​VIDEO INTERVIU Hans Smaling, atasat comercial al Ambasadei Olandei: Avantajul costului redus al fortei de munca este generat de salariile mici. Cresterea salariilor si taxele ridicate ar putea genera probleme in viitor

de Constantin Barbu, Matei Budes     HotNews.ro
Miercuri, 16 martie 2011, 10:43 Economie | Finanţe & Bănci


Hans Smaling, atasat comercial al Ambasadei Olandei
Foto: Hotnews
"Unul dintre avantajele competitive ale Romaniei este costul redus al fortei de munca, dar aceste costuri sunt un efect secundar al salariilor mici. Cred ca un angajator plateste 43% costuri sociale, apoi 16% impozitul unic, 24% TVA... Asta face dificile angajarile din companii. Pana acum nu au fost probleme, pentru ca salariile au fost scazute. Dar daca economia isi reia cresterea, salariile vor creste si ele, lucru care va genera probleme. Investitorii nu pot face fata costurilor sociale, TVA-ului", a declarat Hans Smaling, atasat comercial al Ambasadei Olandei pentru HotNews.ro.Reporter: Care sunt principalele probleme ale investitorilor straini din Romania?
Hans Smaling: As prefera sa vorbim mai mult in termeni de provocari, despre provocarile investitorilor olandezi si provocarile guvernului roman: climatul de afaceri, in termeni de predictibilitate, arieratele, la rezolvarea carora se lucreaza acum, procedurile de licitatie, utilizarea fondurilor europene si asa mai departe. Este foarte important sa rezolvam aceste provocari, ceea ce este in primul rand bine pentru Romania, si apoi pentru afacerile olandeze, dar nu doar pentru ele, ci pentru toate afacerile internationale.

Reporter: In contextul regional al Europei de Est, care sunt principalele avantaje ale Romaniei pentru investitorii straini?
Hans Smaling: Romania este o tara foarte interesanta. Este pozitionata strategic, la Marea Neagra. Poate fi un port, o poarta catre Europa Centrala si de Est. Romania are o populatie relativ tanara si educata, cu multe aptitudini tehnice, iar costurile fortei de munca sunt reduse. Cred ca exista si o dorinta la nivelul tinerilor de a face ceva din aceasta tara. Cred ca exista mult potential si cred ca, in cele din urma, Romania isi va folosi acest potential.

Reporter: Ce parere aveti despre masurile luate de guvern pana in prezent pentru a stimula economia?
Hans Smaling: Daca ne uitam la politicile macroeconomice, ele sunt primele care trebuie stabilizate. Daca ne uitam la masurile luate de guvern pana in prezent, ele sunt foarte incurajatoare. Guvernul a avut nevoie de mult curaj pentru a face ce a facut, daca ne uitam la zona sociala, si nici oamenilor de rand nu le-a fost usor sa accepte masurile luate de guvern, dar in viziunea noastra, in viziunea europeana, ele au fost necesare. Cred ca Romania este pe calea cea buna, la fel cum a spus si FMI-ul. Veti atinge standardul de 3% impus de criteriile de la Maastricht in 2012, ceea ce este o realizare importanta. Mediul macroeconomic trebuie sa genereze crestere, iar cresterea ar trebui sa fie generata de productivitate, de exporturi, nu de consum domestic. Daca lucrurile merg pe calea cea buna, daca Romania ramane pe traiectoria actuala in urmatorii ani, investitiile vor veni, fondurile europene vor fi folosite si cresterea va fi destul de rapida, din punctul meu de vedere.
 
Veti atinge standardul de 3% impus de criteriile de la Maastricht in 2012, ceea ce este o realizare importanta. Mediul macroeconomic trebuie sa genereze crestere, iar cresterea ar trebui sa fie generata de productivitate, de exporturi, nu de consum domestic.
 
 
Hans Smaling


Reporter: Vorbind despre ce ar trebui sa faca guvernul pentru a stimula economia, ati putea detalia in legatura cu masurile pe care guvernul ar trebui le ia in continuare pentru a face Romania mai atragatoare pentru investitori?
Hans Smaling: Dupa cum am spus de la inceput, exista o serie de provocari, toata lumea stie asta. Povara administrativa, birocratia, lipsa deciziilor... In Romania nu este nevoie doar de vointa politica, ci si de comunicare orizontala, intra ministere si alte grupuri de interes, cum ar fi si autoritatile locale. Deciziile legate de investiile necesare - cred ca am citit in ziar ca presedintele Basescu a spus ca sunt 40 000 de proiecte si ca trebuie sa le survolezi cu un elicopter pentru a le identifica. Probabil ca este adevarat, dar trebuie facut ceva in legatura cu asta, trebuie luate decizii, iar acest lucru dureaza foarte mult. Din experienta noastra avem o relatie de lucru foarte buna cu guvernul si incercam sa facem propuneri, dar uneori dureaza prea mult, iar investitorii devin nerabdatori. Desi uneori avem totul in regula, putem sa facem o propunere si sa cerem guvernului sa o aplice. Putem crea situatii bilateral avantajoase, in care ambele parti sa fie castigatoare. Olanda, Romania, dar si Uniunea Europeana per ansamblu.
 
In Romania nu este nevoie doar de vointa politica, ci si de comunicare orizontala, intra ministere si alte grupuri de interes, cum ar fi si autoritatile locale.
 
 
Hans Smaling


Reporter: Ce parere aveti despre taxele din Romania?
Hans Smaling: Aveti un sistem favorabil de taxare, daca vorbim despre taxa unica de 16%, care este destul de scazuta.  Provocarea principala aici este imbunatatirea nivelului colectarii taxelor. Aceasta este una dintre principalele probleme. Prea multi oameni nu platesc taxe deloc, exista un sector foarte mare al economiei subterane, care ar trebui inclus in economia legala. Este foarte important pentru tara sa se dea un exemplu. Unul dintre avantajele competitive ale Romaniei este costul redus al fortei de munca, dar aceste costuri sunt un efect secundar al salariilor mici. Cred ca un angajator plateste 43% costuri sociale, apoi 16% impozitul unic, 24% TVA... Asta face dificile angajarile din companii. Pana acum nu au fost probleme, pentru ca salariile au fost scazute. Dar daca economia isi reia cresterea, salariile vor creste si ele, lucru care va genera probleme. Investitorii nu pot face fata costurilor sociale, TVA-ului. Daca este marita baza de impozitare, statul va avea mai multe venituri din partea angajatilor si a companiilor care isi platesc taxele corect. Costurile pot si astfel scazute treptat, ceea ce este foarte important pentru Romania. Dupa cum am mai spus, e nevoie de productivitate mai mare si de costuri scazute cu forta de munca. Aceste lucruri sunt necesare pentru a fi competitiv, pentru a stimula exporturile si pentru a atrage investitii.
 
Unul dintre avantajele competitive ale Romaniei este costul redus al fortei de munca, dar aceste costuri sunt un efect secundar al salariilor mici. Cred ca un angajator plateste 43% costuri sociale, apoi 16% impozitul unic, 24% TVA...
 
 
Hans Smaling


Reporter: Care sunt previziunile dvs. pentru economia romaneasca in 2011 si 2012?
Hans Smaling: Sunt seful departamentului economic din cadrul ambasadei, dar nu sunt economistul sef al bancii nationale a Romaniei. Ma uit la cifrele date de specialisti, iar FMI-ul asteapta o crestere de 1,5%, care este posibila daca Romania isi pastreaza traiectoria actuala. Instictul meu imi spune ca daca Romania atrage investitori si foloseste fondurile structurale, lucruri posibile, daca se elimina birocratia si administratia devine mai eficienta, 1,5% este o tinta posibila, care poate fi si depasita. In 2012 cresterea va fi si mai rapida. Dar, din nou, guvernul trebuie sa se asigure ca ia decizii bune. Uneori sunt blocati in deliberari politice, cum scriu ziarele, si nu sunt intotdeauna suficient de concentrati si de decisivi in ceea ce priveste proiecte strategice foarte importante.

Reporter: Care a fost evolutia schimburilor comerciale dintre Romania si Olanda in 2010?
Hans Smaling: Evolutia?
Reporter: Da, evolutia comparativ cu anii anteriori.
Hans Smaling: Cand spuneti schimburi comerciale nu stiu exact la ce va referiti, dar in ceea ce priveste investitiile si comertul, unul dintre lucrurile interesante este ca, in ciuda situatiei economice nefavorabile, investitiile olandeze au continuat. Multe tari si-au redus investitiile, dar daca ne uitam la intervalul 2008-2010, investitiile olandeze au crescut cu aproximativ un miliard de euro. Acest lucru dovedeste increderea pe care o avem in Romania ca partener, ca partener strategic poate in viitor, increderea ca potentialul tarii se va concretiza. Cum am mai spus, companiile olandeze din Romania sunt supuse unor provocari. Nu vreau sa vorbesc despre probleme. Suntem aici, suntem cel mai mare investitor strain in Romania, iar acest lucru inseamna ca Romania este un loc interesant pentru noi. Bineinteles, avem tot felul de provocari pentru a imbunatati situatia, dar cred ca suntem aici pe termen lung. In ceea ce priveste comertul, exporturile olandeze au crescut, mai ales in sectorul agricol, ceea ce este bine pentru noi. Ar fi si mai bine pentru Romania daca ar genera o productie agricola proprie mult mai mare, exista mult potential in aceasta zona. Olanda, ca un jucator important in piata agricola mondiala, este pregatita sa asiste Romania cu expertiza sa.
 
FMI-ul asteapta o crestere de 1,5%, care este posibila daca Romania isi pastreaza traiectoria actuala. Instictul meu imi spune ca daca Romania atrage investitori si foloseste fondurile structurale, lucruri posibile, daca se elimina birocratia si administratia devine mai eficienta, 1,5% este o tinta posibila, care poate fi si depasita.
 
 
Hans Smaling


Reporter: In ceea ce priveste comertul ati mentionat agricultura. Care sunt celelalte sectoare importante in comertul bilateral?
Hans Smaling: Romania exporta echipamente electronice, produse chimice, mobilier, lucruri de acest tip, partial si din cauza investitiilor olandeze. Investim din motivele cunoscute si generam exporturi care sunt bune atat pentru Romania, cat si pentru companiile olandeze. Olanda exporta produse agricole, alimentare. Daca va uitati in supermarketuri puteti vedea multe produse olandeze, lactate, legume, lucruri de acest tip. Bineinteles, exportam servicii, mai ales in sectorul financiar si al transporturilor. Olanda este o tara orientata spre servicii, care reprezinta cea mai mare parte a economiei noastre, nu spre industrie grea.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1696 vizualizari

 • 0 (4 voturi)    
  Numai preturile sa fie mari, salariile nu ! (Miercuri, 16 martie 2011, 12:24)

  vamaiot [anonim]

  Nu acceptam etichetarea de muncitori de mana a doua sau sugestia ca trebuie sa ramanem ieftini!

  Mai bine facetiva griji despre companiile care isi externalizeaza activitatea, pentru ca exista riscul sa se mute totul de la W la E dar direct in India sau China sarind peste Romania !
 • -1 (3 voturi)    
  Prostia se plateste (Miercuri, 16 martie 2011, 13:02)

  none [anonim]

  ,, Avantajul costului redus al fortei de munca este generat de salariile mici. ''
  Este normal dle Hans , doar a-ti venit la prosti !
  • 0 (2 voturi)    
   Iluzii desarte (Miercuri, 16 martie 2011, 14:11)

   Vlad [anonim] i-a raspuns lui none

   Sa spuna cineva aici daca stie vreo activitate ecomomica romaneasca care genereaza plus valoare mare,cuprinde un numar importanta de angajati,alimenteaza locuri de munca pe orizontala,genereaza profit si contribuie substantial la bugetul tzarii.Repet spuneti una singura si nu generalizati.
   prin comparatie referitor Germania am putea spune: industria auto. care este deci similarul in Romania???
   • 0 (0 voturi)    
    Nu raspunde nimeni Vlad (Miercuri, 16 martie 2011, 16:20)

    Costi [anonim] i-a raspuns lui Vlad

    Toti astia care scriu aici sunt bugetari in timpul serviciului.Ca au timp sa scrie.Nu au nimic in cap si sunt incapabili sa propuna ceva.Si ai dreptate nu exista decat un raspuns : agricultura.Dar am facut un calcul.O ferma de grau de 50 hectare producand 4 tone la hectar deci in total 200 tone intr-un an agricol face cca 30.000 euro intr-un an agricol.Scazind costurile ramaii cu profit 10.000 euro.Dupa 365 de zile.Cu ajutorul lui Dumnezeu.
    Un muncitor german face o masina in 20 de minute.Daca vrei sa itzi cumperi o masina dai munca ta pe 365 de zile pe munca unui german de 20 de minute.Asat inseamna avans tehnologic si productivitate.Deaia este Germania acolo si noi aici.ipocristi si demagogii tac.
   • +1 (1 vot)    
    plusvaloare (Miercuri, 16 martie 2011, 18:03)

    panfil [anonim] i-a raspuns lui Vlad

    termen specific economiei socialiste.
    d'aia si neintelegerea romanului pentru occidentali, care se uita dupa profit, acolo unde investesc :-)
    pentru ei, scopul activitatii economice este obtinerea profitului, nu fac pomeni.
    preturile la produse sunt mari, pentru ca platiti.
    uitativa in jur cati cheltuie bani grei pentru lucruri care nu le sunt absolut necesare. dau flacaii parale grele pe telefoane bengoase, pe masini de fitze.
    cat de papica, avem pamant nelucrat. produceti'o in tzara si va fi mai ieftina.
    azi am trecut prin cateva sate. carciumile cu mese afara, doar s'a facut cald !
    la 3 pm, pline. sau, oameni in putere, asezati pe marginea santului cu budelca de 2 l de bere.

    daca treceti frontiera de vest, nu veti mai vedea asa ceva si nici pamanturi nelucrate.
 • +1 (1 vot)    
  Un om direct (Miercuri, 16 martie 2011, 13:03)

  Hainechen [anonim]

  Omul a spus direct. Atentie romani.Singurul vostru avantaj si singura ratiune pentru care cineva ar investii in Romania este costul redus al fortei de munca.
  Atat.Deci daca liderii sindicali citesc acest mesaj ar trebuii sa isi informeze membrii de sindicat.
  Orice alte mesaje care vin din opozitie si vorbele mieroase ale lui Pontonescu sunt lipsite de temei.
  Nu exista solutii miraculoase.Ori muncesti bine pe banii astia ori pleaca sau nu mai vine nimeni aici.La salarii mari ca in Cehia,Germania,Hungaria firmele raman sau investesc acolo.Sa nu uitam ca ar putea investii in Albania sau Macedonia unde salariile sunt mai mici.Chiar Bulgaria.Deci avem un raspuns sincer la o intrebare care se plimba sub diferite raspunsuri fanfaroniste pe la televiziuni.
  • 0 (2 voturi)    
   desteptarea (Miercuri, 16 martie 2011, 15:21)

   GOGU [anonim] i-a raspuns lui Hainechen

   Atunci noi ar trebui sa cerem salarii mai mici ca sa vina investitori si la noi si poate le platim si impozitele
   • 0 (2 voturi)    
    Ai dreptate GOGULE (Miercuri, 16 martie 2011, 16:08)

    Vlad [anonim] i-a raspuns lui GOGU

    Aratale tu la nemti cum se fac masinile,la elevetieni cum se fac ceasurile,la francezi cum se fac avioanele si la olandezi cum se face berea.Daca esti tu asa bazat de ce nu te apuci tu sa faci o firma ,sa angajezi multi oameni,sa le dai salarii mari si sa fitzi totzi fericiti??????Arata tu Europei ce capabili suntem noi romanii.
    • -1 (1 vot)    
     Vlade hai sa fim ca francezii (Joi, 17 martie 2011, 12:11)

     gogu [anonim] i-a raspuns lui Vlad

     Din cate stiu eu la francezi nu investesti intro firma pe limuzine de lux fara numar in vile la munte la mare si in tinuturi exotice iar cind vine fiscu sau inspectia muncii nu te iarta sau inchide ochii valabil pentru toti la care ai facut referire.Europenii astia la care faci referire respecta legile lor si nu abuzeaza de ele pentru ca pedepsele sunt foarte aspre si nici un functionar nu ia spaga ca la noi cateva sute de euro.Noi daca vom muncii in cotinuare pe salarii mici ceia ce producem cui vor vinde acei investitori caci noua o sa ne ajunga salariile sa platim taxele si impozitele acestea care trebue sa fie la nivel european ca doar suntem in uniunea europeana.Nu o sa zic sa avem salariile francezilor sau al nemtilor dar sa putem si noi sa ne platim datoriile catre stat si sa traim si noi la un minim de decenta al acestei uniuni.
 • -1 (3 voturi)    
  Pana cand? (Miercuri, 16 martie 2011, 13:10)

  Ana [anonim]

  Salarii mici si preturi europene si chiar mai mari? SALARII MARI si impozite mai mici! Vreti performanta in RO? platiti salarii competitive si nu romanii sa plece sa emigreze in Canada! asa ca lasati...de texte suntem satui....fapte vrem si anume daca oamenii NU au salarii cum sa va cumpere produsele dvs pe care le exportati? Ik wens U veel succes!
  • 0 (0 voturi)    
   Ana are mere (Miercuri, 16 martie 2011, 14:21)

   Fratele cel rau [anonim] i-a raspuns lui Ana

   Ana are mere .Merele sunt importate din Polonia sau Slovacia.Merele sunt frumoase.Costa 4,5o lei/kg.Merele romanesti sunt ori de negasit ori mai scumpe.De ce oare?Ana stie: pentru ca producatorul roman vinde scump.Praslea cel Voinic si merele de aur.
   Muncitorul polonez sau slovak vinde ieftin.
   Cum se face ca totusi ei au salariile mai mari ca romanii? Un singur lucru poate fii ,au productivitatea mai mare.
   • -1 (1 vot)    
    Incearca sa privesti la nivel (Miercuri, 16 martie 2011, 14:55)

    ANA [anonim] i-a raspuns lui Fratele cel rau

    macro si nu micro ...si anume daca oamenii per ansamblu vor avea salarii mai mari ...vor putea accesa un credit, isi vor putea platii ratele, isi vor putea lua hrana necesara si nu se vor imbolnavii, daca se imbolnavesc vin costuri pe - asistenta sociala, pe sistemul de sanatate, medicamente compensate, daca ai salriu mai mare iti permiti un concediu, daca nu...stai si te enervezi si ajungi sa nu mai muncesti performant...aici nu se discuta pretul merelor ci despre SALARIZARE ....si taxare...daca tu doresti sa cumperi mere cu euri treba ta ...eu si familia mea avem mere fara euri si cumparam numai de la tarani autentici...iar daca cumparam in continuare produsele lor o sa vedem la ei PRODUCTIVITATE SI LA NOI pierderi.... iti dau eu mere ieftine si fara euri...are sora mea o livada ...si sti care este problema romanilor ...??? nu avem infrastructura si evaziune...si de aici consecintele economice...unii si-au facut case din 1 sau 2 ani de furaciuni si altii muncesc pentru un credit pentru un apartament - cavou cate 20 sau 30 ani...asa ca sa dea Domnul sa avem mere in continuare ca NU ducem lipsa de mere ...ducem lipsa de politici macro coerente si pe termen mediu si lung....degeaba iti incepi o afacere si vin alti politicieni la putere si iti schimba biss-plan...si uite asa falimente....
    • +1 (1 vot)    
     Ce a fost mai intai oul sau gaina? (Miercuri, 16 martie 2011, 15:17)

     Fratele cel rau [anonim] i-a raspuns lui ANA

     Daca poti tu sa indici sursa de finantare pe perioada asta cand mai intai platesti salarii mari pe degeaba,bancile dau credite peaiurea si dupa perioada asta se se astepte o perioada nedeterminata ca sa vina din urma productivitatea si rezultatele economice respectiv profit din care sa se plateasca finantarea salariilor din urma si sa se continue in ritmul asta vesel demn de filme de comedie?????Si despre ce salarii vorbesti ?La privat sau la bugetari ?
     Si in final :NU ERA VORBA DESPRE MERE!!!!!
 • -1 (3 voturi)    
  GRESIT VA GENERA PLUSVALOARE!!!! (Miercuri, 16 martie 2011, 13:21)

  Daniela [anonim]

  Avantajul costului redus al fortei de munca este generat de salariile mici. Cresterea salariilor si taxele ridicate ar putea genera probleme in viitor.

  Chiar NU va este rusinee? ar putea genera probleme? ce probleme ? voi vreti numai profituri uriase in detrimentul platii salarizarii oamenilor...pana cand....daca oamenii nu mai au bani dacet de intretinere cum or sa va mai cumpere produsele voastre olandeze, nemtesti? ....or sa ramana pe stocuri.... . NU va genera decat profit ...daca au bani romanii...atunci or sa poate cumpara FLORI si produse olandeze, daca NU au salarii competitive cu ce sa vina sa va viziteze tara, burse, performanta? asa ca nu ne innebuniti cu astfel de titluri! Sprijiniti oamenii - TAXE mai mici si SALARII MARI! si astfel oamenii au motivitatia de ce sa se duca la munca! profit, profit si iar profit.....si salariile......de ce la dvs in tara un inginer are salariu in mana de 6.000 euro si la noi abia isi poate lua hrana zilnica? si vreti performanta? platiti si veti avea !
  • -1 (3 voturi)    
   Atentie mare (Miercuri, 16 martie 2011, 13:57)

   Muncitorul cu gura [anonim] i-a raspuns lui Daniela

   Numai cine a fost la munca in strainatate stie cum se munceste acolo.Daca esti fumator stai dupa programul normal echivalentul tigarilor fumate.Nu folosesti emailul sa te uiti pe net.Nu vorbesti la telefon cu sotul,copilul,mama,o prietena.Trebuie sa muncesti repede,bine,eficient si cu consum redus de resurse.Seful tau direct te urmareste ,itzi da o sansa doua si daca nu te adaptezi,pleci in 1 ora.
   Asa s-au construit societatile occidentale.
   la noi se bea cafeaua numai la munca.Se vorbeste le telefon si mail toata ziua cu prietenii si rudele.Se munceste cum se munceste si asa s-a creat republica Romania.Toata lumea vrea bani de la buget.Cine baga bani la buget nu se stie.Plus valoarea unui muncitor roman este neglijabila fata de un muncitor occidental sau unul chinez.Problema este ca fiind obisnuiti altfel ne miram de noi ca mai dam pe la servici si asta este un act de eroism in sine.dar sa mai muncim.
   • 0 (2 voturi)    
    Nu esti corect (Miercuri, 16 martie 2011, 14:19)

    de ce [anonim] i-a raspuns lui Muncitorul cu gura

    ai uitat sa scrii despre facilitatile de acolo, salariile si automat pensiile si sistemele de sanatate, ai uitat sa scrii si de autostrazile de acolo si rapiditatea cu care se face transferul... munca nu inseamna NUMAI LA BANDA..inseamna performanta ...uita-te la companii americane si stil de munca si viata ...in IT si nu numai....munca trebuie inteleasa pentru a aduce bunastare familiei si NU a ingloda in DATORII si copiilor sa nu le asiguri caldura pe timp de iarna...si inseamna ca atunci cand o multinationala pleaca su profituri foarte mari in detrimentul fondului de salarii...atunci sa ne punem problema pana cand acceptati oameni buni???? intrebare: de ce acesti inteligenti nu dau salarii competitive si astfel sa ceara performanta?? pentru ca si-au gasit fraierii...pleci tu vine alt fraier...pleci tu vine un student cu 4 ore si uite asa ei tot isi gasesc fraierii...in mod normal de ce in DE - Germania 1-4 si la noi 1-70? salariile si cum cred ca ei isi mai vand produsele din supermarche-uri daca oamenilor NU li se dau salarii??? intrebare - de ce nu se dau salarii pentru ca se doreste sa fim scalvii lor si ei sa traiasca din dobanzile si profituri imense .....Statul roman a contribuit pentru educatia unui tanar si ei se folosesc de aceasta FORTA DE MUNCA FARA SA fi platit bani pentru EA!!!!!! si astfel Bugetul Statului este vaduvit de performanta ....vezi medicii, inginerii, asistente medicale, profesori...se duc la ei ...dar ei ce au platit pentru acesti oameni calificati pentru a ii folosii GRATIS?????? ce ne dau??? adica TU platesti pentru un STUDENT de acum ...si acel student pleaca in alta tara ...si acel student ...nu va plati si contribui la FONDUL de sanatate si la Fondul de Pensii...intrebare TU DIN CE BAI o sa iti iei PENSIA??? daca pleaca cu totii si aduc plusvaloare in alte tari??????? vai de noi....ne trebuiesc guvernanti sa priveasca pe termen mediu si lung si nu numai cat stau la CIOLAN!!!!!!!!!
    • -1 (1 vot)    
     I vezi aici (Miercuri, 16 martie 2011, 14:42)

     Vlad [anonim] i-a raspuns lui de ce

     Iluzii desarte (Miercuri, 16 martie 2011, 14:11)

     Vlad [anonim] i-a raspuns lui none
     Sa spuna cineva aici daca stie vreo activitate ecomomica romaneasca care genereaza plus valoare mare,cuprinde un numar importanta de angajati,alimenteaza locuri de munca pe orizontala,genereaza profit si contribuie substantial la bugetul tzarii.Repet spuneti una singura si nu generalizati.
     prin comparatie referitor Germania am putea spune: industria auto. care este deci similarul in Romania???
    • 0 (0 voturi)    
     Esti paiurea (Miercuri, 16 martie 2011, 14:57)

     Pele din Carpati cu filtru [anonim] i-a raspuns lui de ce

     In primul rand sa stii ca ACOLO firmele si companiile nu exista ca sa aiba lumea servici si mai tarziu pensie.ACOLO este altfel.ACOLO pentru ca firmele si companiile propietatea personala doresc sa faca bani si profit sunt nevoite sa angajeze muncitori ca sa isi desfasoare activitatea.Nu se poate altfel.Daca s-ar putea nu ar angaja.Asa s-au nascut societatile de tip ocidental care sunt ACOLO.
     Cum este AICI este ca urmare a intamplarilor din istoria acestui popor.Daca Karl Benz sau Nikolaus August Otto si Rudolf Diesel se nasteau romani.Daca in Tara Romaneasca si Moldova se gaseau minereuri de fier si carbune cocsificabil si romani erau germani.Astazi in Romania era ca in Germania.Si ne invidiau germanii din daciile lor amarate.Ce bine e la romani...da na fost sa fie.Lasa ca la fotbal suntem mai buni.Ca acolo nu trebuie decat sa fii un sportiv serios si sa te antrenezi .
     • -1 (1 vot)    
      eu vorbesc de OAMENI si (Miercuri, 16 martie 2011, 15:10)

      Ana [anonim] i-a raspuns lui Pele din Carpati cu filtru

      dvs de active! eu vorbesc de faptul ca sunt romani in Romania in multinationale cu salarii de mizerii si dvs de cati bani au sa ne dea nemtii !

      http://forum.softpedia.com/lofiversion/index.php/t715876.html

      http://www.cancan.ro/actualitate/intern/suntem-sefii-europei-germania-are-datorie-de-19-miliarde-de-euro-fata-de-romania-nu-e-gluma-119680.html

      Statul Roman sa gaseasca oameni competenti si sa aduca acesti bani si acesti bani sa produca locuri de munca ce vor creea aici plusvaloare...altfel vai de noi...si poate asa vom avea si noi merced si audi si alte marci in Romania
      • +1 (1 vot)    
       Dramatism ieftin (Miercuri, 16 martie 2011, 15:49)

       Pele din Carpati cu filtru [anonim] i-a raspuns lui Ana

       Itzi propun un experiment.Angajaza 2 zugravi.Tu ca persoana fizica pe conventie civila.Platestei inainte vreo 2-3 luni fara sa munceasca nimic ca sa aiba si ei bani saracii sa isi cumpere ceva de la mall, sa faca un credit la banca sa se simta el bine.peurma vine la munca si in 4-5 luni cand tot tu il platesti ei itzi termina de varuit apartamentul.Deci tu platesti.ca sa intelegi cum e cu platitu.Aici se pune problema deunde ai tu bani ca sa-i platesti pe ei.Ce venituri ai la buget?ca daca si tu esti zugrav undeva nu merge treba.......
       P.S.Sa nu imi spui ca sora are sotul zugrav.....
  • +1 (1 vot)    
   costul fortei de munca (Miercuri, 16 martie 2011, 15:07)

   vlad [anonim] i-a raspuns lui Daniela

   Daniela, nu mai visa cai verzi pe pereti ca in Olanda putina lume are 6000 de euro lunar in mana, iar majoritatea inginerilor sigur nu. Salarii de genul asta au doar cei cu functii foarte inalte de conducere, manageri la ING de exemplu.
   Iar un functionar pe la 30 ani are intre 2000 si 3000 net. Tine cont de faptul ca poate 800 de euro da pe chirie, iar daca are un copil mic dupa 4 luni de la nastere nevasta-sa trebuie sa se intoarca la munca, iar o cresa costa in jur de 1000 euro pe luna.
   Daca ai peste 35000 pe an (brut) platesti un impozit pe venit de 42%, iar daca ai mai mult de 55000 pe an (brut) platesti 52%. Da, citesti corect, adica mai mult decat castigi! Romanii sa vrea aceleasi salarii cu vesticii cand or avea aceeasi productivitate a muncii. Si inca ceva. Dece ar veni o firma olandeza sa produca in Romania daca salariile ar fi la acelasi nivel ca in Olanda??? "voi vreti numai profituri uriase in detrimentul platii salarizarii oamenilor...pana cand..." - e logic, de aia vin aici, nu pentru ochii tai de caprioara naiva. Si vor veni atata timp cat vor fi destui romani care sa vrea sa munceasca pe salarii care sa le asigure companiilor acest profit. Dupaia isi vor lua jucarelele si vor pleca frumusel in alte parti, asa cum si Loganurile ar putea fi produse in curand, din ce in ce mai mult, in Maroc ;) Stiu, lume rea si dusmanoasa!
   • -1 (1 vot)    
    am cunoscut un astfel de OM ! (Miercuri, 16 martie 2011, 15:26)

    Ana [anonim] i-a raspuns lui vlad

    dar lucra in mediul privat in NL si nu in mediul stat la stat ...

    si ce propui? ca munca calificata sa fie luata gratis de nemti, francezi, canadieni ....si tu sa platesti din salariul tau acesti oameni si acestia NU vor contribui la un sistem de pensii romanesc...intrebare de unde ne vom lua noi pensiile???? EI vin aici pentru ca vor piata de desfacere ...intrebare cine le va mai cumpara PRODUSELE daca nu avem salarii?????
    • 0 (0 voturi)    
     Pai ce sa facem Ana ? (Miercuri, 16 martie 2011, 16:05)

     Vlad [anonim] i-a raspuns lui Ana

     Daca Iliescu si compania au distrus toata industria romaneasca unde lucrau romanii si produceau produse romanesti pentru cumparatori romani?Cine a distrus circuitul economic?Cine a vandut industria la fier vechi?
     Acuma cine sa investeasca in noi fabrici ca sa aiba muncitorii romani unde sa munceasca?Doar statul ca milionarii din top 300 nu se grabesc.ei au facut milioane vanzand fier vechi nu creeind locuri de munca.Unbde erau romanii in 1996-2004 cad s-a vandut toata tara?De ce nu s-au gandita atunci ca raman fara locuri de munca si pensii?Cine a falimentat bancile de stat care puteau eventual finanta industria romaneasca?unde au disparut banii lui Ceausescu?Nu stii ....da vrei salarii.De curiozitate deunde crezi tu ca vin salariile?
     • -1 (1 vot)    
      Cum nu ai scris si de pamanturi? (Miercuri, 16 martie 2011, 16:20)

      Ana [anonim] i-a raspuns lui Vlad

      in vest italienii au luat pamanturile si stau parloaga ! si astfel romanii sunt privati de plusvaloarea acelor pamanturi...de ce nu acceptam ca in anul 1989 am dorit schimbarea dar democratia inseamna schimbare....si pe baza de cerere si oferta...eu ma intreb unde erau Romanii - care isi iau salrii grase din servicii cand s-au dat resursele ROMANIEI....suntem vai de noi...drumuri nu...hoteluri de 5 stele nu stim sa facem ca in Turcia...le-a dat PAMANTUL cu conditia sa faca servcii de 5 stele...la noi ne mancam unii pe altii...si furtul est ela rang de elite. Imi pare rau ...dar unii avizati au spus sa plecam...o sa plecam si acolo ne faciliteaza ce? locuri de munca - la negru?? uitati-va si dvs cati oameni de munca sunt si cati cotizeaza date INS...si ei ...occidentalii prefera sa ii munceasca pe romani la NEGRU si ....ei unde vor venii pe asistenta sociala a ROMANIEI...aici trebuie ...sa vada politicienii si guvernantii.......dar ....fiecare cum isi asterne asa doarme. Sa aduca banii furati din strainatate si sa se faca locuri de MUNCA!!!
      • +1 (1 vot)    
       Tot nu ai rspuns (Miercuri, 16 martie 2011, 17:02)

       Vlad [anonim] i-a raspuns lui Ana

       Este evident ca eviti raspunsul. Nu stii ce sa improvizezi.Te mai intreb odata.De unde crezi tu ca vin salariile?
       • 0 (0 voturi)    
        din politicile noastre (Miercuri, 16 martie 2011, 17:15)

        Ana [anonim] i-a raspuns lui Vlad

        din modul cum gestionam piata noastra in comparatie cu alte piete...din modul cum relationam cu statele UE, dialog social, din eliminarea coruptiei, din creerea de firme/companii....din dezvoltarea infrastructurii....sunt multe parghii economice, dar ce nu inteleg strainii ca daca chiar castiga proiecte in RO forta de munca care nu este platita conform NU ADUC plusvaloare ci mai mult isi bat joc...deci sa se faca plata corecta a salariilor! si apoi sa se ceara performanta si fidelitate! locuri de munca sunt, dar multe sunt platite la negru..mergi in Europa, Niro,...mergi in alte zone geografice si cumpara alimente si ai sa vezi cum nu ti se da bon fiscal...si atunci unii smecherasi se imbogatesc rapid in defavoare platii salariilor....asta este Romania reala...
    • +1 (1 vot)    
     :) (Miercuri, 16 martie 2011, 16:34)

     me [anonim] i-a raspuns lui Ana

     Ce imi pasa de unde vei lua pensia? Crezi ca imi pasa? Si ei nu trebuie in mod special sa vanda romanilor produsele. Este UE. Pot vinde oriunde. Cum zicea cineva mai sus, companiile straine nu vin in Ro sa iti dea salarii mari pentru ochii tai de caprioara naiva. Vin pentru profit. Nu iti place, fa-ti firma.
    • +1 (1 vot)    
     piata de desfacere (Miercuri, 16 martie 2011, 16:36)

     vlad [anonim] i-a raspuns lui Ana

     Produsele lor vin aici atata vreme cat exista oameni care sa le cumpere, care sa si le permita. Corect. Insa investitorul nu vine neaparat in Romania pentru piata de desfacere de aici. Dacia nu produce masini ieftine, cu forta ieftine de munca, doar pentru piata din Romania. Profitul il obtin vanzand in vestul Europei masinile facute ieftin in Romania. Daca te uiti la principalii nostri exportatori vei vedea ca aproape nici o companie nu e cu adevarat romaneasca. Iar daca in Romania nu se va mai putea produce mai ieftin ca in alte parti dece ar mai veni sa produca aici? Dece crezi ca a venit NOKIA, ca-i atat de frumos Clujul? Asa cum au venit, asa ar putea sa si plece la un moment dat.
 • -1 (3 voturi)    
  mai bine taceai (Miercuri, 16 martie 2011, 13:47)

  gigel [anonim]

  Pentru Hans papagalul de serviciu:

  TVA-ul il plateste consumatorul final, nicidecum firma.
 • -1 (3 voturi)    
  alooo (Miercuri, 16 martie 2011, 13:56)

  MirceaA [utilizator]

  sa-i explice cineva capitalistului astuia ca o firma isi recupereaza TVA-ul. Atasat comercial? Cred ca n-a avut o firma in viata lui.
 • +1 (1 vot)    
  Bravo! (Miercuri, 16 martie 2011, 13:56)

  Mihai [anonim]

  Primul care spune lucrurilor pe nume! Din cauza pretentiilor sindicalistilor corupti ajutati de comunistii de la USL, strainii vor pleca din tara ! Felicitari, domnule Hans Smaling, pentru ce ati spus!
 • -1 (3 voturi)    
  Impozite (Miercuri, 16 martie 2011, 14:01)

  Moa [anonim]

  Ceea ce omite domnul ambasador, este faptul ca in Olanda impozitarea este cu mult mai mare decit in Romania, dar spre deosebire de Romania, contribuabilii 'vad' pe ce platesc impozite.

  "Investitorii nu pot face fata costurilor sociale, TVA-ului" este un tertip ieftin. Romania este o piata de desfacere, cred ca oricine face in weekend un drum intr-un hypermarket sau mall ajunge la aceasta concluzie.
 • -1 (1 vot)    
  ipocrit (Miercuri, 16 martie 2011, 15:22)

  Ama [anonim]

  Si de ce nu le propune Hans olandezilor sai sa munceasca pe doi lei si sa atraga investitii??? Pai nu-i pacat ca toti occidentalii astia sa se vaite ca investesc la noi si nu le iese mare lucru?? Nu-i mai bine sa faca din cetatatenii statelor din care provin niste sclavi docili???
  • +1 (1 vot)    
   Ipocrit? (Miercuri, 16 martie 2011, 16:27)

   me [anonim] i-a raspuns lui Ama

   El ii ipocrit? Pai ce motiv ar avea sa dea salarii mari daca oricum gaseste angajati la salarii mici? Mila nu exista in afaceri, pentru asta du-te la biserica sa te rogi. Daca ar vrea sa dea salarii mari ar da la el in tara si ar ajuta economia propriei tari. Logic. Pe de alta parte, daca astia nu vin sa faca afaceri in tara nici tu nu vei avea acel salar (mare, mic, cum ii). Si nici statul nu va incasa taxe si impozite (pentru ca nu are de unde). Si vei dansa si tu dansul pinguinului prin ploaie.
 • +1 (1 vot)    
  Realitatea cruda (Miercuri, 16 martie 2011, 19:15)

  Costica [anonim]

  Tara are liderii pe care ii merita si situatia financiara pe care o merita. Cum poate PSD-ul (acum strutocamila USL cu PDL si repetentul Crin Antonescu) sa mai fie viabila politic cand au ruinat, furat si vandut sistematic tot ceea ce era viabil in Romania? Bizonul se plange ca benzina este cat este intr-o tara cu productie petroliera semnificativa, apoi pune stampila pe PSD si pe Nastase care a dat Petromul gratis tarii cu o mare traditie petroliera - Austria. Coruptia este cat casa, este mai mult decat clar care sunt cei care au furat cel mai mult si care sunt cei care vor sa faca curatenie, dar bizonul nu este in stare sa se uite in viitor, ca vrea sa-i dea d-alde Tariceanu 5 lei azi, pe care-i va plati inzecit maine. Bai baieti, cand veti judeca putin inainte de a vota poate o sa o ducem mai bine. Slovacia si Polonia au mere mai bune si mai ieftine pt ca au politicieni mai putin hoti si un popor mai inteligent in a-si vedea propriul interes si a-i pedepsi pe hotii dovediti.
 • +1 (1 vot)    
  Recititi cu atentie textul ! (Joi, 17 martie 2011, 9:21)

  michael [anonim]

  Sper ca amenii din privat care scriu aici sa nu munceasca precum citesc texte pe marginea caroara fac comentarii :) - adica superficial
  D-ul Hans Smiling nu pledeaza pt. mentinerea salariilor mici, el atrage atentia asupra posibilitatii CRESTERII salariilor IN PARALEL cu mentinerea contributiilor sociale ridicate si a MENTINERII scazute a BAZEI DE IMPOZITARE. Recititi cu atentie raspunsul la intrebarea despre taxe :)
  Deci data viitoare cand il sfatuiti pe patron cum sa evite plata TVA-ului si mai primitzi parte din salariu in plic explicatii faptul ca o conduita corecta in raport cu obligatziile fataza de stat creaza premizele scaderii contributiilor sociale - prea ridicate in acest moment.
  Hai noroc si spor la munca.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by