Nu sunt un adept al teoriilor conspirationiste, dar poate cineva trebuie sa spuna cu voce tare ca alimentul-dezastru pentru inflatia pe care o produce in Romania, cosmarul sefilor de directii din BNR, cartoful, este de origine sud-americana. Mii de ani, sudamericanii au tacut si au raspandit aceasta ... (ca nici nu stiu cum s-o numesc) in toata lumea, dupa care au inceput sa apese pe butonul inflatiei prin cartof.

Priviti la graficul preturilor cartofilor de consum, luate fix din burta Eurostatului. Pe grafic sunt reprezentate cele mai mari preturi din Europa la suta de kilograme de cartofi. Romania figureaza printre ele, in top 5 daca nu ma insel. Suntem clar victimele acestei masinatiuni mondiale. Complotul cartofului pare sa se incheie cu succes, dar lucrurile trebuie spuse pana la capat. Nu mai e vreme de stat si de analizat. Ori noi, ori cartoful.

Originar din Chiloè- la sud de Chile- teribila leguma a fost adusa tiptil in Spania pe la 1540. O sa ziceti ca e un an oarecare, nu? Ei bine, nu este! In 1540 moare, cine credeti? Fix nepotul lui Stefan cel Mare, voievodul Stefan Lacusta. Vedeti legatura???

Poate nu stiti, dar cand a ajuns in Franta, cartofului i s-a trantit usa in nas. Lumea refuza sa il manance, leguma trecand drept toxica pentru om. Cel mult vitele il consumau, dar am informatii ca si ele numai in scarba.

Anii au trecut, lumea era preocupata de prostii gen razboaie mondiale si altele, timp in care cartoful isi calcula riguros cum va ataca economiile europene.

Va spuneam ca asta nu e tot. Tot din America de Sud se trag morcovul, fasolea, castravetele, ardeiul, porumbul, dovleacul si rosia. Poate nu stiati nici aceste amanunte ascunse de Guvernul Boc.

Care sunt produsele cu adevarat romanesti? Barza, viezure, manz…ei bine, acolo nu e inregistrata o rata mare a inflatiei. Noi nici nu am avea cresteri de preturi daca ne-am baza economia pe produsele originate la noi. Pentru ca bula speculativa de tip öriginate and distribute”, derivativele si swapurile pe cartof aici ne-au adus. .

Mi-e si teama sa analizez (am vazut ca celor de la Realitatea le-a scapat) faptul ca ceapa e originara din Afganistan. Va rog sa ma intelegeti, nu indraznesc sa pun mai multe grafice de teama ca un virus kamikaze va intra pe acest blog nepretuit si va sterge toate aceste informatii.

Credeti ca recentul forum economic cu oamenii de afaceri din zona Golfului a fost fixat tocmai acum, intamplator? V-ati uitat la exporturile de leushtean din Oman? Nu vreau sa va dau si un alt hint….

Una peste alta, mie mi se pare ca lucratura e clara. Isarescu nu mai are ce sa faca, INS poate doar masura efectele dezastrului …singura solutie este sa punem mana pe swap. La arme, tovarasi. Pariurile pe cursul tzelinei nu s-au incheiat. Les jeux ne sont pas faites.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.