Economia japoneza ar putea suferi o contractie dupa cutremurul si tsunamiul din 11 martie, dar guvernul are mijloacele financiare pentru a gestiona consecintele dezastrului al caror cost ar putea fi dublu fata de cel al cutremurului de la Kobe din 1995, estimeaza agentia de rating Moody's citata de Reuters.

Japonia, a carui datorie publica este de doua ori PIB-ul sau, adica circa 5.000 miliarde de dolari, este evaluata cu ratingul Aa2 de catre Moody's.

"In cazul in care guvernul japonez relaxeaza eforturile sale de a controla raspandirea de radiatii de la centrala nucleara de la Fukushima, ar putea suferi o mare pierdere de incredere din partea consumatorilor, cu repercusiuni negative asupra economiei", a declarat Thomas Byrne, analist Moody's.

PIB-ul Japoniei s-a contractat cu rata anuala de 1,3% in trimestrul al patrulea din 2010, dar economia a aratat semne de revenire inainte de cutremurul din 11 martie.

Valoarea pagubelor in urma cutremurului si a valurilor seismice din 11 martie a fost estimata la 250 miliarde dolari. Moody's a adaugat ca ipotezele sale pentru economia Japoniei au ramas neschimbate. Agentia estimeaza o reluare a cresterii economice in a doua jumatate a anului 2012, in principal datorita efortului de reconstructie.