"Exista discutii politice cu privire la reducerea cotei unice, dar discutiile cu Fondul Monetar vizeaza doar scaderea nivelului contributiilor sociale platite de angajatori, nu si cel al cotei. Legat de posibila reducere a TVA, atat in 2011 cat si in 2012 Romania nu poate sa-si permita nicio scadere de la actualul nivel. TVA ne aduce 40% din veniturile bugetare", a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, pentru B1TV.

Gheorghe IalomitianuFoto: captura B1 TV

Seful Finantelor a admis ca a existat riscul incapacitatii de a se plati salariile, dar ca prin masurile de ajustare luate de Guvern acest pericol a fost inlaturat. Mai mult, incepand de anul viitor, atat salariile cat si pensiile ar putea creste. "Pentru 2012 avem in vedere cresterea pensiilor si majorarea salariilor, pentru a recupera sumele care au fost taiate. Dar trebuie sa ne asiguram bani si pentru investitii. Iesirea din aceasta recesiune nu trebuie sa se faca pe consum, ci pe investitii si pe munca. Masuri de reducere a cheltuielilor curente nu mai luam", a mai explicat Ialomitinau. Cresterile insa vor fi controlate, a mai precizat ministrul. "Daca acum renuntam la reforma de consolidare fiscala si incepem sa marim necontrolat salariile si cheltuielile sociale, tot ce am construit pana acum se va duce pe apa sambetei", a explicat Ialomitianu.

Potrivit acestuia, singurele reduceri de personal bugetar vor fi cele pe cale naturala. "Nu vom avea reduceri de personal bugetar decat pe cale naturala. In acordul cu FMI ne-am angajat sa limitam angajarile. Vrem sa informatizam anumite servicii pentru ca nu numarul mare de personal asigura eficienta. In momentul introducerii informatizarii, personalul se va mai reduce cu circa 20%", a mai spus ministrul Finantelor.

Intr-un interviu acordat HotNews.ro, Adriean Videanu declarase ca in urmatoarea saptamana coalitia de guvernare va discuta un pachet de masuri economice care ar putea include scaderea cotei unice de impozitare (aflata acum la 16%), scaderea contributiilor sociale si simplificarea fiscala.​