Libor, credite in franci si costurile bancare ale imprumuturilor. La ce ne putem astepta?

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 10 martie 2011, 11:33 Economie | Finanţe & Bănci


Toti cei care au contractat imprumuturi in franci elvetieni stau si urmaresc evolutia LIBOR (London Interbank Offered Rate), incercand sa "ghiceasca" ce se va intampla cu ratele pe care le au de achitat. Vestea buna este ca Banca Nationala a Elvetiei a fixat intervalul in care lasa sa varieze LIBOR intre 0-0,75%. Vestea proasta e ca potentialul de crestere este ridicat si ca, cel putin pe termen scurt si mediu putem asista la o crestere a ratelor in CHF, mai ales daca presedintele BCE, Jean-Claude Trichet va mari dobanda cheie.

Ce este de fapt LIBOR, cine il fixeaza si care sunt celelalte elemente care intra in calculul ratei tale, afla de mai jos. O analiza HotNews.ro, cu ajutorul informatiilor oferite de echipa Raiffeisen Research si BNR.
 • Ce este LIBOR si ce-a facut el in ultimii cinci ani?
LIBOR este o rata indicativă medie a dobânzii la care unele banci considerate “de prim rang” isi acorda
evolutie libor
Foto: Bloomberg
împrumuturi intre ele pe piaţa londoneza.

LIBOR este calculat pentru 15 scadenţe diferite şi pentru 10 de monede diferite. Rata oficiala LIBOR (bbalibor) se anunţa o dată pe zi la aproximativ 11:45, ora Londrei, de catre Thomson Reuters în numele Asociaţiei Bancherilor Britanici (BBA).

La începutul anilor optzeci a existat o nevoie tot mai mare în rândul instituţiilor financiare din Londra pentru a gasi un punct de reper pentru dobanzile la credite.

Aceasta referinta era extrem de necesara pentru a se putea calcula preţurile unor produse financiare, cum ar fi swap-urile şi opţiunile. Sub conducerea BBA o serie de măsuri au fost luate începând din 1984 care au condus în 1986 la publicarea ratelor dobânzilor prima LIBOR (bbalibor). Cum spuneam mai sus, LIBOR este o rată medie a dobânzii fixata de cateva banci (panel banks) care isi imprumuta fonduri una, alteia.

Selecţia se face în fiecare an de Asociatia Bancherilor Britanici (BBA) si de catre Comitetul pieţelor (FX & MMC). Un juriu este alcătuit pentru fiecare monedă constând din cel puţin 8 şi cel mult 16 bănci, considerate
curs CHF
Foto: Hotnews
reprezentative pentru piaţa monetară din Londra. Băncile sunt evaluate dupa criteriul marimii cotelor de piata si a reputatiei pe care o au. Deoarece criteriile aplicate sunt stricte, ratele LIBOR pot fi, în general, considerate ca cele mai mici rate de creditare interbancare pe piaţa monetară londoneza.
 • Cum se calculeaza LIBOR? In niciun caz nu pe baza tranzactiilor reale
Ratele dobânzii LIBOR nu sunt bazate pe tranzacţii reale. În fiecare zi lucrătoare la aproximativ ora 11 am (ora Londrei) băncile din panou informează Thomson Reuters la ce rata a dobânzii s-ar imprumuta la diferite scadente, de pe piaţa monetară interbancară, in acel moment.

Motivul pentru care măsurare nu se bazează pe tranzacţiile reale se datorează faptului că nu fiecare bancă împrumută sume substanţiale pentru fiecare scadenţă în fiecare zi. Odată ce Thomson Reuters a colectat ratele de la toate băncile din panel, se elimina cele mai mari 25% din valori, ca si cle mai mici 25% din cotatii. Din restul de 50% care raman se face o medie, aceasta reprezentand cotatia oficiala LIBOR (bbalibor).

Iniţial (în 1986) LIBOR a fost publicat pentru 3 valute: dolarul american, lira sterlină şi yenul japonez. De-a lungul anilor care au urmat de numărul de monede LIBOR a crescut la un maxim de 16. Un număr de aceste monede au fuzionat în euro în anul 2000. In acest moment avem rate LIBOR pentru 10 valute.
 • Francul este emis de Banca Elvetiei. Ce spune SNB, asadar?
Banca Nationala a Elvetiei ia ca tinta o valoare a LIBOR cuprins in intervalul 0,00-0,75%, ceea ce inseamna ca fata de actualul nivel al LIBOR 3M (0,18%), dobanzile ar avea loc sa creasca. Riscul de materializare a cresterii LIBOR depinde insa si de decizia de luna viitoare pe care o va lua Banca Centrala Europeana. Daca dobanda de
cost credit valuta
Foto: Raiffeisen Bank
referinta va fi crescuta, este foarte posibil sa vedem cresteri ale LIBOR, fapt care s-ar traduce printr-o scumpire a ratelor la credit.
Sa revenim la bancile locale si la creditele in franci. Bancile includ in dobanda perceputa, pe langa indicii de referinta (LIBOR CHF, in cazul nostru) si costul riscului de tara plus costul rezervelor minime obligatorii. Pe langa acestea mai apar costuri administrative, costul resurselor atrase si o marja de profit. Potrivit economistului sef al Raiffeisen, costul creditului arata ca in graficul alaturat. Se observa ca un important loc ca pondere in totalul costului il reprezinta costurile administrative pe care le au bancile, la fel ca si costul resurselor atrase.

Costul riscului de ţară reprezintă prima cu care sunt recompensati financiar investitorii pentru plasarea capitalurilor în liniile de credit destinate pieţei ţării respective. Se calculează ca diferenţă între randamentul la scadenţă al euroobligaţiunilor
evolutia NPL
Foto: BNR
de stat româneşti şi randamentul la scadenţă aferent euroobligaţiunilor de stat cu rating AAA, având aceeaşi scadenţă şi denominate în aceeaşi monedă (euro).

O aproximare a costului riscului de ţară utilizată în practica bancară este cotaţia CDS (credit default risk-) şi este preluată de bancă prin intermediul sistemelor dedicate transmiterii informaţiilor financiare REUTERS/BLOOMBERG.
Costul rezervelor minime obligatorii reprezintă costul determinat de menţinerea acestora la BNR, fiind influenţat de nivelul propriu zis al rezervei, de costul fondurilor atrase şi de dobânda platita de Banca Centrala sumele atrase sub aceasta forma. Marja băncii cuprinde elementele de cost determinate de funcţionarea băncii şi marja de profit cu care sunt remuneraţi acţionarii.
 • La ce ne putem astepta si ce e de facut?

Chiar daca LIBOR ar ramane constant iar economia noastra ar dezamagi prin amanarea revenirii pe crestere, costul riscului ar putea creste, ceea ce ar duce la scumpirea creditului. Daca LIBOR creste, evident ca bancile vor include aceasta crestere in pretul produselor (credite) pentru a-si mai
depreciere
Foto: Raiffeisen Bank
recupera din pierderile suferite. Pe termen scurt, scumpirea  ratelor in franci pare inevitabila, dar ordinul de marime nu va fi consistent. Desigur, depinde de care parte a usii te afli.

Se stie ca riscurile carora li se supun cei imprumutati in valuta sunt riscul valutar si cel de dobanda. Pentru a "stinge" aceste riscuri, una dintre variante este refinantarea creditelor din CHF in lei. Momentul este bun, bancile locale batandu-se pentru refinantarea imprumuturilor. Totul e ca persoana care o solicita sa fie eligibila.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8638 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Mai usor cu refinantatul in lei (Joi, 10 martie 2011, 11:45)

  DAN [anonim]

  Sfatul cu refinantarea in lei e cam tras de par...sa sari acum pe leu la ce curs are francul, ma ales ca BNR va mari dobanda la un moment dat fortata de imprejurari nu prea e "cusher"!
  Pelnaga faptul ca leul s-ar putea sa se mai aprecieze in raport cu francul...e ca si cum ai marca pierderile mai ales daca creditul in franci a fost luat cand cursul era in jur de 2 RON/CHF
  Nu zic ca o sa ajunga iar acolo, dar oricum cred ca leu se va mai itnari fata de franc...deci eu as mai astepta cu refinantarea pana prin 2012..parerea mea..hic!
  In rest articolul este foaret ok si chiar de recomandat pentru cei care vor sa inteleaga mecanismul de stabilite a dobanzilor la credite!
 • +3 (3 voturi)    
  refinantare la maxim istoric? (Joi, 10 martie 2011, 11:48)

  iulian [anonim]

  Este cel putin penibil sfatul de a refinanta un credit dintr-o moneda aflata la un maxim istoric. Este adevarat, datorita cresterii cursului au crescut si ratele raportate in lei, dar refinantarea creditului la cursul actual nu ar fi decat o asigurare ca rata nu va scadea odata cu francul. Fracul va scadea, este evident, intodeauna francul a crescut pe criza si a revenit in perioade de crestere, iar bancile incearca sa-si pregateasca cresterea castigurilor din inevitabila scadere a cursului francului.
  • 0 (0 voturi)    
   Franc (Luni, 18 iulie 2011, 12:20)

   Paul [anonim] i-a raspuns lui iulian

   Francul elvetian a avut o crestere constanta din anul 1950 cand putea sa cumperi cu un dolar 4 franci iar acum este paritate 0.81 dolar/franc. Francul nu a scazut niciodata constant, ci numai ocazional, in rest afirmatia ca francul scade atunci cand este crestere economica este o minciuna. Toti bogatii Europei si a USA isi tin banii in conturile elvetiene, de aceea se intareste francul.Si eu am credite in franci si nu stiu unde o sa se opreasca aprecierea francului. Eu o sa imi fac refinantare in euro, nu astept ca francul sa ajunga cat euro.
 • -1 (1 vot)    
  Vor reusi sigur ROMANI (Joi, 10 martie 2011, 12:03)

  CIA [anonim]

  Pentru competitivitatea ELVETIEI francul trebuie sa scada, 1 Eu = 1,55 CHF.

  Moneda elvetiana isi va urma cursul de scadere la inceputul perioadei estivale in favoarea turismului national.

  Sunt asteptati anul acesta 25 mil de turisti straini, de altfel cifrele arata o diminuare a somajului extraordinara.

  Aceasta este tara unde ORDINEA, DISCIPLINA si RESPECTUL sunt principii de guvernare.

  Traian BASESCU si Cabinetul Emil BOC incearca si sa speram ca vor reusi
 • +1 (1 vot)    
  Raivarzen (Joi, 10 martie 2011, 13:22)

  bla bla [anonim]

  E un moment bun pentru Raivarzen sa-si marcheze profitul din deprecierea EUR(leu)/CHF. "Sfaturile" astea vin de obicei in puncte de inflexiune, asa ca.. sa ne cam lase... :)
 • 0 (0 voturi)    
  NU refinantati (Joi, 10 martie 2011, 15:41)

  Petrica [anonim]

  Francul se va duce tare in jos. Apar deja tentative ale bancherilor de a se proteja de caderea francului. Un exemplu este dorinta de a se stabili un curs de 2,9 lei ptr. plata ratelor . Este o noua teapa deoarece francul se va duce mai mult in jos iar cei cu rate care accepta vor plati la acest curs.
  • 0 (0 voturi)    
   NU refinantati (Vineri, 11 martie 2011, 9:55)

   cosmin [anonim] i-a raspuns lui Petrica

   Dar de unde stii tu astea ?
 • 0 (0 voturi)    
  Istoric Libor (Sâmbătă, 30 aprilie 2011, 14:54)

  sorinapa [anonim]

  Scuze ca postez aici, dar unde pot vedea un istoric al evolutiei Libor din 2004 pana in prezent (si nu caut doar un grafic, ci mai exact un document excel)?
  Multumesc.
 • 0 (0 voturi)    
  CHF va scadea (Luni, 1 august 2011, 14:40)

  bankerul25 [anonim]

  Evolutia francului elvetian in 2011 si nu numai, din pacate ne arata o crestere artificiala. CHF nu este sustinut de un PIB. Francul elvetian este o moneda de criza ce va cadea la un moment dat. In locul refinantarii (foarte costisitoare) as sugera eventual o conversie pentru cei care nu vor sa stea cu inima la gura. Costurile sunt mai mici (aprox 100eur) si conversia se face la cursul BNR(respectiv pariatatea EUR/CHF).
  Elvetia are deja inflatie si in cativa ani va intra in criza. Preturile apartamentelor au crescut si cu 25% datorita dobanzilor mici pe piata elvetiana.
  Francul elvetian poate sa pice dramatic is in urma unui zvon de genul "o banca elvetiana are probleme de lichiditate" (foarte probabil avnd in vedere ca francul este o moneda virtuala in mare parte).
  CHF va scadea , e doar o chestiune de timp!
 • 0 (0 voturi)    
  valoare chf = cosmar (Marţi, 2 august 2011, 17:49)

  georgiana [anonim]

  Sunt in curs de finalizare a actelor de refinantare a creditului din chf in euro. Desi, cu o mare strangere de inima pentru ca actualul curs al chf este mult prea apropiat de cursul euro si refinantand imi "bat in cuie" o rata uriasa pentru urmatorii 15 ani.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by