Traian Basescu a declarat vineri ca va introduce in proiectul legislativ de modificare a Constitutiei propunerea ca in legea suprema sa fie prevazut un deficit bugetar maxim de 3%. Basescu a facut aceasta declaratie dupa intilnirea cu sefii de stat si de guvern din UE unde s-a discutat un draft al Pactului pentru stabilitate al zonei euro, o propunere franco-germana ce urmareste politici guvernamentale comune mai dure in Europa.

Daca propunerea ar intra in vigoare, guvernele ar avea o piedica majora in cheltuirea banului public, putind stopa inclusiv directionarea fondurilor de stat in scopuri electorale.

Alte declaratii ale lui Traian Basescu despre Pactul de stabilitate:

Daca va veti uita la masurile luate in 2010 (in Romania - n. red), veti constata ca foarte multe sunt deja masuri propuse a fi aplicate in toate statele (prin Pactul de stabilitate - n. red): Marirea varstei de pensionare, flexibilizarea pietei muncii, neindexarea pensiilor si a salariilor

Sunt lucruri pe care noi deja le-am facut fara sa ne asumam lidership, le-am facut de nevoie, pentru ca asta ne dictau realitatile economice.

Pe proiectul pe care il voi trimite la Parlament am cerut deja constitutionalistilor de la Cotroceni sa analizam posibilitatea de a propune deficitul maxim de 3% pentru bugetul de stat. Sa vedem cum va fi primit de Parlament.

Am cerut deficit de 3% cu conditia ca tot deficitul sa fie folosit pentru investitii si nu pentru consum. Avem nevoie de o astfel de rigoare pentru viitor.