Uniunea Europeana (UE) intentioneaza sa lanseze o emisiune de obligatiuni, in euro, cu maturitate de sapte ani, iar fondurile obtinute vor fi folosite inclusiv pentru finantarea imprumuturilor acordate in colaborare cu Fondul Monetar International (FMI) Romaniei si altor state, potrivit Mediafax. Titlurile scadente in aprilie 2018 vor fi lansate "in viitorul apropiat", au anuntat bancile care intermediaza emisiunea, intre care Barclays Capital, BNP Paribas, Bank of America Merrill Lynch si UniCredit.

UPDATE: BNP Paribas, una dintre bancile care intermediaza emisiunea, a anuntat ca UE va lansa joi o emisiune de obligatiuni in valoare de 4,6 miliarde de euro, cu scadenta la sapte ani, pentru a finanta programul de sprijin destinat Irlandei si imprumutul acordat Romaniei.

Obligatiunile sunt emise in cadrul Mecanismului European pentru Stabilitate Financiara, o facilitate de 60 miliarde de euro, destinata sprijinirii statelor cu probleme ale balantei de plati si care foloseste drept garantie bugetul anual al UE, de aproximativ 130 miliarde de euro.

Mecanismul este folosit si pentru acordarea de asistenta in privinta balantei de plati unor state membre, ca Romania, Ungaria sau Letonia, care primesc ajutor prin acorduri de imprumut cu FMI si UE.

O parte a sumei atrase va fi folosita pentru acordarea de asistenta statelor cu probleme ale balantei de plati, au afirmat bancile implicate, citate de Reuters.

Mecanismul pentru stabilitate financiara, garantat in ultima instanta de toate cele 27 de state membre UE, are rating maxim "AAA" din partea marilor agentii de evaluare financiara.