Consiliul Investitorilor Straini a realizat top 10 investitii care trebuie finalizate de autoritati. Vezi lista celor mai importante proiecte, prin prisma analizei cost/beneficiu

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 17 martie 2011, 11:16 Economie | Finanţe & Bănci

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) va prezenta zilele urmatoare o lista cu principalele 10 proiecte (din cele peste 46.000 existente) care ar trebui finalizate, potrivit unei analize cost/beneficiu facute de membrii FIC. Potrivit documentului, pe primele locuri in lista celor 10 proiecte se afla Autostrada Nădlac-Sibiu, ca parte a Coridorului IV, care va conecta Europa de Vest la Marea Neagră, autostrada Bucureşti-Braşov, proiecte de infrastructura Craiova-Constanta, hirdrocentrala de la Tarniţa si obtinerea unui sprijin guvernamental pentru un proiect pan-european - Extreme Light Infrastructure (ELI).

Prioritizarea celor peste 46.000 de proiecte este absolut necesara, confirma si Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Centrale. "În prezent, în România există circa 46.000 proiecte de investiţii care implică bani publici. Dată fiind constrângerea bugetară - cheltuieli de capital mai mici de 5 miliarde euro- este imperativ necesară prioritizarea acestor proiecte de investiţii", a declarat Lazea.

Ministerele isi au insa si ele propriile prioritati. Realizarea centralei hidroelectrice Tarnita-Lapustesti este primul proiect dintr-un top 4 cu investitiile prioritare pe 2011 realizat de Ministerul Economiei. Pe urmatoarele locuri se
top 10 investitii
Foto: fic
afla Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, Interconectorul Azerbaijan-Georgia Romania (AGRI) si proiectul demonstrativ pentru captarea si stocarea carbonului la SC Complexul Energetic Turceni, potrivit unor informatii transmise de Ministerul Economiei la solicitarea HotNews.ro. Premierul Emil Boc a cerut, recent, de la fiecare minister in parte o lista cu cate 4-5 proiecte mari de investitii, planificate pentru 2011.

"Pentru 2011, când există mult mai mulţi bani decât în 2010, trebuie stabilit un număr de proiecte care să poată fi urmărite şi finalizate. Mesajul este că trebuie să fim în stare să identificăm resursele proprii, să atragem resursele gratuite care ne aşteaptă şi care sunt în valoare de zeci de miliarde de euro şi să ne definim acele priorităţi pe care România le poate duce la bun sfârşit în termen de cinci ani, indiferent de ciclurile electorale care vor veni", a spus Mihai Tănăsescu, membru in boardul FMI.

Obiectivul de investitii centrala hidroelectrica cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnita-Lapustesti

"Realizarea centralei cu acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti presupune asigurarea de fonduri de investitii de peste 1,164 miliarde euro (fara TVA) si este prevazuta a se face prin atragerea in mod transparent a capitalului privat al companiilor cu bonitate si forta financiara", precizeaza Ministerul Economiei. Investitia necesara pentru racordarea la sistemul energetic national a CHEAP Tarnita-Lapustesti a fost evaluata la 135 milioane euro urmand a fi introdusa in planul de investitii al Transelectrica SA.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

9794 vizualizari

 • -2 (10 voturi)    
  daca guvernul nostru nu este in stare (Joi, 17 martie 2011, 12:06)

  ciucu [anonim]

  bine ca ne fac altii treaba!
  • -1 (9 voturi)    
   si pe degeaba... (Joi, 17 martie 2011, 13:43)

   costica [anonim] i-a raspuns lui ciucu

   guvernantii pentru ce naiba sunt platiti?! pentru incompetenta grasa ?!!!!!!!!!!
  • +2 (6 voturi)    
   /// (Joi, 17 martie 2011, 14:01)

   .... [anonim] i-a raspuns lui ciucu

   Pai nu stiu cum sa iti spun dar guvernul deja a licitat o mare parte din tronsoanele de pe autostrada Arad-Sibiu, problema e alta, sa nu ajunga si acest guvern ca si guvernul Tericeanu care toti bani i-au bagat in pensii si salarii si de investitii nimic.Iti imaginezi cate din lucrurile astea erau facute dc erau investiti cand economia duduia la o crestere de 8% pe an si nu maxim 1% cat avem anul asta??Oricum romanul voteaza populismul , cresterea pensiei si salariilor asa ca nici eu dc as fi in locul guvenrnului Boc nu as investii in ceva care nu aduce voturi.
    #showComment()
 • +7 (13 voturi)    
  Romania are proiecte extraordinare (Joi, 17 martie 2011, 12:20)

  Turnul Eiffel, made in Resita [anonim]

  Daca alte state nu mai au cine stie ce potential de crestere a PIB prin lucrari de infrastructura, Romania isi poate dubla PIB-ul doar din astfel de investii majore, de zeci de miliarde de euro.

  Hidrocentrala Tarnita, reactoarele 3 si 4, sute de km de autostrada, complexe energetice eoliene de mii de megawati, proiectul AGRI, proiectul cablului electric catre Turcia, cea mai mare structura din lume de cercetare in domeniul laserilor (ELI), etc.
 • -2 (8 voturi)    
  yeap, sure... (Joi, 17 martie 2011, 13:29)

  Codruta N [utilizator]

  Cred ca astia or fi din categoria altui "consiliu de investitori", care cam asta-vara bagau pe lista, pt. "redresarea economica a Romaniei" constructia de... stadioane!!! Ca doar toata lumea stie ca stadioanele produc... probabil produc multe coji de seminte care pot fi folosite drept "material de constructie organic" >:)
  Astia vor sa mai betoneze nitzel niste rauri, sa mai distruga mediul un picutz, ca nu le-a ajuns! "Hidrocentrala de la Tarnita" n-are NICI O justificare, decat ca rezervor de apa pentru o bomba nucleara - li s-a pus oamenilor pata sa faca bombe nucleare ("centrale", cica - vezi Fukushima) si in Ardeal, de ce sa aiba parte de asa ceva numai cei din sudul tzarii? >:)
  Halal "investitori"! UNU' nu vezi, sa vrea si ceva sustenabil - tot ce nu merge prin alte tzari, hai la noi! ca romanii sunt buni de luat tzepe!
  • -1 (3 voturi)    
   hei (Joi, 17 martie 2011, 14:25)

   xy [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

   sunt aceiasi, cei cu codul muncii si cu stadioanele, informeaza-te:
   http://fic.ro/
  • 0 (4 voturi)    
   hmmm (Vineri, 18 martie 2011, 6:46)

   gigel123 [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

   Tu abia daca poti aduna doua numere sau lega 3 cuvinte si ai ajuns sa-ti dai cu parerea despre centralele nucleare de peste tot in lume ? Stii macar ce tipuri de tehnologii sunt folosite la Cernavoda sau Fukushima ?

   Cu salbatici panicati si lipsiti de orice urma de inteligenta ca voi am fi trait tot in pesteri si astazi. Pariezi ca esti genul care are 8 clase si mananca seminte pe stadion, dar se pricepe la politica, economie si fizica nucleara.

   Si sunt destui investitori care vor "ceva sustenabil" (desi nici tie nu ti-e clar ce ai vrut sa spui aici), dar dialogul cu voi pe astfel de teme nu-si are rostul, voi aveti idei putine, naive si fixe
    #showComment()
 • -2 (6 voturi)    
  LISTA 10 INVESTITII (Joi, 17 martie 2011, 13:32)

  Stefan Ivan [anonim]

  Sunt de acord cu orice strategie investitionala numai cu finalizarea consturii reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda NU. Constructia reactoarelor 3 si 4 trebuie oprita definitiv si neconditionat, iar in cea ce priveste centrala nuclear de la Cernavoda, activitatea acestei centrale trebuie oprita definitiv, respectiv, centrala nucleara trebuie dezafectata. Cu aceste operatii suntem deja in intarziere cu 5 zile. Trebuie sa urmam exemplul Germaniei si in special , al Italiei care dupa nenorocirea nucleara de la Cernobal, au inchis toate centralele nucleare de pe teritoriu Italiei. Banii care sunt alocati construirii reactoarelor 3 si 4 sa fie redirectionati spre folosirea surselor de energie nonpoluante-ecologice-"verzi" la scara nationala, aplicarea unui program la nivel national, real si profesional de reabilitare (izolare) termica a fiecarei constructii din Romania si utilizarea consumatorilor economici, cum ar fi de exemplu becurile cu led-uri in fiecare casa, cladire publica, administrativa si localitate din Romania. Solutii energetice pt. inlocuirea centralei nucleare de la Cernavoda exista, costa mai putin si sunt cu mult, mult mai sigure decat orice bomba nucleara pseudocontrolata asa cum sunt centralele nucleare de oriunde de pe aceasta planeta.
  • +3 (7 voturi)    
   isteria??la codru cu tine (Joi, 17 martie 2011, 14:33)

   ..... [anonim] i-a raspuns lui Stefan Ivan

   Te-a speriat Japonia, nu??Deja faci pe tine , pai cu asemenea oameni ne-am intorce de unde am venit, adica din padure, chiar dc nu va pricepeti va dati cu parerea, energie verde zici, pai tu crezi ca vantul bate cand si cum vrei tu??Soarele straluceste cand si cum vrei tu??Si zici sa faci izolare termica cu bani de la cernavoda??PAi bai destepule, banii aia nici nu exista , statul o sa i-a credit pt a face rost de bani aia, credit care o sa fie platit apoi din bani care ii scoate din explotarea centralei.Cine crezi ca ofera bani pt reabilitare termica a blocurilor comuniste investitie care nu genereaza bani??Adica dupa ce ca v-a dat ceausescu ap gratis mai aveti si nesimtirea grasa sa veniti sa cereti statului sa va izoleze blocurile gratis.Specific romanului puturos, pute locul sub el, cu semenea oameni nici nu e de mirare ca suntem unde suntem.Hai, dute in padure si nu mai consuma electricitatea degeaba de la cernavoda ca tu nu ai nevoie.
   PS, dc nu stiai nu se mai fabrica decat becuri ergonomice
    #showComment()
 • 0 (0 voturi)    
  proritatile la noi (Vineri, 18 martie 2011, 10:19)

  xulescu [anonim]

  prioritatile la noi sunt asa:
  1. biserici
  2.stadioane
  3.biserici
  4.echipe de fotbal
  5.biserici
  6.drumuri in creierii muntilor
  7. mai baga niste biserici pe bani publici ca nu avem decat cateva zeci de mii
  8. petrecerea de ziua orasului: cu cat mai multe artificii si trupe cu atat mai bine
  9.infrastructura de transport
  10. spitale si scoli
 • 0 (2 voturi)    
  AUTOSTRADA TRANSILVANIA (Vineri, 18 martie 2011, 10:25)

  tom [anonim]

  Este o prioritate de gradul o . Numai niste incostienti amana o investitie inceputa in 2003 si a carei costuri cresc de la an la an . Exista un contarct incheiat si vom plati despagubiri de 3 miliarde de dolari daca vom fi actionati in judecata . Pierdem direct si indirect prin lipsa investitiilor straine care nu se fac din cauza lipsei infrastructurii moderne si cheltuim miliarde de euro anual prin costurile uriase datorita lipsei autostrazii. Popor de babuini
  • +1 (1 vot)    
   ... (Vineri, 18 martie 2011, 11:00)

   .. [anonim] i-a raspuns lui tom

   Prioritatea de gradul zero sunt cele de pe coridorul 4 care sunt finantate de UE , acolo pierdem finantarea, ce spui u sunt numai gogosi .
  • 0 (2 voturi)    
   Parca ai fi Adrian Nastase. (Vineri, 18 martie 2011, 11:36)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui tom

   Autostrada Transilvania nu trebuia inceputa.Acolo era suficient un drum expres,care, cu ce bani sau cheltuit pentru autostrada pana acum,era terminat.Nastase ar merita facut fundatie la autostrada Transilvania pentru investirea in interes personal a banilor publici.
    #showComment()
 • 0 (0 voturi)    
  las ca... (Marţi, 22 martie 2011, 10:42)

  Umoristu [anonim]

  Investim in catedrala mintuirii neamului....teren moka in centrul bucurestiului ...de la stat ...investitia va fi si gata la timp probabil...nu ca fleacurile gen autostrazi sau spitale:)))
  Plus bani de la buget pt constructie...
  sa ne fie de bine...bleah
  rezultatul? voturi pt cine trebe........
 • 0 (0 voturi)    
  masele si creditele (Miercuri, 23 martie 2011, 9:24)

  Viorel [anonim]

  Masele sunt mai usor de controlat cand sunt in datorii si mor de foame! Asta s-a facut in perioada Tariceanu, s-au dat credite si acum se intreaba cum sa le plateasca. Investitiile aduc bani nu impozitele aplicate la saraci. Trebuie mai intai sa se schimbe gandirea populatiei si apoi putem vorbi de o revenire, pana una alta, suntem romani si ne ocupa tot timpul.


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version