Fitch Ratings a anuntat miercuri ca, in opinia sa, cutremurul si tsunamiul care au lovit Japonia nu au avut un impact suficient de sever pentru a justifica o retrogradare a ratingului, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara. Expertii arata ca economia japoneza, cu o valoare adaugata mare si bine diversificata, institutiile publice puternice si flexibilitatea finantarii sustin punctul de vedere ca Japonia poate trece peste efectele acestui dezastru fara un impact negativ semnificativ asupra ratingului tarii.

Capacitatea statului de a se finanta de pe pietele locale la randamente scazute este un sprijin crucial pentru actualele ratinguri, mai arata Fitch, care noteaza ca pana in prezent impactul asupra conditiilor de finantare ale statului sunt limitate.

Fitch arata insa ca avansul mai rapid decat se preconiza al datoriei publice ca urmare a catastrofelor naturale va accelera importanta crearii unei strategii credibile pe termen mediu pentru echilibrarea bugetului, stabilizarea datoriei si mentinerea ratingului suveran la nivelul actual.

In prezent, Fitch acorda Japoniei calificativul "AA" pentru datoriile pe termen lung in valuta si "AA minus" pentru datoriile pe termen lung in moneda locala, cu perspectiva stabila.