ZEW: Perspectivele economiei Romaniei in urmatoarele sase luni s-au imbunatatit
O crestere mai mare a inregistrat in martie doar Ungaria, respectiv de 20,1 puncte, la 52,6 puncte.
In acest top, Romaniei a fost devansata de Ungaria si Croatia (51,3 puncte), in vreme ce Cehia, Polonia si Turcia au obtinut evaluari mai slabe. In februarie primele trei pozitii au fost ocupate de Croatia, Cehia si Polonia.
Pentru Europa Centrala si de Est, perspectivele economice s-au inrautatit, indicele pentru regiune inregistrand un declin de 10,6 puncte, la 13,9 puncte, in principal din cauza evaluarilor mai slabe privind Polonia si Slovacia, potrivit sondajului realizat de ZEW in colaborare cu grupul austriac Erste.
Dezastrul din Japonia nu a avut influenta asupra perceptiei analistilor privind situatia economica din Europa Centrala si de Est, noteaza ZEW.
Dupa perceptia situatiei economice actuale, Romania se situeaza pe penultimul loc in regiune, la fel aca in februarie, cu un indice de -29,6 puncte, in pofida unei imbunatatiri de 8,2 puncte. Ungaria (-32,5 puncte) este singura economie evaluata mai slab. Croatia este al treilea stat pentru care indicele perceptiei expertilor financiari este negativ (-14,4 puncte), in timp ce restul beneficiaza de aprecieri pozitive.
Europa Centrala si de Est a consemnat o inrautatire a indicelui situatiei economice curente de 16,1 puncte, la 2,3 puncte.
Asteptarile privind evolutia bursei de la Bucuresti in urmatoarele sase luni s-au imbunatatit, indicatorul referitor la evolutia indicelui BET, care include cele mai lichide zece actiuni de pe bursa, avansand de peste doua ori, de la 21,9 puncte la 44,8 puncte.
Indicatorul privind evolutia indicelui NTX pentru regiunea Europei Centrale si de Est a crescut cu noua puncte, la 48,4 puncte. Perspectivele tuturor celor sapte burse din regiune analizate in martie au consemnat evolutii pozitive, cele mai bune asteptari existand pentru Croatia (58 puncte), iar cele mai slabe pentru Slovacia (25,7 puncte).
Perspectivele la sase luni ale leului in raport cu euro s-au imbunatatit, indicele calculat in functie de estimarile analistilor financiari inclusi in sondaj avansand cu 16 puncte, la 31,2 puncte. Asteptari mai bune exista pentru kuna croata si zlotul polonez, iar mai slabe pentru coroana ceha, forintul ungar si lira turceasca.
La sondaj au participat 80 de experti financiari in perioada 28 februarie-14 martie. Raportul ZEW/Erste include din Europa Centrala si de Est Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia si Turcia.

ANALIZĂ Cât plătește Primăria Sectorului 2 pentru curățenia stradală și ridicarea gunoiului și de ce este mizerie pe străzi / Mesajul primarului pentru oamenii care aruncă gunoiul pe stradă: Îi vom amenda
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Hotnews, va rog foarte mult sa faceti o sinteza a iesirilor publice si mai ales savante ale celor doua genii carpatine (Antenescu si Micky Mao) pentru a o trimite de urgenta acestor neaveniti ....
Deci sa fie foarte clar: Romania este in dezastru. japonia este un fleac. Ne-au spus-o amandoi marii oameni de stat mai sus amintiti ...... si la televizor s-a spus la fel .....
:)
E interesant ca situatia economica actuala a Romaniei e perceputa ca fiind mai buna decat a Ungariei.
Iar la perspective suntem in topul regiunii.
Pe masura ce vor sosi rezultatele economice, analizele vor fi si mai favorabile, se vor vedea clar efectele unor reforme.
Ma astept ca noul Cod al muncii sa fie un stimul la fel de mare pt investitori pe cat a fost cota unica. Se va vedea in semestrul 2 din acest an.
Un al doilea stimul important va veni de la scaderea contributiilor sociale cu cateva procente pt angajatori, din vara probabil.
Cred ca isi rod unghiile de furie, de fiecare data cand analistii straini indica un trend ascendent, favorabil Romaniei.