Exclusiv Raport: Cresterea preturilor la petrol va reduce venitul disponibil al populatiei si ar putea frana cresterea globala. Vezi ce impact are scumpirea benzinei asupra economiilor UE, SUA, Chinei si Japoniei

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 10 martie 2011, 19:22 Economie | Finanţe & Bănci


Temerile privind o intrerupere a aprovizionarii cu petrol in ciuda asigurarilor date de marii producatori continua sa alimenteze scenarii dintre cele mai pesimiste, alimentand ideea ca situatia din Africa de Nord si Orientul Mijlociu risca sa devina imprevizibila, iar tensiunile din zona nu se vor stinge foarte curand, se arata intr-un raport international facut de analisti economici din intreaga lume pentru o mare banca de investitii, obtinut si de HotNews.ro.

“Ne asteptam la o inflaţie globală mai mare şi la o creştere economica mai slabă decât înainte. Efectul asupra ratelor de politica monetara ale bancilor centrale ramane ambiguu, iar dolarul american ar putea slabi in continuare”, se mai arata in raport.

previziuni
Foto: Hotnews
Potrivit documentului, pietele bursiere din tarile dezvoltate s-au dovedit rezistente in faţa creşterii preţului petrolului dar daca tensiunea in zona urca, o deteriorare bruscă a percepţiei pieţei ar putea fi usor declanşata. „Am fi cu siguranţă optimisti să presupunem ca aceasta tensiune va disparea repede, sau că tranziţia de la regimurile autoritariste la o formă de democraţie va fi uşoara. Prin urmare, am presupus că tensiunile vor escalada în următoarele câteva luni. Chiar daca un pret de US $ 140/bbl nu poate conduce la o recesiune globală, veniturile disponibile ale populatiei, profiturile corporative şi preţurile activelor ne fac sa reducem previziunile de dezvoltare. Faţă de creşterea preţului petrolului brut, ratele inflaţiei vor creşte - mai mult în Statele Unite decât în altă parte. Previzionam, de asemenea, intr-un scenariu optimist scăderea preţului la petrol pana la finele anului. Aceasta ipoteza se bazează pe presupunerea că o schimbare haotica de regim in Arabia Saudită şi in statele din Golf va fi evitată şi, prin urmare, tensiunile se vor calma.

În acelaşi timp, băncile centrale se confruntă cu un disconfort pe baza cresterii inflatiei. Pot ele sa reziste unei noi crize inflationiste anul viitor? În Europa, răspunsul pare să fie din ce în ce mai sigur ca nu. BCE se arata deja ingrijorata de inflatia globala si ar putea inaspri conditiile monetare mai devreme decat se estima. Marea Britanie priveste si ea ingrijorata catre zona de conflict.

La randul ei, Federal Reserve este obligata să stea cu ochii asupra şomajului, care, în ciuda semnalelor confuze recente, poate rămâne suficient de mare pentru a duce la creşterea ratelor dobânzilor până la sfârşitul anului 2012.

China se lupta deja cu inflaţia înainte de aceasta ultima creştere a preţului petrolului. Însă o creştere economică rămâne pentru autorităţile chineze "principala preocupare”, iar controlul preţurilor pare a intari ideea creşterii ratei dobânzii ca principal instrument pentru controlul inflaţiei. 

In Japonia, indicatorii macro sugerează că economia este aproape de un vârf, iar creşterea preţurilor petrolului nu va ajuta deloc economia, data fiind sensibilitatea Japoniei la inflaţia preţurilor energiei
 • SUA-Daca petrolul va atinge pretul de $ 140/bbl până în iunie, inflatia in SUA ar putea urca la aproximativ 5%
Stocurile de petrol la depozitul principal Cushing Oklahoma sunt ridicate. Economia Statelor Unite rămâne extrem de expusa la creşterea preţurilor petrolului. Suntem prudent-optimişti si aşteptam ca ceva pozitiv să se materializeze in urma alegerilor egiptene programate pentru luna septembrie a acestui an. Deşi există elemente care îi conferă SUA o anumită protecţie împotriva creşterii preţurilor la petrol, WTI nu va ramane probabil imun la cresterea pretului Brentului, chiar si la un curs al dolarului mai scazut. Daca petrolul va atinge pretul de $ 140/bbl până în luna iunie a acestui an, inflatia in SUA ar putea urca la aproximativ 5%, iar acest lucru va eroda veniturile reale ale populatiei, reducand puterea reală de cumparare cu circa aproximativ 1% si urcand anual cheltuielile de consum cu circa 2,5%. Toate acestea ar putea afecta calendarul deciziilor Fed, care are două obiective principale: inflaţia şi o rată scăzută a şomajului.
 • UE- Pietele par sa se teama ca vor aparea noi tensiuni pe piaţa obligaţiunilor
Creşterea preţurilor petrolului va complica sarcina BCE pe viitor. In ultimele trei luni preţul ţiţeiului a crescut cu
randamenteEU17
Foto: Hotnews
aproximativ 30% în euro. Un studiu al BCE sugereaza că o creştere de 10% a preţului petrolului ar putea reduce cu 0,24% din PIB-ul EU17. În acelaşi timp, inflaţia ar fi cu 0,29% mai mare. Şocul petrolului vine într-un moment de recuperare destul de robusta al zonei euro. Prognoza noastră de creştere pentru 2012 însă, a fost redusa la 1,5%.

Aprilie se va dovedi a fi foarte importanta pentru viitorul uniunii monetare. În timp ce Germania este de natură să pună accentul pe probleme de guvernanta economica, pieţele se va concentra pe măsurile care ar putea îmbunătăţi solvabilitatea ţărilor periferice. Rămâne nesigur dacă Grecia, şi într-o măsură mai mică Irlanda, pot tine datoriile lor publice sub control.

Pietele par sa se teama ca vor aparea noi tensiuni pe piaţa obligaţiunilor. Nout Wellink, preşedintele băncii centrale olandeze a afirmat că ratele reduse ar putea denatura procesul economic şi financiar. Într-adevăr, dacă preţurile petrolului continua sa urce, inflaţia globală ar putea depasi bariera de 3% în Q3 11. Acest lucru va intensifica riscul inflaţiei globale prin intermediul aşteptărilor inflaţioniste. Odată cu introducerea notiunii de  "vigilenţă puternică" în cadrul declaraţiei de presă de după reuniunea Consiliului guvernatorilor din martie, BCE a indicat că este gata să apese pe trăgaci pe o majorare a dobanzii. Asta desi e încă posibil ca Banca să aştepte rezultatele testelor de stres. Vedem o majorare cu 25bp în 2Q11 şi o scadere in ultimul trimestru al acestui an.
 • UK-Atat cifrele Confederaţiei Industriei Britanice privind vânzarile din retail cat si cele ale John Lewis Department Store sunt îngrijorătoare
Economia Regatului Unit a revenit puternic în ianuarie, după  contracţia de 0,6% în trimestrul 4 al anului. Cu toate acestea, situaţia s-a deteriorat din nou pentru sectorul gospodăriilor. Atat cifrele Confederaţiei Industriei Britanice privind vânzarile din retail cat si cele ale John Lewis Department Store sunt îngrijorătoare si arată
tax petrol price
Foto: Hotnews
semne de încetinire. Ocuparea forţei de muncă pare a stagna, salariile nu ţin pasul cu costurile traiului, iar taxele sunt în creştere. Venitul disponibil real va scădea în mod inevitabil. Cu condiţiile de creditare rămase dure si cum gospodăriile nu par dornice de a acumula datorii suplimentare (pe baza surveyurilor Bank of England), fluxul de numerar necesar pentru a genera creşterea cheltuielilor va deveni mai scăzut. Din păcate, mai mult de un sfert din populaţia din Marea Britanie în vârstă de muncă nu dispune de economii consistente, asa incat perspectivele nu sunt incurajatoare. 

În acelaşi timp, cheltuielile guvernamentale se vor contracta în acest an din cauza austeritatii fiscale. Prin urmare, credem că o creştere a economiei va rămâne sub trend în 2011, la doar 1,3% faţă de anul precedent. De asemenea, credem că există un risc al efectului de "runda a doua", dată fiind viteza foarte redusa de creştere a salariilor la un nivel ridicat al somajului. Probabilitatea de a vedea o rata a inflatiei de 5% este foarte ridicata.
 • CHINA-Nu ne asteptam la aprecierea RMB în a doua jumătate a anului
Ne-am revizuit prognoza de creştere a PIB pentru 2011 la 10,2% faţă de anul precedent de la 9,2%. Un motiv principal este acela că noi credem ca pentru liderii Chinei creşterea rămâne o prioritate politică. 2012
rmb vs usd
Foto: Hotnews
este ultimul an al preşedintelui Hu, aflat la al doilea sau mandat de 5 ani. Unul dintre puţinele domenii de incertitudine este dacă domnul Hu va incerca sa ramana in calitate de preşedinte al Comisiei Militare Centrale, ca şi predecesorul său Jiang Zemin. Tensiunile politice din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord prezinta o dezvoltare nedorita din punctul de vedere al partidului. Reacţia iniţială a guvernului a fost de a face apel la calm. Credem că nervozitatea a indus aproape un sentiment de panica atunci cand dictatorii au început să cadă. 

Banca Populară Chineză (PBOC) a ridicat ratele dobânzilor de politică de trei ori din Q4 10, chiar daca si la aceste niveluri rata de creditare este marginal pozitiva. Presa a raportat recent că începând cu luna ianuarie Beijing a angajat o "dinamică diferenţiată ratelor rezervelor obligatorii" pentru a controla politica de creditare la bănci individuale. Ne aşteptăm în continuare la utilizarea intensivă a RMO la nivel de sistem într-un efort de a limita creşterea creditului. Nu ne mai asteptam la aprecierea RMB în a doua jumătate a anului si estimam un curs de schimb la 6.40 în următoarele 12 luni in fata USD faţă de 6.35. 
 • Japonia-Instabilitate cronică politică şi tendinta de a face politica ineficientă continuă
Economia Japoniei rămâne în faza de recuperare. Pe masura ce ciclul Japoniei este afectat de cererea externă
inflation japan
Foto: Hotnews
este de remarcat faptul că factorii de decizie au indicat o dorinţa de a inaspri condiţiile monetare. Există şi impactul întârziat a preţurilor petrolului. Printre economiile dezvoltate, creşterea japoneza este puternic expusă la preţurile ridicate ale petrolului, datorită nivelului economiei ridicat de industrializare, tendinţa de intarire a yenului ca răspuns la creşterea preţurilor petrolului (care ii doare pe exportatori), şi absenţa unor măsuri robuste de stimulare fiscală şi monetară.

Creşterea în martie o vedem la 0.6% in ritm  trimestrial. Producţia industrială speram sa aiba o creştere robustă de aproximativ 5% (trimestrial). Sectorul gospodăriilor rămâne cel mai slab în prezent. Există un risc substanţial ca reducerile cheltuielilor de consum pentru bunuri de folosinţă îndelungată (în urma expirării de stimulente guvernamentale) sa scada. 

Partidele de opoziţie care controleaza camera superioara sunt decise sa blocheze facturile bugetare în scopul de a forţa alegeri generale.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3100 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  Discul stricat. (Joi, 10 martie 2011, 19:28)

  AlinN [anonim]

  O sa joc rolul de disc stricat, si o sa ma repet:
  Peak-oil s-a instalat in 2003-2004(sfarsitul 2004 mai exact). De atunci productia petroliera este de tip platou ondulant. Cand economia creste este nevoie de mai mult petrol. Cand se incearca marirea productiei petroliere in concordanta cu cererea se ajunge la discrepanta. Productia nu se poate mari decat modest, cererea creste disproportionat, pretul creste, pretul mare scade economia, cererea scade, pretul revine la normal. Economia isi revine iar din recesiune, creste iar pretul. Se pare ca acest platou ondulant va continua pana cel mult in 2015. Ar fi insa posibil ca aceasta bucla sa fie ultima. Important este sa retinem ca atunci cand se termina Peak-Oil, urmeaza scaderea constanta a productiei petroliere care va duce la o scadere constanta a economiilor globale. Guvernul Romaniei trebuie sa-si faca estimari pentru renuntarea la accize la combustibili. Mediul de afaceri trebuie sa investeasca pentru a fi viabil la un 20-25RON/litrul de carburant. Repet, exista posibilitatea sa mai avem una doua bucle de acest fel. Asta nu inseamna insa ca nu vom ajunge si la panta descendenta. Petrolul nu se regenereaza, si nu este infinit. Sa fim pregatiti!
  • 0 (0 voturi)    
   intrebare (Vineri, 11 martie 2011, 1:24)

   Andrei [anonim] i-a raspuns lui AlinN

   Si atunci cum de este criza economica mondiala si pretul la combustibil creste? Conform teoriei tale ar trebui sa scada.

   Dupa cum stau astia cu automobilele pe curent pregatite, criza mondiala de petrol pare mai aproape de 2015.
   • +2 (2 voturi)    
    teorii (Vineri, 11 martie 2011, 8:04)

    jb [anonim] i-a raspuns lui Andrei

    Sint multe teorii, propaganda si dezinformare. Cea cu platoul este una din cele frumoase.. s-a ajuns la un platou si acesta va dura.. cit mai multi ani timp in care economia se va muta pe energii alternative.

    Unii zic ca max a fost in 2005, altii in 2007. Cresterea pretului face accesibile si accesul resurse scumpe asa ca o vreme o sa mai fie ceva doar ca nu ieftin.

    Problema cu orice energie alternativa este ca ea trebuie sa produca energia introdusa in utilaje + un plus productie. In momentul de fata preturile utilajelor sint calculate in baza unei energii ieftine din petrol asa ca pe termen mediu si lung o sa cistige tarile care investesc acum in energii alternative pt ca in viitor va fi mai scump.
   • 0 (0 voturi)    
    Raspuns. (Vineri, 11 martie 2011, 16:10)

    AlinN [utilizator] i-a raspuns lui Andrei

    Criza a fost in 2008. Criza a dus la scaderea cererii de petrol si scaderea cererii a dus la un pret mic la petrol (2009). Incet-incet economia si-a revenit (2010), dar odata cu revenirea, normal, a crescut si cererea de petrol. Din acest motiv, pretul a ajuns aproape de 100 (2011). Odata cu problemele din Libia, evident totul s-a dus in sus. N-ar fi exclus ca in 2012 economiile ravasite de criza din 2011 sa beneficieze iar de un pret redus.
   • 0 (0 voturi)    
    asas (Luni, 14 martie 2011, 0:55)

    iioioi [anonim] i-a raspuns lui Andrei

    haaa criza in 2009 a fost pt o jumatate de lume in 2010 sub o zecime a ramas in criza asa ca scuza-ma de la inceputul crizei pana acum consumul chinei de petrol a crescut cu 12-13% halal criza doar pt ca ro e in criza nu inseamna ca acest lucru e adevarat si pt restul lumii ,povestea cu peak oil nu e o farsa daca se intampla individual la nivel de tara se intampla si mondial citeste rapoartele petrom desi e in interesul lor sa scoata mai mult petrol din ro pt ca platesc redeventa minima in fiecare an din 2005 pana in prezent productia a scazut cu 2-3% pe an in 76 produceam 14 mil de tone acum 3,5 ti se mai pare ca peak oil e o farsa sau ai bazaconii de genu polu nord si siberia in bibilica? pana sa scoatem petrol de acolo renuntam la masini .
 • +3 (3 voturi)    
  Ce a fost inainte de '89 si ce este acum (Vineri, 11 martie 2011, 9:10)

  hotnewsfil [utilizator]

  Romania era mai putin afectata de variatia preturilor pe piata petrolului daca nu instrainam o mare parte din petrolul substeran?
  Inainte de '89, se extrageau 13 milioane de tone de titei si 34 de miliarde de Nm.c. de gaz metan.
  Importam titei si era in lansare un contract de import masiv de titei din Iran, pentru a alimenta capacitatea de rafinare construita, aflata 'in asteptare', de 36 de milioane de tone, destinate in mare parte exportului (depasea cu mult consumul intern). Acum, dupa '89, ce ispravi mari au facut politicienii (afaceristii sustinuti de ei)?
  "Noroc" ca nu numai ramura petrolului a fost pusa la pamant. Toata tara a fost pusa la pamant. Iliescu a initiat, toti ceilalti au continuat, pupili silitori.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by