Dividende care saracesc actionarii. Cazul SIF Muntenia

de Cristian Dogaru     http://cristiandogaru.blogspot.com/
Joi, 17 martie 2011, 8:57 Economie | Finanţe & Bănci


“Sunt actiuni de dividend” auzi la coltul forumurilor bursiere despre SIF-uri. “Uite ca in ciuda crizei financiare SIF-urile n-au inchis robinetul dividendelor, chiar daca bancile nu le-au mai virat cota-parte din profituri”. Putini isi pun insa problema de unde vin banii distribuiti in acest an de SIF-uri. Sunt roadele unor participatii profitabile, efectul unor plasamente inteligente in timp de criza sau provin din lichidarea unor actiuni inregistrate la preturi mai mici in evidenta SIF, actiuni care nu vor mai oferi dividende in anii ce vin? SIF-urile se comporta practic asemanator Guvernului care se imprumuta pentru a plati salarii si pensii, imprumutul in cauza reducand averea generatiilor viitoare care vor trebui sa-l acopere din taxe si impozite majorate.

Pe fondul provizioanelor in crestere continua, bancile unde SIF-urile au participatii au renuntat sa mai distribuie dividende actionarilor (cu exceptia BRD, unde acestea sunt insa mult diminuate). In 2009 SIF-urile au trait relativ confortabil pe seama profitului spectaculos raportat de banci in 2008 (ba chiar si in 2010 pentru ca o parte din acel profit revenit SIF a fost trecuta la rezerve), an in care creditarea mergea inca din plin, castigul bancilor nu incepuse sa fie dramuit de provizioane iar externalizarile erau izolate .

Din 2009 insa bancile au inceput sa stranga cureaua (BCR e principala deziluzie pentru societatile de investitii care s-au trezit captive intr-o companie care nu pare sa se mai listeze curand si care nici dividende nu mai da), iar SIF-urile s-au vazut fara principala resursa pentru dividendele cuvenite actionarilor proprii. Nu imi amintesc de vreun plasament inspirat facut de SIF-uri in 2009, anul minimelor la BVB. Imi amintesc insa de achizitiile de actiuni Biofarm operate in principal de Oltenia prin 2008, cand multi isi imaginau ca bursa are doar o corectie de parcurs si nu un picaj in forta, asa cum imi amintesc de achizitiile de actiuni SIF facute de companiile detinute de acestea, in scopul sustinerii cotatiilor societatilor-mama, decizie care s-a dovedit mai tarziu absolut neinspirata.

Iar in lipsa unor speculatii reusite pe pietele financiare sau unor exituri spectaculoase din societati construite de “strategii” SIF, singura sursa pentru dividendele actionarilor ramane vinderea unor participatii la societatile listate din portofoliu. Vezi de pilda cazul Muntenia care da in acest an un dividend brut de 0,05 lei (mai mare decat cei 0,04 lei oferiti in 2009 si 2010) pe seama unor vanzari de actiuni…BRD. SIF-ul a renuntat doar in decembrie 2010 la aproximativ 1% din actiunile banciii (in urma cu un an avea 5,27%, cota sa reducandu-se in ultima luna a anului trecut la 4,2%). Motivatia vanzarii actiunilor BRD devine clara daca observam ca in noiembrie 2010, SIF4 realizase doar 35 milioane lei din profitul bugetat de 60 milioane).

BRD-ul, unde fiecare SIF avea la un moment dat o feliuta de aproximativ 5% este cea mai la indemana actiune lichida de pe care se poate iesi fara probleme la BVB. Nu contest oportunitatea acestui exit partial -bula creditarii nu se intoarce curand. Daca insa profitul generos rezultat din aceasta decizie (in contabilitatea SIF actiunile sunt prinse la valori minuscule avand in vedere ca SIF-urile sunt actionare cam de la infiintarea bancii) este distribuit mare parte sub forma de dividende actionarilor e ca si cum ai  vinde din casa ca sa ai bani de cosnita. Este exemplul tipic de dividend care reduce valoarea companiei oferind satisfactie temporara actionarilor. Un administrator intelept ar redirectiona sumele provenite din exitul in cauza spre domenii cu potential (poate agricultura? Muntenia chiar are o anumita baza in domeniu) altfel cu timpul SIF-urile vor semana tot mai mult cu niste cochilii goale. Ar mai trebui mentionat “detaliul”actiunilor reziduale (cam 40% din total) la Muntenia, fapt care permite societatii sa pastreze in final o buna parte din fondul de dividende (cine isi ridica annual banii aferenti unei detineri de cateva actiuni), fapt ce explica cumva generozitatea politicii de dividend.

Riscurile renuntarii la dividende

Am subliniat modul pagubos de acordare a dividendelor prin vanzarea de active. Nu inseamna neaparat ca renuntarea la dividende din partea actionarilor-cealalta extrema-nu ar fi lipsita de riscuri. Un exemplu este Banca Transilvania care a ales sa isi capitalizeze an de an profitul acordand “actiuni gratuite”. In 2009, cand sectorul bancar avea mari probleme iar cotatiile cazusera din pod, multi au regretat probabil decizia de a-si mari numarul de actiuni in dauna incasarii de dividende ani la rand. Nu e bine nici sa vinzi din active pentru a da dividende cu orice pret dar nici sa renunti la dividende lasand la dispozitia administratorilor sume pe care nu le vor folosi intotdeauna cu cap (poate numai in situatia in care actionarul e si administrator situatia i-ar surande fara retinere). Acordarea an de an a 40-60% din profitul operational sub forma de dividende poate fi un procent bun pentru o societate care isi respecta actionarii incercand totodata sa creasca sanatos.

PS: Pentru Incepatorii la bursa, un ghid pentru primii pasi pe pietele de capital gasiti aici (autor Traian Stan)

Citeste si alte articole ale lui Cristian Dogaru


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7405 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Buffet (Joi, 17 martie 2011, 9:58)

  admus [utilizator]

  Depinde foarte mult de mentalitatea administartorilor de fonduri sau de societati. Probabil cei care au studiat si invatat modul de administrare a lui Buffet si il pun si-n practica, procedeaza mai sanatos decit restul. Istoria si rezultatele au dovedit acest lucru.
 • 0 (0 voturi)    
  SIF-uri (Joi, 17 martie 2011, 10:22)

  nafets [anonim]

  Sincer prefer sa primesc dividend decat sa ramana banii la SIF-uri si sa-i investeasca ei in actiuni precum FP unde riscurile sunt si mai mari avand in vedere puternica implicare a statului.
  Mai bine investesc eu in ce actiuni vreau eu decat sa-i investeasca ei. Daca SIF-urile vand de exemplu BRD si imi dau mie dividende in cazul in care doresc pot sa reinvestesc acei bani in BRD daca consider ca pretul este cel corect si perspective sunt incurajatoare...nu vad care este problema.
  Eu nu inteleg in schimb de ce ne lamentam atat cu pragul de detinere. CNVM-ul nu a facut nimic in ultimii ani pentru a creste vizibilitatea si lichiditatea bursei, chiar din contra ei apara interesele conducatorilor SIF-urilor carora le este frica ca o eventualza crestere sau eliminarea a pragului le-ar lua mult din putere si influenta.
  Avand in vedere ca SIF-urile platesc sume importante catre CNVM este clar ca avem de a face cu un conflict de interese ...doar nu o sa sacrifice ei “vaca” care le da lapte. La noi exista o interfrenta mult prea mare intre politic si piata de capital.
  Din pacate pe bursa de la noi nu avem de unde alege asa ca mai bine investesti in alte tari emergente. La noi nivelul de corporate governance este foarte redus si nu avem companii inovatoare care pot devenii cu adevarat valoroase intr-un timp redus.
  • 0 (0 voturi)    
   faptul (Joi, 17 martie 2011, 10:39)

   faptul [anonim] i-a raspuns lui nafets

   faptul ca preferi sa primesti banii de la sif-uri in loc sa ii lasi mai departe acolo, pentru a fi reinvestiti, arata in primul rand ca sif-urile au un management prost.

   daca ar avea administratori buni si care ar sti sa produca plusvaloare, atunci ai prefera tu insuti sa le incredintezi banii.

   in fine, eliminarea pragului se la sif-uri tocmai asta ar putea sa mijloceasca: posibilitatea constituirii unei mase de actionari care sa rastoarne actualii matusalemi de la conducerea feudelor lor (ma rog, a sif-urilor). un actionar (voit) prea dispersat nu are atata forta.
 • +1 (1 vot)    
  un (Joi, 17 martie 2011, 10:25)

  un [anonim]

  un articol foarte bine documentat si foarte bine scris.

  in Romania lipsesc, din pacate, doua instrumente majore de reglementare a pietei de capital:

  -o lege (un regulament) de protectie a actionarilor minoritari (lipsa "gratie" careia vedem "donatii" facute actionarului majoritar prin spolierea tuturor celorlalti actionari - vezi cazul Romgaz unde statul se comporta ca un talhar de drumul mare);

  - un cod de guvernanta corporativa la care sa adere (voluntar) societatile listate, care sa prevada elemente de bun simt, precum intervalul maxim dintre data de inregistrare si distribuirea de dividende, politica de dividende a companiei pe durate de 5 ani (cu stabilirea unor praguri minime si maxime de distribuire a profitului in forma de numerar) etc.

  Romania mai are pasi foarte importanti de facut in aceasta directie.
 • +1 (1 vot)    
  Cazul SIF Muntenia (Joi, 17 martie 2011, 10:51)

  ionel [anonim]

  Analiza pertinenta si bine documentata. Felicitari! Subiectul nu este insa nici pe departe consumat. Am citit pe ziarul PARLOAR (online) dezvaluiri ale matrapazlacurilor infaptuite de smecherii din conducere SIF Muntenia. Este de sapat in continuare...
 • 0 (0 voturi)    
  sif (Joi, 17 martie 2011, 10:56)

  ana [anonim]

  foarte bun articolul, profesional facut numai ca pe administratorii banilor din sif muntenia nu ii intereseaza dividendele. Ii intereseaza afacerile proprii cu sif-ul in detrimentul acestuia. intrati pe "ziarul parloar" la categoria INVESTIGATII pentru mai multe detalii si vedeti ce fel de oameni se afla la conducerea sif-ului muntenia si a altor societati unde acesta este majoritar.
 • 0 (0 voturi)    
  amatorism (Joi, 17 martie 2011, 11:08)

  carcotasu [anonim]

  problema nu e de dividende si ca cititorii rezonatori si superficiali imbratiseaza ideea ca sif-urile sunt "rele" desigur, ci faptul ca un om care scrie de atatia ani despre sif-uri spune ca brd e prinsa in contabilitatea lor la valori minuscule....brd e listata omule si e prinsa "bine" in contabilitate, poate vroiai sa spui bcr care oricum nu e prinsa nici aia chiar minuscul. poate vroiai sa spui iar ca brd la 3 lei e de vandut ca se face praf actiunea sau poate vroiai sa spui ca in general ar fi bine sa faci totusi altceva as a day job. sau poate e tristetea ca nici in ziua de azi nu intelegi mare lucru din bursa asta
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Joi, 17 martie 2011, 13:26)

   nafets [anonim] i-a raspuns lui carcotasu

   Nu a zis nimeni ca SIF-urile sunt rele ca active ci doar managementul lor (politica lor de investire) este defectuos motiv pentru care prefer sa-mi dea dividend decat sa capitalizeze profitul si sa investeasca ei lichiditatile.
   Ideea este ca valoarea BRD-ului se vede in activul net dar se vede in contul de profit si pierdere doar atunci cand actiunile sunt vandute. Plusul de valoare din evaluarea la pretul din piata se vede in capitaluri dar nu in contul in P&L, practic pana cand SIF-urile vand actiunile este un castig nerealizat.
   Parerea mea este ca anul acesta sectorul financiar o sa aduca castiguri mai bune decat alte sectoare. Pe masura ce bancile vor incepe sa revereze din provizioane o sa inceapa sa raporteze profituri mai mari (din 2012 se trece la IFRS).
  • 0 (0 voturi)    
   SIF-urile trec, glumitele raman (Joi, 17 martie 2011, 14:26)

   cristian dogaru [anonim] i-a raspuns lui carcotasu

   ca sa poata face profit din vanzarea de actiuni BRD, SIF-urile trebuie sa aiba in contabilitate un pret de achizitie a actiunilor mai mic decat cel de vanzare...corect? altfel, daca pretul la care acestea sunt prinse ar fi egal cu pretul de piata -cum spui-profitul rezultat de aici ar fi egal cu zero, deci nu s-ar putea distribui dividende din vanzarea de BRD-uri....or, e tocmai pe dos, ca actionari "istorici" SIF-urile au actiuni BRD la valori foarte mici ca pret de achizitie (probabil la o medie apropiata de valoarea de capital social a actiunii)..altfel, frumusele glumele...poate ar trebui sa te ocupi doar cu asta as a day job, zona financiara e mai complicata.
 • +1 (1 vot)    
  Adevarul cifrelor (Joi, 17 martie 2011, 12:42)

  Matematicianul [anonim]

  Joi 17 martie 2011 , 12:15
  Valoarea pe bursa a SIF4 = aprox . 136 mil. EUR
  Valoarea participatiei la BRD a SIF4 pe bursa= aprox. 95 mil. EUR adica cam 70 % din valoarea SIF4 reprezinta participatia la BRD . Dar SIF4 mai are 6 % din BCR care cel putin este la fel de valoroasa ca cea de la BRD si constatam ca daca SIF4 ar avea doar detinerile la BRD si BCR pretul actiunii ar trebui sa fie in loc de 0.716 RON , 1 RON . In plus SIF4 are multe alte detineri valoroase . Intrebarea este:de ce pretul actiunii este ridicol de mic in raport cu detinerile la companiile listate si nelistate ?
  • +1 (1 vot)    
   Diferenta e data de conducere (Joi, 17 martie 2011, 14:18)

   duda [utilizator] i-a raspuns lui Matematicianul

   Asta e principala diferenta. O conducere proasta poata sa scada foarte mult valoarea participatiilor.
 • 0 (0 voturi)    
  dividende SIF (Joi, 17 martie 2011, 22:00)

  dante [anonim]

  Administratorii SIF n-au decat sa vanda BRD daca le convine, dar in acest caz cred ca cel mai corect este ca intregul profit net rezultat sa fie alocat ca si dividende.
  O mai buna politica ar fi -din considerente strict fiscale- doar cea a Franklin Templeton la FP si anume rascumpararea propriilor actiuni, atata timp cat acestea se tranzactioneaza la un discount atat de mare fata de activul net unitar. Cum acest lucru nu este posibil la SIF-uri (datorita pragului minim de detinere, multi actionari s-ar trezi in ilegalitate cu peste 1%).
  Cea mai proasta optiune, oricare ar fi sursa profitului net (si cu atat mai mult cand sursa acestuia sunt activele vandute) este cea a retinerii acestuia de catre societate.
  1) nimic nu garanteaza ca administratorii SIF vor face plasamente mai profitabile decat cele din care au iesit.
  2) fiecare leu retinut de catre SIF-uri se transforma in 40-45 de bani, adica isi pierde in unele cazuri chiar si pana la 60% din valoare -cazul SIF Muntenia. Cum? Simlu: leul retinut se tranzactioneaza pe bursa cu un discount de pana la 60% calculat in raport cu Valoarea Unitara a Activului Net (VUAN).
  Leul retinut va trebui in primul rand sa recuperze handicapul unei subevaluari de 60% inainte de a aduce cel mai mic profit, adica va trebui sa aiba un randament de 150% pentru a se intoarce la valoarea lui unitara de un leu catre actionari prin intermediul cotatiei bursiere.
  Vanzarea participatiilor detinute de SIF-uri este OK, daca banii se intorc celor care le apartin de drept: actionarilor (chiar cu inevitabilul cost pentru actionari de 16%, impozit). Sigur, asta inseamna o auto-dizolvare a SIF-urilor in esenta, dar asta ar putea fi cel mai bun lucru care li s-ar putea intampla actionarilor acestor societati. Cu cat dizolvarea acestor institutii va fi mai accelerata (salariilor mari ale administratorilor si salariatilor SIF mananca cel mai mult pe termen lung din activele SIF, adica distrug averea actionarilor) cu atat mai bine.
  • 0 (0 voturi)    
   rascumparare, dizolvare...de ce nu? (Vineri, 18 martie 2011, 12:29)

   cip [anonim] i-a raspuns lui dante

   aceste 2 variante ar fi intr-adevar poate cele mai bune lucruri pe care actionarii le-ar putea cere hotilor nesimtiti care guverneaza discretionar sif-ele. Vanzarea BCR-ului( cam 200mil euro de caciula!) ar alimenta sif-ele cu lichiditati in vremuri cu actiuni ieftine. Dupa vanzarea BCR primul lucru care trebuie facut este obtinerea permisiunii legale de a-si rascumpara propriile actiuni dupa care dizolvarea succesiva a acestora obtinand in acest mod o crestere accelerata de activ net. Apoi, de ce nu, dizolvarea


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by