Banca Nationala a Romaniei pune in circulatie, in scop numismatic, incepand de luni, 1.000 de monede din argint dedicate aniversarii a 140 de ani de la infiintarea Monetariei Statului. Potrivit unui comunicat dat publicitatii, pretul de vanzare - fara TVA - este de 280 lei.

O moneda are o valoare nominala de 10 lei, forma rotunda, cu margine zimtata, un diametru de 37 mm si o greutate de 31,103 grame.

Monedele au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei, acestea fiind puse in circulatie, in scop numismatic, prin sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale BNR

Aversul prezinta o compozitie care sugereaza procesul tehnologic de fabricare a monedelor, stema Romaniei, valoarea nominala a monedei - '10 LEI' si inscriptia in arc de cerc 'ROMANIA'.

Reversul prezinta imaginea primului sediu al Monetariei Statului; dedesubt, aversul si reversurile primelor monede batute aici; sus si jos, anii aniversari '1870' si '2010'; la exterior, inscriptiile circulare 'MONETARIA STATULUI' si '140 DE ANI DE LA INFIINTARE'.

Monedele - ambalate in capsule de metacrilat transparent - sunt insotite de brosuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate in limba romana, engleza si franceza.

Brosurile includ si certificatul de autenticitate, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central.