esti bun de guvernare, nu vezi nici o masura pe mediul concurential, pe colectare. E mai bine sa crestem taxele si sa-i injuram pe aia care vad diferentele evidente intre noi si ceilalti.
Vezi ca mai zicea unu' ca daca salariul e mare, e mai bine. Fara sa se uite de fapt la puterea de cumparare. Asa si tu: taxe , taxe, taxe cat mai multe si mai mari. Cheia marilor succese : taxa. Ca altfel nu mai vine pensia.
Aia cu salarii mari din vest mananca cu 5-9% tva. Tu mananci cu 24% sau fata taxe, din evaziune. Nici pe medie nu e tot acolo - tu mananci mai scump, iar acest dezechilibru se reflecta in buget si in investitii...in pensie si in serviciile din spitale.
Vezi ca astea nu se invata nici la televizor, nici in scoala.