"​Având în vedere că pentru lucrările efectuate în cadrul Programului naţional de dezvoltare a infrastructurii, plata va fi efectuată la acceptarea situaţiilor de lucrări de către beneficiari, respectiv la recepţia finală a lucrărilor, iar termenele de acceptare exced perioadei de un an prevăzută de Codul fiscal, pentru a nu obliga prestatorii să colecteze taxa pe valoarea adăugată înainte de recepţia finală a lucrărilor, se stabileşte că exigibilitatea taxei pe valoarea adăugată intervine la data încasării contrapartidei pentru respectivele lucrări", se arata intr-un proiect de OUG postat pe site-ul Ministerului de Finante.

Constructorii vor contracta lucrarile si le vor incepe din fonduri proprii sau din imprumuturi bancare garantate de stat. Incepind din 2013, autoritatea contractanta va incepe sa achite contravaloarea acestor lucrari pe masura ce sunt finalizate.

Creditele angajate de executanti vor avea garantie guvernamentala. Totodata, vor exista credite bugetare aprobate anual in functie de care ordonatorii de credite au obligatia de a intocmi si actualiza, impreuna cu prestatorii, executantii si furnizorii, graficele de executie/livrare, atat fizice cat si valorice

Ministerul Dezvoltarii

Potrivit Ministerului Dezvoltarii, exista o serie de investitii care nu mai suporta amanare, insa in acest moment nu exista resurse bugetare suficiente pentru a le finanta. Acesta este motivul pentru care primele plati vor fi facute abia din 2013 pentru lucrari care incep in 2011.

"Analizand raportul dintre situatia infrastructurii edilitare si de transport de pe teritoriul Romaniei si capabilitatile financiare ale tarii in acest moment, coroborate cu obligatiile asumate prin Tratatul de Aderare in ceea ce priveste standardele de mediu, s-a ajuns la concluzia ca exista o serie de investitii care nu pot fi amanate chiar daca in acest moment nu exista resurse bugetare pentru acestea. Proiectiile economice pentru anii urmatoari, au relevat faptul ca in anul 2013 se vor putea face primele plati pentru acest program", potrivit unei informatii transmise de Ministerul Dezvoltarii la solicitarea HotNews.ro.

Constructorii vor primi garantii guvernamentale

Avand in vedere ca aceste credite vor fi contractate de catre executantii/ prestatorii/ furnizorii acestor lucrari, adica operatori economici, acestia isi vor putea negocia imprumutul in conditii avantajoase atat pentru ei, cat si pentru statul roman, valorificand toate atuurile pe care le au ca si companie

Ministerul Dezvoltarii

Intrebati ce asigurari vor primi constructorii ca isi vor primi sumele cuvenite, reprezentantii Ministerului Dezvoltarii au raspuns ca vor fi date garantii guvernamentale. De asemenea, vor exista si credite bugetare aprobate anual. "Creditele angajate de executanti vor avea garantie guvernamentala. Totodata, vor exista credite bugetare aprobate anual in functie de care ordonatorii de credite au obligatia de a intocmi si actualiza, impreuna cu prestatorii, executantii si furnizorii, graficele de executie/livrare, atat fizice cat si valorice".

In ceea ce priveste dobanzile la credite care ar putea incarca nota de plata a statului si mai mult, Ministerul Dezvoltarii a explicat ca executantii isi vor putea negocia imprumuturile in conditii avantajoase, pe motiv ca sunt operatori economici si isi vor putea valorifica atuurile pe care le au ca si companii. "Orice forma de imprumut presupune o dobanda. Avand in vedere ca aceste credite vor fi contractate de catre executantii/ prestatorii/ furnizorii acestor lucrari, adica operatori economici, acestia isi vor putea negocia imprumutul in conditii avantajoase atat pentru ei, cat si pentru statul roman, valorificand toate atuurile pe care le au ca si companie".