Leul s-a depreciat usor joi in fata monedei unice europene, cursul de referinta publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) urcand cu 0,30 bani, la 4,1932 lei pentru un euro. Cresterea ratei anuale a inflatiei in luna februarie pana la 7,6%, nivel mai ridicat decat asteptarile pietei de 7,3%, nu a avut un impact imediat asupra pietelor valutare sau monetare.

Analistii spun ca cifra este importanta si ar putea avea un efect viitor.

Pe piata valutara, moneda nationala a inchis sedinta de miercuri aproape neschimbat, la 4,1885 unitati/euro, dupa o evolutie statica.

Economistii ING Bank spun ca deschiderea negativa a burselor europene, dupa performanta scazuta a celor asiatice, indica o tendinta de depreciere pentru moneda nationala in sedinta de joi. "Leul s-a depreciat usor in aceasta dimineata, tranzactionandu-se la 4,1950 unitati/euro, dar amplitudinea miscarii este mai redusa decat cele ale monedelor regionale", se arata intr-o nota a ING.

Acestia afirma ca BNR favorizeaza stabilitatea cursului de schimb, dar o apreciere suplimentara a leului fata de euro pare din ce in ce mai probabila, fie pentru a tempera preturile bunurilor importate sau drept consecinta a reducerii excesului de lichiditate din piata monetara.

Moneda nationala a pierdut teren si in fata dolarului, moneda americana fiind cotata la 3,0290 lei pentru un dolar, fata de 3,0185 lei pentru un dolar in sedinta de miercuri.