Guvernul a aprobat o hotarare privind aplicarea metodelor indirecte pentru verificarea situatiei fiscale a persoanelor fizice. Metodele se aplica incepand cu 1 ianuarie 2011 si au drept scop stabilirea bazei impozabile a veniturilor a caror sursa nu este identificata, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

Un departament special din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala va verifica persoanele cu venituri foarte mari obtinute din surse neidentificate. Averile nedeclarate vor fi determinate in urma unor metode de control indirect, urmand sa se aplice asupra lor un impozit de 16%. Controlul veniturilor nedeclarate se va face pe baza a trei metode indirecte: metoda cheltuielilor efective, metoda fluxurilor financiare si metoda patrimoniului.

  • Metoda sursei si cheltuirii fondului consta in compararea cheltuielilor efectuate de o persoana fizica cu veniturile declarate in perioada verificata. Metoda se bazeaza pe principiul ca orice cheltuiala in exces fata de valoarea declarata a veniturilor reprezinta venit impozabil nedeclarat.
  • Metoda fluxurilor de trezorerie consta in analiza intrarilor si iesirilor de sume in conturile bancare, precum si a intrarilor si iesirilor de sume in numerar, pentru a stabili miscarile de disponibilitati banesti si asocierea acestor miscari cu sursele de venit si utilizarea acestora.
  • Metoda patrimoniului permite stabilirea bazei impozabile ajustate pentru o persoana fizica verificata, analizand cresterea, respectiv descresterea patrimoniului net al acesteia.

Persoanele cu venituri mari vor fi verificate fara o notificare prealabila. Pe perioada controlului, Fiscul poate solicita tertilor, inclusiv platitorilor de venit sau oricaror autoritati sau institutii publice, informatii sau documente pentru stabilirea situatiei fiscale reale.

Etapele aplicarii metodelor

  • Stabilirea starii de fapt in cazul persoanei fizice supusa verificarii si care indreptateste organul fiscal la aplicarea metodelor indirecte pentru stabilirea bazei impozabile ajustate. Organul fiscal are dreptul sa utilizeze metodele indirecte de stabilire a veniturilor impozabile daca urmare verificarii fiscale prealabile a fost constatata o diferenta semnificativa intre, pe de o parte, veniturile declarate de persoana fizica sau de platitorii de venit si, pe de alta parte, situatia fiscala personala;
  • Examinarea oricaror inscrisuri sau informatii despre activitatea persoanei fizice verificate referitoare la marimea veniturilor si/sau cheltuielilor pe perioada verificata;
  • Stabilirea elementelor sau criteriilor care conduc la concluzia ca veniturile realizate si/sau cheltuielile efectuate de persoana fizica verificata nu sunt conforme cu declaratiile de venit depuse la organele fiscale;
  • Identificarea, analiza si selectarea elementelor probatorii in vederea selectarii metodei/metodelor indirecte;
  • Selectarea metodei sau metodelor indirecte se face in functie de cerintele specifice ale acestora, de situatia fiscala a persoanei fizice verificate si de natura informatiilor sau documentelor disponibile. Organele fiscale vor utiliza individual sau combinat metodele indirecte;
  • Stabilirea bazei impozabile ajustate prin metoda/metodele indirecte, pentru perioada verificata, pe fiecare categorie de venit supusa impozitarii (venituri din surse identificate si/sau surse neidentificate);
  • Calculul impozitului pe venit datorat de persoana fizica verificata pentru perioada verificata, corespunzator bazei impozabile ajustate;
  • Stabilirea diferentei de impozit pe venit datorat de persoana fizica verificata pentru perioada verificata.

Rezultatele obtinute din aplicarea metodelor indirecte pentru stabilirea bazei impozabile ajustate se inscriu in raportul incheiat de organul fiscal la finalizarea verificarilor, impreuna cu nominalizarea metodei/metodelor indirecte utilizate si a tuturor elementelor avute in vedere la stabilirea bazei impozabile ajustate pentru impozitul pe venit.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca in baza metodelor indirecte, inspectorii vor putea cere informatii de la banci. "Avem acces la conturile bancare, vom putea culege informatiile necesare de la structurile bancare", a precizat ministrul.

Acesta a precizat ca persoanele verificate vor putea contesta in justitie o eventuala decizie de impozitare, insa "contestarea nu suspenda executarea". Ministrul a mai spus ca in cazul in care se constata evaziune fiscala, persoanele in cauza pot raspunde chiar si penal.

Potrivit ministrului de Finante, va fi impozitata diferenta intre veniturile declarate si situatia fiscala personala, stabilita pe baza metodelor indirecte de control - metoda cheltuielilor efective, metoda fluxurilor financiare si metoda patrimoniala, urmarindu-se discrepantele intre venituri si cheltuieli si elementele de crestere de avere, in conditiile inexistentei unor venituri corespunzatoare, declarate Fiscului.

De altfel, o misiune de asistenta tehnica pe acest subiect, din partea Fiscului din SUA, a stat in Romania in ianuarie urmata de o misiune tehnica a administratiei Fiscale din Franta.