Conflictul din Libia si catastrofa din Japonia nu au modificat consistent datele privind viitorul acord al Romaniei cu Fondul Monetar International, a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro de Mihai Tanasescu, membru al boardului FMI. Efectul acestor evenimente va fi mai degraba „marginal” in ceea ce priveste economia Romaniei, a mai adaugat acesta.

Mihai TanasescuFoto: Hotnews

Fostul ministru al Finantelor a mai precizat ca Executivul urmeaza sa prezinte zilele urmatoare Fondului Monetar planul de stingere a arieratelor, varianta de transformare a acestora in obligatiuni fiind un scenariu complex, care trebuie discutat in detaliu. Desigur poate fi o solutie, dar acesta este raspunsul simplu”, a mai punctat Tanasescu.

„Cresterea pretului petrolului are mai degraba o componenta emotionala decat una rationala. Sigur ca si la noi la Fond se discuta scenarii, se fac rapoarte interne referitoare la evolutiile din zona, dar in ceea ce priveste Romania, efectul pare a fi mai degraba marginal”, a mai spus Tanasescu.

Romania va imprumuta circa 3,5 miliarde de euro de la FMI intr-un acord de tip preventiv, banii urmand a intra in conturile BNR.

"Japonia se va reconstrui. Cum spun americanii, ar trebui sa fim „smart enough” pentru a participa la aceasta reconstructie", a mai recomandat Tanasescu.

Despre implicatiile evenimentelor recente asupra economiei Romaniei din perspectiva acordului cu FMI, ca si despre posibilele solutii privind arieratele ori a altor indicatori, veti putea afla mai multe din interviul acordat HotNews.ro de catre Mihai Tanasescu, membru al boardului Fondului Monetar International.