"Unul dintre avantajele competitive ale Romaniei este costul redus al fortei de munca, dar aceste costuri sunt un efect secundar al salariilor mici. Cred ca un angajator plateste 43% costuri sociale, apoi 16% impozitul unic, 24% TVA... Asta face dificile angajarile din companii. Pana acum nu au fost probleme, pentru ca salariile au fost scazute. Dar daca economia isi reia cresterea, salariile vor creste si ele, lucru care va genera probleme. Investitorii nu pot face fata costurilor sociale, TVA-ului", a declarat Hans Smaling, atasat comercial al Ambasadei Olandei pentru HotNews.ro.

Hans Smaling, atasat comercial al Ambasadei OlandeiFoto: Hotnews

Reporter: Care sunt principalele probleme ale investitorilor straini din Romania?

Hans Smaling: As prefera sa vorbim mai mult in termeni de provocari, despre provocarile investitorilor olandezi si provocarile guvernului roman: climatul de afaceri, in termeni de predictibilitate, arieratele, la rezolvarea carora se lucreaza acum, procedurile de licitatie, utilizarea fondurilor europene si asa mai departe. Este foarte important sa rezolvam aceste provocari, ceea ce este in primul rand bine pentru Romania, si apoi pentru afacerile olandeze, dar nu doar pentru ele, ci pentru toate afacerile internationale.

Reporter: In contextul regional al Europei de Est, care sunt principalele avantaje ale Romaniei pentru investitorii straini?

Hans Smaling: Romania este o tara foarte interesanta. Este pozitionata strategic, la Marea Neagra. Poate fi un port, o poarta catre Europa Centrala si de Est. Romania are o populatie relativ tanara si educata, cu multe aptitudini tehnice, iar costurile fortei de munca sunt reduse. Cred ca exista si o dorinta la nivelul tinerilor de a face ceva din aceasta tara. Cred ca exista mult potential si cred ca, in cele din urma, Romania isi va folosi acest potential.

Reporter: Ce parere aveti despre masurile luate de guvern pana in prezent pentru a stimula economia?

Hans Smaling: Daca ne uitam la politicile macroeconomice, ele sunt primele care trebuie stabilizate. Daca ne uitam la masurile luate de guvern pana in prezent, ele sunt foarte incurajatoare. Guvernul a avut nevoie de mult curaj pentru a face ce a facut, daca ne uitam la zona sociala, si nici oamenilor de rand nu le-a fost usor sa accepte masurile luate de guvern, dar in viziunea noastra, in viziunea europeana, ele au fost necesare. Cred ca Romania este pe calea cea buna, la fel cum a spus si FMI-ul. Veti atinge standardul de 3% impus de criteriile de la Maastricht in 2012, ceea ce este o realizare importanta. Mediul macroeconomic trebuie sa genereze crestere, iar cresterea ar trebui sa fie generata de productivitate, de exporturi, nu de consum domestic. Daca lucrurile merg pe calea cea buna, daca Romania ramane pe traiectoria actuala in urmatorii ani, investitiile vor veni, fondurile europene vor fi folosite si cresterea va fi destul de rapida, din punctul meu de vedere.

Veti atinge standardul de 3% impus de criteriile de la Maastricht in 2012, ceea ce este o realizare importanta. Mediul macroeconomic trebuie sa genereze crestere, iar cresterea ar trebui sa fie generata de productivitate, de exporturi, nu de consum domestic.

Hans Smaling

Reporter: Vorbind despre ce ar trebui sa faca guvernul pentru a stimula economia, ati putea detalia in legatura cu masurile pe care guvernul ar trebui le ia in continuare pentru a face Romania mai atragatoare pentru investitori?

Hans Smaling: Dupa cum am spus de la inceput, exista o serie de provocari, toata lumea stie asta. Povara administrativa, birocratia, lipsa deciziilor... In Romania nu este nevoie doar de vointa politica, ci si de comunicare orizontala, intra ministere si alte grupuri de interes, cum ar fi si autoritatile locale. Deciziile legate de investiile necesare - cred ca am citit in ziar ca presedintele Basescu a spus ca sunt 40 000 de proiecte si ca trebuie sa le survolezi cu un elicopter pentru a le identifica. Probabil ca este adevarat, dar trebuie facut ceva in legatura cu asta, trebuie luate decizii, iar acest lucru dureaza foarte mult. Din experienta noastra avem o relatie de lucru foarte buna cu guvernul si incercam sa facem propuneri, dar uneori dureaza prea mult, iar investitorii devin nerabdatori. Desi uneori avem totul in regula, putem sa facem o propunere si sa cerem guvernului sa o aplice. Putem crea situatii bilateral avantajoase, in care ambele parti sa fie castigatoare. Olanda, Romania, dar si Uniunea Europeana per ansamblu.

In Romania nu este nevoie doar de vointa politica, ci si de comunicare orizontala, intra ministere si alte grupuri de interes, cum ar fi si autoritatile locale.

Hans Smaling

Reporter: Ce parere aveti despre taxele din Romania?

Hans Smaling: Aveti un sistem favorabil de taxare, daca vorbim despre taxa unica de 16%, care este destul de scazuta. Provocarea principala aici este imbunatatirea nivelului colectarii taxelor. Aceasta este una dintre principalele probleme. Prea multi oameni nu platesc taxe deloc, exista un sector foarte mare al economiei subterane, care ar trebui inclus in economia legala. Este foarte important pentru tara sa se dea un exemplu. Unul dintre avantajele competitive ale Romaniei este costul redus al fortei de munca, dar aceste costuri sunt un efect secundar al salariilor mici. Cred ca un angajator plateste 43% costuri sociale, apoi 16% impozitul unic, 24% TVA... Asta face dificile angajarile din companii. Pana acum nu au fost probleme, pentru ca salariile au fost scazute. Dar daca economia isi reia cresterea, salariile vor creste si ele, lucru care va genera probleme. Investitorii nu pot face fata costurilor sociale, TVA-ului. Daca este marita baza de impozitare, statul va avea mai multe venituri din partea angajatilor si a companiilor care isi platesc taxele corect. Costurile pot si astfel scazute treptat, ceea ce este foarte important pentru Romania. Dupa cum am mai spus, e nevoie de productivitate mai mare si de costuri scazute cu forta de munca. Aceste lucruri sunt necesare pentru a fi competitiv, pentru a stimula exporturile si pentru a atrage investitii.

Unul dintre avantajele competitive ale Romaniei este costul redus al fortei de munca, dar aceste costuri sunt un efect secundar al salariilor mici. Cred ca un angajator plateste 43% costuri sociale, apoi 16% impozitul unic, 24% TVA...

Hans Smaling

Reporter: Care sunt previziunile dvs. pentru economia romaneasca in 2011 si 2012?

Hans Smaling: Sunt seful departamentului economic din cadrul ambasadei, dar nu sunt economistul sef al bancii nationale a Romaniei. Ma uit la cifrele date de specialisti, iar FMI-ul asteapta o crestere de 1,5%, care este posibila daca Romania isi pastreaza traiectoria actuala. Instictul meu imi spune ca daca Romania atrage investitori si foloseste fondurile structurale, lucruri posibile, daca se elimina birocratia si administratia devine mai eficienta, 1,5% este o tinta posibila, care poate fi si depasita. In 2012 cresterea va fi si mai rapida. Dar, din nou, guvernul trebuie sa se asigure ca ia decizii bune. Uneori sunt blocati in deliberari politice, cum scriu ziarele, si nu sunt intotdeauna suficient de concentrati si de decisivi in ceea ce priveste proiecte strategice foarte importante.

Reporter: Care a fost evolutia schimburilor comerciale dintre Romania si Olanda in 2010?

Hans Smaling: Evolutia?

Reporter: Da, evolutia comparativ cu anii anteriori.

Hans Smaling: Cand spuneti schimburi comerciale nu stiu exact la ce va referiti, dar in ceea ce priveste investitiile si comertul, unul dintre lucrurile interesante este ca, in ciuda situatiei economice nefavorabile, investitiile olandeze au continuat. Multe tari si-au redus investitiile, dar daca ne uitam la intervalul 2008-2010, investitiile olandeze au crescut cu aproximativ un miliard de euro. Acest lucru dovedeste increderea pe care o avem in Romania ca partener, ca partener strategic poate in viitor, increderea ca potentialul tarii se va concretiza. Cum am mai spus, companiile olandeze din Romania sunt supuse unor provocari. Nu vreau sa vorbesc despre probleme. Suntem aici, suntem cel mai mare investitor strain in Romania, iar acest lucru inseamna ca Romania este un loc interesant pentru noi. Bineinteles, avem tot felul de provocari pentru a imbunatati situatia, dar cred ca suntem aici pe termen lung. In ceea ce priveste comertul, exporturile olandeze au crescut, mai ales in sectorul agricol, ceea ce este bine pentru noi. Ar fi si mai bine pentru Romania daca ar genera o productie agricola proprie mult mai mare, exista mult potential in aceasta zona. Olanda, ca un jucator important in piata agricola mondiala, este pregatita sa asiste Romania cu expertiza sa.

FMI-ul asteapta o crestere de 1,5%, care este posibila daca Romania isi pastreaza traiectoria actuala. Instictul meu imi spune ca daca Romania atrage investitori si foloseste fondurile structurale, lucruri posibile, daca se elimina birocratia si administratia devine mai eficienta, 1,5% este o tinta posibila, care poate fi si depasita.

Hans Smaling

Reporter: In ceea ce priveste comertul ati mentionat agricultura. Care sunt celelalte sectoare importante in comertul bilateral?

Hans Smaling: Romania exporta echipamente electronice, produse chimice, mobilier, lucruri de acest tip, partial si din cauza investitiilor olandeze. Investim din motivele cunoscute si generam exporturi care sunt bune atat pentru Romania, cat si pentru companiile olandeze. Olanda exporta produse agricole, alimentare. Daca va uitati in supermarketuri puteti vedea multe produse olandeze, lactate, legume, lucruri de acest tip. Bineinteles, exportam servicii, mai ales in sectorul financiar si al transporturilor. Olanda este o tara orientata spre servicii, care reprezinta cea mai mare parte a economiei noastre, nu spre industrie grea.