Misterul Yenului Japonez. De ce nu este afectat si care va fi impactul la nivel global?
Banca Centrala va injecta 12 trilioane yen (aprox. 140 miliarde USD) in sistemul financiar, un record absolut, menit sa diminueze costul creditarii si sa amortizeze efectul dezastrului asupra economiei. Dintr-un anumit punct de vedere, este dificil sa intelegem aprecierea yenului: randamentul celor ce detin yeni este aproape 0, aprox. 90% din datoriile guvernamentale sunt detinute de investitori locali, piata bursiera stagneaza de 20 de ani, iar cea imobiliara nu este atractiva. Totusi, yenul a continuat sa se aprecieze si in ultimii ani, chiar si dupa depasirea recesiunii, cand apetitul pentru risc al investitorilor a atins cote maxime.
Sunt 2 motive principale ce explica aprecierea: primul este fundamental - surplusul comercial (in 2010 a atins 100 miliarde USD, cu 80% mai mult fata de 2009); cea de a doua cauza este fluxul de capital. În ciuda unui randament minim datorita dobanzii reduse, yenul isi pastreaza valoarea in timp, fiind devansat doar de francul elvetian in ultimii 40 de ani. Motivul este cat se poate de clar: inflatia, 3% in perioada mentionata si 0 in ultimii 15 ani. Astfel, cumparand 1 yen investitorii stiu ca si peste 5-10 ani tot un yen va valora, spre deosebire de dolar sau euro a caror masa monetara a crescut parabolic in ultimii ani.
Impactul calamitatii naturale are o dubla influenta asupra yenului: pe de o parte negativa pentru ca afecteaza economia locala, indicii Asiatici fiind in cadere libera (-12%), pe de alta parte pozitiva, pentru ca yenul este principala beneficiara a unui dezastru natural sau conflict militar la nivel global, devansand dolarul, moneda de rezerva globala, ce reactioneaza mai bine la lipsa lichiditatii din piete.
Ceea ce s-a intamplat in Japonia a fost doar catalizatorul ce a declansat si amplificat starea de tensiune ce se simtea in pietele financiare, analistii Admiral Markets avertizand de mai mult timp ca un declin amplu al burselor este iminent. Foarte probabil, acesta este doar inceputul.

Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Frumoasa casă neoromânească de pe strada Stirbei Voda, pentru care administrația Firea a dat autorizație de demolare pe finalul mandatului, este deocamdată salvată: Prefectul a atacat autorizația în instanță
Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Multe gerunzii...