Ancheta HotNews.ro

​Fiscul elvetian, despre Lista lui Blejnar: Nu credem ca e vorba de bani nedeclarati. Romania primeste anual informari de la noi cu privire la dobanzile din depozite

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 17 martie 2011, 14:35 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
(17 Mar 2011) PDF, 21KB
HotNews a contactat autoritatile fiscale elvetiene si Banca Reglementelor Internationale (banca Bancilor Centrale) in incercarea de a lamuri ce anume cuprinde lista pe care presedintele ANAF Sorin Blejnar a declarat ca a primit-o de la Fiscul elvetian, cuprinzand 12 romani posibil evazionisti fiscali. “Probabil ca persoanele de pe lista menţionată de Dvs au optat pentru o raportare voluntară. În cadrul acestei proceduri privind raportarea voluntară, cetatenii autorizeaza in mod expres banca pentru a comunica autoritatilor statului in care isi are domiciliul. Prin urmare, nu credem ca este vorba de bani nedeclarati. Romania a primit 11 asemenea informari in 2007, 23 in anul 2008 si 30 in anul 2009, au mai declarat pentru HotNews oficiali ai Fiscului din Tara Cantoanelor.

"Această listă ar putea fi legate de acordul privind impozitarea depozitelor între UE şi Elveţia, care se aplică în România din anul 2007. Potrivit acestui document, beneficiarii dobânzilor plătite în Elveţia, pot alege între impozitul reţinut la sursă şi dobanzile platite autorităţilor fiscale din ţara în care beneficiarul îşi are reşedinţa. Probabil ca cele 50 de persoane de pe lista menţionată au optat pentru această raportare voluntară. În cadrul procedurii privind raportarea voluntară, cetatenii autorizeaza in mod expres banca pentriu a comunica autoritatilor statului in care isi are domiciliul", au mai declarat pentru HotNews oficiali ai Fiscului din Tara
bani plasati inafara
Foto: Hotnews
Cantoanelor.
 • Romanii- companii si persoane fizice au depus in strainatate 1,7 miliarde de dolari, spune BRI
Demersurile HotNews nu s-au oprit aici. Am contactat Banca Reglementelor Internationale, solicitandu-le o
 
Am primit de la elveţieni o listă cu mai multe persoane (…)Am făcut aşa o selecţie. Am 12 persoane unde eu estimez că au venituri de vreo 50-60 milioane de euro în Elveţia, pentru care primesc dobânzi, în Elveţia. Au cont în Elveţia. Nu ştiu dacă au declarat veniturile din dobânzi încasate din Elveţia la Fiscul din România. Noi am primit aceste informaţii ca răspuns la preocupările noastre de a ne face o bază de date pentru a putea impozita aceste persoane fizice care au realizat venituri şi să vedem dacă le-au şi declarat statului român”
 
 
Sorin Blejnar
informare cu privire la banii aflati in conturile din strainatate ale romanilor. Raspunsurile celor de la BIS le-am primit in mai putin de doua ore, iar sumele arata urmatoarele. "Bancile locale  au plasat depozite (mai putin in Rusia, China si Polonia, care nu raporteaza BRI) de 4,038 miliarde dolari (nivel actualizat in sept 2010). Populatia si firmele din Romania au depusi in strainatate 1,7 miliarde de dolari, a  confirmat pentru HotNews.ro Swapan Kumar Pradhan, Statistical Analyst MED, International Banking and Financial Statistics (IBFS)

 • Care e procedura in cazul depozitelor din Elvetia?
Prin Directiva Dobanzilor intre UE si Elvetia, Romania primeste un impozit pe urma depunerilor din conturile cetateniilor romani fara a se cunoaste sursa.
Impozitul pe dobanda este retinut automat la sursa de catre banci. Acest instrument protejeaza secretul bancar deoarece nu divulga numele titularului. Doar in cazul in care titularul declara ca plateste impozitul pe dobanda la el in tara si acesta depune o cerere la finante acolo unde are domiciliul, pentru a plati impozitul pe dobanda de acasa, fiscul elvetian comunica datele fiscului tarii de rezidenta. In aceste cazuri insa titularul doreste EXPLICIT acest lucru. Procedura este simpla: Ionescu are un cont in Elvetia si nu accepta oprirea la sursa de 25% pe dobanda efectuata de catre fiscul elvetian. X depune la finante la el acasa o dovada pentru impozitul platit in aceasta forma si solicita impozitarea acasa, care poate fi mult mai mica. Tocmai aceasta a fost ratiunea impozitului anonim care din iunie 2011 va creste la 35%, ca sa motiveze contribuabilul sa plateasca impozitul pe dobanda la el acasa. Daca X are bani curati in mod sigur ca va proceda in acest fel. Daca nu are bani curati dobanda ramande sa fie impozitatata cu 25% pana la 35% in Elvetia. Elvetia insa NU comunica aceste date fiscului
impozit depozite Elvetia pe tari
Foto: Hotnews
Romaniei. Fluxul informatiei este de la contribuabil la finante si nu de la fiscul elvetian la cel roman. Din moment ce Ionescu opteaza sa plateasca impozitul la el in tara firesc ca nu are nimic de ascuns. Acest sistem ii protejeaza identitatea. Directiva UE se aplica numai la persoane fizice insa nu la fundatii si alte persoane juridice.
 • “Fishing around” nu exista
Ceea ce Elvetia a relaxat dupa 11.9.2001 este foarte exact codificat in tratatele cu UE si in tratatele impotriva dublei impuneri incheiate cu diferitele state. Forma in care Elvetia ar trimite o lista fara vreo solicitare din partea autoritatilor de la Bucuresti nu se regaseste in acordurile sau tratatele in vigoare. Elvetia acorda sprinjin in cazul in care statul solicitant isi exprima un interes calificat prin nume, adresa, identificarea exacta a bancii etc.

In cazul in care Blejnar ar fi demarat insa inainte o ancheta pentru evaziune fiscala el ar fi tebuit sa solicite fiscului elvetian informatii. Aceste informatii se obtin insa numa in in cazul in care a) s-a demarat o ancheta, b) fiscul solicitant are date despre cont (sau numar IBAN), adresa si numele bancii.
Romania si Elvetia au semnat la 28.2.2011 un protocol pentru un amendament la acordul romano-elvetian impotriva dublei impuneri care ar reglementa accesul la informatii dupa modelul de mai sus. Insa pentru acest lucru mai este nevoie de ratificare si nici intr-un caz nu se aplica retrospectiv.

"Probabil ca daca presedintele ANAF ar fi fost si mai motivat sa afle detalii despre conturile romanilor din Elvetia el ar fi trebuit sa ceara Germaniei acele date care Germania le-a pus tuturor la dispozitie anul trecut in februarie dupa ce au scos prin diferite misiuni undercover zeci de mii de date din Elvetia. Insasi guvernul a oferit si altor tari solicitante date despre contribuabilii lor, deoarece misiunile germane au scos date la modul general fara diferenta de cetatenie. Austria, Olanda, Suedia si Australia au acceptat cu drag oferta Germaniei. Romania de ce nu a cerut?", s-au intrebat surse apropiate Finantelor Elvetiene.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3833 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  Bomba lui Blejnar (Joi, 17 martie 2011, 14:54)

  George [anonim]

  Cica <<"Probabil ca daca presedintele ANAF ar fi fost si mai motivat .....etc etc", s-au intrebat surse apropiate Finantelor Elvetiene>>
  Domnilor din Elvetia: Presedintele ANAF n-a dorit decat sa mai arunce un val de fum peste scandalul in care el este insusi este implicat. Un om normal si-ar fi prezentat demisia lasand acolo pe vineva asupra caruia nu planeaza nici o banuiala si care ar putea sa-si faca datoria in conditii bune.
  Tin minte ca a mai venit si tinerelul ala de la "Agentia de Integritate" acum vreun un cu bomba ca stie el niste ministri care au conturi nedeclarate in Elvetia (vizati erau Videanu, Berceanu etc) . Si ? N-a fost decat o sperietura organizata de jucator ca aia sa plece din un guvern controlat de o doamna cu influenta in politica actuala.
  • +2 (6 voturi)    
   Raspuns (Joi, 17 martie 2011, 15:24)

   Alex_Stef [utilizator] i-a raspuns lui George

   Ce poate face un sigur om? Indiferent cine se afla in acea pozitie are nevoie de un sistem pe care sa se poata baza si prin care sa isi duca la indeplinire actiunile. Fara sprijin nu are cum sa reuseasca. Iar unitatea la noi nu are valente pozitive.
 • 0 (4 voturi)    
  eeeee (Joi, 17 martie 2011, 15:10)

  Bogdan [anonim]

  Cum de Blejnar mai are tupeu sa apara la TV si sa se prezinte ca un campion anticoruptie? Nu este evident pt toata lumea ca acest om nu este pe locul potrivit?
 • -1 (1 vot)    
  Informatiile nu sunt retrospective (Joi, 17 martie 2011, 15:17)

  Naiv [anonim]

  Si nici nu se prescriu. Ce tot ii dati cu retroactivitatea?
  Schimbul de informatii exista in oricare Conventie. Si nu numai cu Elvetia! Daca vrei, soliciti.
  Protocolul poate reglementa forma in care se cer si se obtin informatiile(un cap de tabel). Adica o explicitare a modului concret in care se va face schimbul de informatii.
  • +2 (2 voturi)    
   Protocol ? (Joi, 17 martie 2011, 15:54)

   strainul [anonim] i-a raspuns lui Naiv

   Nu se pot folosi "*" in solicitare !? Trebuie sa stii contul ??!

   Se trimite impozit in tara de origine numai la solicitarea titularului ?!!! Elvetienii impozeaza oricum !!!
 • +1 (9 voturi)    
  lalala (Joi, 17 martie 2011, 15:54)

  un [anonim]

  Dupa cum spuneam, Blejnar sufera de delirium tremens.
  Observatie foarte buna cu "Fluxul informatiei este de la contribuabil la finante si nu de la..."
  Deci, poate sa ceara date cate vrea el....

  In legatura cu documentele din Germania, TOTI cei care au aparut pe lista au dat in judecata bancile sau persoanele care au fost "sursele" acelor informatii si daca nu ma insel o persoana e deja in puscarie.

  Domnilor, Romania are nevoie de amnistie fiscala si de legea falimentului personal, nu de Blejnar care cauta unde nu e...

  Dar nu ma mira de la un pedelist...
  Apropo, boc isi da odata demisia?
  • +1 (3 voturi)    
   Germania foloseste datele (Joi, 17 martie 2011, 17:02)

   Dinu [anonim] i-a raspuns lui un

   Cutrea Consitutionala a Germaniei a permis FOLOSIREA ACESTOR date. Geme presa germana de proces pe seama datelor obtinute pe aceste cai.

   Toate acele nume de pe CD-uri au avut procese si sunt astazi fie in puscarie, fie au plati amenzi!!
   Ti-e frica de ceva?
   • 0 (2 voturi)    
    tralala (Joi, 17 martie 2011, 19:16)

    un [anonim] i-a raspuns lui Dinu

    Ai ghicit, MI-E FRICA sa ma intorc in Romania.

    Pur si simplu am o fobie cand ma gandesc ca mai trebuie sa trec pe acolo cand renunt la cetatenia romana....

    Mi-e frica ma cauta blejnar in chiloti....ca nu are sefu bani de cheltuit la golden sprit.

    PS. Mai citeste, poate o sa afli ce s-a intamplat cu cei de pe lista....
 • +2 (2 voturi)    
  ha,ha,ha,tare !! (Joi, 17 martie 2011, 18:55)

  hrebe [anonim]

  adica aia din elvetia trimit de vreo 3 ani informari cu privire la acele conturi ale unor romani ,iar stupidul ala de securist spune ca au descoperit ei acum pe nu stiu cine care are conturi in elvetia .ha.ha.ha. tare prost trebuie sa fi sa scoti asemenea porumbei pe gura si asta nu in fata neveste-tii si a copiilor ,ci in fata natiunii. parerea mea ,cu asemenea tractoristi in functii de conducere nu o sa iasa romania din recesiune decat dupa ce va deveni somalia cel mai mare exportator mondial. vai de tarisoara asta,au napadit-o omizile !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by