Zilele urmatoare vom putea da mai multe detalii legate de banii facuti de romanii cu conturi in afara tarii. Dar as dori sa fac o precizare: cele 50-60 de milioane de euro sunt bani proveniti din dobanzi, nu banii efectivi din conturi. Iar informatiile primite deocamdata sunt cele primite de la elvetieni. Dupa cum stiti, noi am incheiat protocoale de colaborare cu Franta, Ungaria si cu alte tari din spatiul UE si non-UE", a declarat pentru HotNews.ro Sorin Blejnar, presedintele ANAF. El a admis ca o situatie detaliata privind numarul si valoarea conturilor operate de romani in afara tarii este foarte dificil de estimat.

Sorin Blejnar, presedintele ANAFFoto: AGERPRES

Potrivit unui raport publicat in premiera de HotNews.ro, fluxurile financiare ilicite din România către alte ţări (paradisuri fiscale, bănci elveţiene ş.a.m.d.) plasează ţara noastră pe locul 34 în lume, cu o medie anuală de 3,6 miliarde de dolari „scăpaţi“ în afara ţării. Pe plan global, ieşirile ilegale de bani pe plan global au urcat de la 1.260 de miliarde de dolari la 1.440 de miliarde de dolari în 2008.

China continuă să fie cel mai mare exportator de capital ilicit. Cu toate acestea, rolul Chinei s-a diminuat considerabil, „cota“ sa scăzând de la 46 la sută în 2000 la 27 la sută în anul 2008. În schimb, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Nigeria şi toţi exportatorii de petrol sunt în creştere ca surse ilicite de capital.