Iata principalele elemente ale Pactului pentru Euro, aflat pe agenda Consiliului European de vineri si care isi propune o convergenta a politicilor economice, pentru a evita o noua criza a datoriilor suverane, dar si intarirea competitivitatii economiei europene.

Potrivit unei versiuni provizorii a textului, obtinuta de AFP, viitorul dispozitiv va viza nu doar tarile membre ale Zonei Euro, ci si statele membre ale Uniunii Europene care nu utilizeaza moneda unica, "pe o baza voluntara".

Romania nu este deocamdata membra a Zonei Euro astfel incat, daca acest text va fi adoptat, el va fi aplicabil pentru tara noastra doar daca autoritatile romane vor decide in acest sens.

"Statele membre care vor participa vor urmari obiectivele cu propriul lor mix de politici", se arata in acest text.

Sefii de stat si de guvern isi vor fixa anual obiectivele de indeplinit in urmatoarele 12 luni si vor evalua rezultatele obtinute pe baza unui raport al Comisiei Europene. Dar "alegerea actiunilor politice specifice necesare (...) ramane in responsabilitatea fiecarei tari".

  • SALARIILE

Pactul subliniaza ca statele vor trebui sa "garanteze" ca "stabilirea salariilor in sectorul public sustine eforturile de competitivitate in sectorul privat", ceea ce s-ar putea traduce prin garantarea unei moderatii in ceea ce priveste salariile.

Pentru a evita derapaje de competitivitate, "unitatile de cost salarial vor fi supravegheate pe o perioada stabilita" in comparatie cu alte state si pe sectoare (industrie si servicii). Salariile vor trebui sa evolueze in functie de productivitate. Textul nu vorbeste de eliminarea indexarii salariilor potrivit preturilor dar arata ca astfel de mecanisme, acolo unde exista, vor trebui "reexaminate".

  • PIATA MUNCII

Sunt necesare reforme in ceea ce priveste piata muncii, pentru a incuraja angajarea si pentru a corela mai bine cererea cu oferta. Sunt incurajate reforme fiscale precum "scaderea impozitarii muncii".

  • PENSIONAREA

Proiectul subliniaza ca statele vor trebui sa vegheze "la sustenabilitatea sistemului de pensii, de ajutoare si protectie sociala". Reformele "ar putea include" o aliniere "cu situatia demografica nationala, spre exemplu aliniind varsta de pensionare cu speranta de viata".

  • FINANTE PUBLICE

Tarile sunt invitate sa adopte mecanisme de "franare a datoriilor", obligandu-le sa ia masuri pentru a le reduce atunci cand un prag important este atins. Mijloacele de atingere a acestor rezultate raman la latitudinea statelor.

  • FISCALITE

Pactul promite o 'apropiere' a politicilor monetare nationale. "Dezvoltarea unei umbrele fiscale comune pentru impozitul asupra societatilor ar putea fi un mod de a avansa pentru a garanta coerenta sistemelor fiscale nationale, respectand totodata strategiile fiscale nationale".