Blejnar a precizat ca autoritatile fiscale din Elvetia au transmis ANAF circa 80.000 de informari cu privire la persoane fizice romane care au realizat depozite in aceasta tara in perioada 2007-2010.
Seful Fiscului a aratat ca, in cazul in care se vor constata infractiuni, vor fi sesizate organele de urmarire penala.
Actiunea face parte din initiativa ANAF de a impozita cu 16% acele venituri ale persoanelor fizice bogate a caror provenienta nu poate fi demonstrata.
Seful ANAF a adaugat, la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV, ca in cursul anului 2010 o Directie din cadrul aparatului central al ANAF a pus in aplicare o directiva europeana care da dreptul institutiei sa acceseze si sa faca schimb de informatii cu celelalte state membre din Uniunea Europeana, inclusiv cu Elvetia.
Iata cele mai importante declaratii facute de Sorin Blejnar:
- De data recenta am primit de la elvetieni o lista cu mai multe persoane care au realizat dobanzi pe conturile din Elvetia. Am facut asa o selectie.
- Am 12 persoane unde eu estimez ca au venituri de vreo 50-60 milioane de euro in Elvetia, pentru care primesc dobanzi, in Elvetia" ,
- Au cont in Elvetia. Nu stim daca l-au declarat sau nu l-au declarat. Nu stiu daca au declarat veniturile din dobanzi incasate din Elvetia la Fiscul din Romania.
- Noi am primit de data recenta aceste informatii tocmai ca raspuns la preocuparilor noastre permanente de a ne face o baza de date pentru a putea impozita aceste persoane fizice care au realizat venituri si sa vedem daca le-au si declarat statului roman.
- Daca au o provenienta normala si s-a platit in Romania impozit pe dividende pe acesti bani, si ulterior au fost transferati in Elvetia, nu avem niciun fel de problema.
- Daca nu au o provenienta legala, o sa consideram ca sunt fara sursa si o sa-i impozitam cu 16%. Acolo unde vor fi indicii de natura penala, vom sesiza inclusiv Parchetul.
Intrebat ce li se va intampla acestor persoane cu conturi in Elvetia, Blejnar a raspuns ca, daca se va constata ca nu au platit impozite pe acele venituri transferate in Elvetia si nu vor putea demonstra provenienta acestora, sumele vor fi impozitate cu 16%, la care se vor adauga si majorari de intarziere.
Guvernul a decis la finele anului trecut, prin modificarea Codului Fiscal, ca persoanele fizice ale caror venituri reale depasesc cu cel putin 50.000 lei sumele declarate sa plateasca un impozit de 16% aplicat la diferenta dintre cele doua valori.
Organele fiscale pot solicita in timpul controalelor persoanelor cu venituri mari informatii cu privire la donatii, sponsorizari si succesiuni, precum si o situatie a cheltuielilor personale, a modificarii patrimoniului, a tranzactiilor cu metale pretioase sau a bunurilor mobile si imobile detinute.
Informatii suplimentare pot fi solicitate si in ceea ce priveste participatiile sau mandatele detinute in societati comerciale sau alte entitati, bunuri apartinand unor persoane fizice sau juridice puse la dispozitia persoanei fizice si imprumuturi acordate si/sau contractate.
Blejnar: Nu mi-a oferit nimeni bani si daca mi-ar fi oferit m-as fi dus la Parchet si l-as fi denuntat
Sorin Blejnar spune ca sistemul nu s-a "curatat" odata cu anchetarea celor 40 de angajati din Vami, iar daca banii au "mers" mai departe, acele persoane vor fi identificate.
Seful Fiscului sustine ca a "deranjat" anumite interese si ca este o victima: "Ma consider o victima a campaniei agresive de presa dusa impotriva mea".
Intrebat daca actiunile organelor de urmarire penala, prin care sunt anchetati pentru coruptie 40 de angajati din Autoriatea Nationala a Vamilor (ANV), sunt suficiente pentru "curatarea" sistemului, Blejnar a raspuns negativ.
"Eu ma bazez pe faptul ca ... sunt convins de fapt ca mai exista indicii ale organelor de urmarire penala care sa faca asemenea verificari si in alte segmente ale administratiei fiscale romanesti. Ori ca este vorba de Vama, ori ca vorbim de Garda, ori ca vorbim de directiile generale ale finantelor publice", a spus Blejnar.
El a sustinut ca are anumite informari de la structurile abilitate ale statului ca anumiti functionari din Vama, cat si din Garda Financiara nu-si "fac treaba asa cum zice litera legii".
Vorbind despre ANV, Blejnar a aratat ca inca din luna ianuarie a dispus directiei generale de audit din cadrul ANAF sa investigheze, in limita competentelor, activitatea derulata la cele opt directii vamale regionale din tara.
"Astept in urmatoarele doua sau trei saptamani raportul. In functie de acest raport voi lua masuri. Insa noi nu avem competente de a investiga activitatile de natura penala a angajatilor nostri. Pentru aceasta exista institutii ale statului abilitate", a precizat Blejnar.
In legatura cu actele de coruptie descoperite in Vami, Blejnar a spus ca nu crede in varianta in care banii se dadeau mai departe si respinge ideea ca o parte din sume ar fi ajuns la el.
"Nici nu mi-a oferit nimeni si daca mi-ar fi oferit m-as fi dus la Parchet si l-as fi denuntat pe acel angajat al meu care a indraznit sa faca acel lucru", a spus Blejnar.
Pe de alta parte, el crede ca, daca intr-adevar banii au mers mai departe, acele persoane implicate vor fi identificate.
In ceea ce priveste "scandalul" Celestini, in care un functionar al ANAF este acuzat de luare de mita, Blejnar spune ca probabil acesta l-a "escrocat" pe afaceristul italian, in sensul ca ar fi cerut bani pentru protejarea anumitor afaceri de controalele Fiscului fara a avea, de fapt, o influenta in cadrul institutiei.
"Eu am vazut ca din 2007, 2008, 2009, 2010 cerea bani de la acel italian ca sa protejeze. Pana la urma el era intr-o functie marunta de executie dar probabil l-a escrocat lasand sa se inteleaga ca el ar avea influenta (...) Nu credeti ca este putin credibil ca un individ cu o functie de executie sa aiba acces in birourile presedintilor succesivi ai acestei institutii? Nu cred, este un escroc, eventual. Un escroc care nu stiu daca a luat mita de la acel italian. Este din nou treaba Parchetului sa dovedeasca daca intr-adevar a luat mita penru ca daca intram in termeni juridici mita inseamna altceva, ori el nu a putut sa influenteze pe nimeni cu nimic", a spus Blejnar.
Nicolae Adrian Gavrila, consilier superior in cadrul Directiei Generale de Coordonare a Inspectiei Fiscale din ANAF, a fost retinut de procurorii anticoruptie pentru ca ar fi cerut si primit mita in schimbul unor interventii in favoarea unor firme detinute de omul de afaceri italian Antontello Celestini.
unii moor de frig si de foame in canale,si nu toti sunt fara capatai.......iar altii aduna in Elvetia milioane de euroi.
D
"nu stiu daca l-au declarat sau nu..." - e vorba de 12 persoane,da? vine la tv si se bate cu pumnul in piept dar nu putea sa verifice daca e declarat sau nu?Adica stie situatia lor din Elvetia unde americanii s-au chinuit ani buni sa ii dea in judecata, dar nu stie daca aici la noi au declarat conturile alea?
sa fie intr-un ceas bun!
Oferte speciale pentru hoţi. Guvernul şi ANAF vă îndeplinesc visele:
Poţi să furi cât vrei, să evazionezi oricât şi să iei şpăgi cu nemiluita, trebuie doar să dai 16% la stat. Reducere substanţială de la CONFISCARE la doar 16%. Plăteşti o singură dată, fără acte, fără stres, şi ai intrat în legalitate. Special pentru băieţi „deştepţi” şi fără scrupule.
Pe evazionist, in schimb, daca este prins este impozitat tot cu 16%, fara sa dea bani la contabili, fara sa se necajeasca de amenzi, etc etc etc.
Ce motiv are un om cinstit atunci sa respecte legile, cand cel care le incalca intentionat este tratat mai bine ca el?
Ca daca ar intra iarasi la stat,iarasi se vor servi de ele
ptr.interesele lor(angajari nepotesti sau campanii electorale nonstop).
Sper sa se duca in investiii.
Derbedei din toate tarile, beniti sa spalati banii la Romaniica, mare promotie mare: bani curati cu 16%. Imbatabil, fara intrebari, fara amenintari, fara zabrele.
Sau numai cine deranjeaza e verificat?
D-le jurnalist R.M.
Schimbul de informatii se va face cu celelalte state membre din U.E. ,"precum si cu Elvetia " nu "inclusiv cu Elvetia" cum in mod gresit va exprimati dv. in conditiile in care se stie ca Elvetia nu este stat membru al Uniunii Europene.
Nu ma mir de eficienta fiscului cu asa lider.
Odata, tu nu o sa vezi veci pururi o lista cu conturile romanilor din Elvetia.
Ce ai primit tu in Romania, sunt taxe pe dobanzile unor romani, asa zisa "European Union withholding tax", care apropo a fost 20 % anul trecut, deci un surplus de 4 % fata de taxa pe venit din Romania.
Majoritatea oamenilor cu conturi in tari unde exista un secret bancar legal, aleg discretia fata de oricine (incluzand guvernele respectivelor tari) si platesc impozite superioare la dobanzi (20 % acum, va fi 35 % din a doua parte a anului), bani ce sunt colectati de banca si trimisi guvernului tarii respective.
Astlfel Blejanar, o fi primit o suma de bani pe 2010, reprezentand impozit pe dobanda unor 12 romani (suspect de mic numarul :) ) si se da mare pe la TV, ca el verifica conturi prin Elvetia. A mai fost unul de la ANI ce manca ceva urat mirositor pe la TV, ca el are informatii si va descoperi conturi prin Elvetia.
Imposibil domnilor, asta e un politician mincinos si nu un birocrat care sa-si faca treaba ca la carte.
1. Elvetia, ca si Norvegia (prietenii stiu de ce) nu e membra UE si o doare in basca de directivele acestei organizatii. Blejnar isi bate joc de voi.
2. S-a semnat intradevar pe 7 martie 2011 un addendum la memorandumul privind conventia pentru evitarea dublei impuneri intre CH si RO care prevede ca si schimbul de informatii privitoare la conturio bancare si dobanzi DAR
- "schimbul de informatii va fi efectuat numai daca statul solicitant a epuizat toate procedurile prevazute de legislatia interna pentru a obtine informatii;"
si mai ales
- "nu sunt permise “fishing expeditions”, în sensul ca nu sunt cerute informatii la întamplare despre un contribuabil;
-schimbul de informatii se realizeaza numai la cerere, nu si automat sau spontan."
Blejnar va minte ca pe prosti. De unde a primit el 80000 de extrase de cont cand acordul prevede expres ca elvetienii dau informatii doar la cerere nominala, doar cand sunt epuizate alte metode de a investiga si in nici un caz la gramada alandala? Ce investigatie sta la baza schimbului de informatii cand el nici macar nu stie daca aia 12 si-au declarat conturile la fiscul din propria subordine. (ma rog, aici va ia de doua ori de prosti ca ii trebuia circa 2-5 min ca sa afle)
Toat treaba pute a propaganda ieftina menita sa imbete cu apa rece vulgul frustrat: uite cum ii juganim, mama lor de chaiburi!
Dar daca am si nu au nicio legatura cu statul roman, in afara faptului ca eu sunt cetatean roman. Daca sunt depusi acolo doar fiindca am (mai) mare incredere in sistemul bancar decat cel din statul pe al carui teritoriu mi-am realizat veniturile sau cel al carui cetatean sunt?
Declaratia mi se pare facuta pentru presa si publicul larg...
Cenzurati totul, am zeci de mesaje scrise catre voi pe care refuzati sa le publicati.
Bravo ANAF! Hai Romania!
Hmm ceva imi scapa ... dar e legal sa impozitezi niste sume care nu au o provenienta declarata ? Nu cumva asa se face mai nou in Romania legalizarea banilor negri ?
In mod normal ar trebui confiscate in proportie de 100%, iar in cazul in care exista acte prin care se dovedeste partial/total provenienta lor, se poate aplica impozit pe ce se poate dovedi, iar restul se confisca.
voi relua comentariul facut azi in jurul ore 13:30 in care scriam ca domnulblejnar face afirmatii incomplete. Intre Elvetia si Romania exista semnata conventia privind evitarea dublei impuneri adica cei care au depozite in E platesc impozitul in tara respectiva. Domnule Bejnar va rog oferiti informatii complete altfel va pot suspecta de populism.
In atentia Hotnews va rog, cu respect, sa postati comentariile obictiv si sa nu evitati postarea acestora. Se NUMESTE JURNALISM, adica impartialitate
Strangeti bani in bancile straine ca e mai bine!!!...