Comitetul director al FMI se va reuni in data de 25 martie pentru a dezbate solicitarea Romaniei de a incheia un acord de tip preventiv cu institutia internationala, in valoare de 3,6 miliarde de euro, a anuntat vineri FMI. Totodata, conducerea Fondului va face cea de-a saptea evaluare a acordului stand-by incheiat cu Romania in 4 mai 2009, pe o perioada de doi ani.

Aceasta este ultima transa din cadrul acordului stand-by, dupa ce autoritatile romane au decis ca Romania nu mai are nevoie de cea de-a opta transa pe care trebuia sa o primim de la FMI, in valoare de un miliard de euro.

In data de 6 februarie, presedintele Traian Basescu a precizat ca situatia economica nu mai impune accesarea acestei transe, deoarece BNR dispune de rezerve suficiente pentru a mentine stabilitatea sistemului bancar.

Ultima misiune a FMI in Romania, care s-a aflat la Bucuresti in perioada 25 martie - 8 februarie 2011, a convenit cu autoritatile romane incheierea unui nou acord stand-by cu Romania, de tip preventiv, in valoare de 3,6 miliarde de euro.

"Misiunea a ajuns la un acord la nivel de experti in ceea ce priveste un nou acord stand-by de tip preventiv de 24 de luni, in suma de 3,6 miliarde euro. Autoritatile romane au informat ca intentioneaza sa trateze acest acord ca fiind unul de tip preventiv, ceea ce inseamna ca nu au in plan sa traga fondurile in cadrul ASB", a declarat Jeffrey Franks la incheierea misiunii de la Bucuresti.

Acesti bani vor putea fi accesati oricand in aceasta perioada, in conditiile in care situatia economica va impune o astfel de masura.