Euro a coborat in fata monedei nationale ajungand la o valoare de 4,12 lei, potrivit cotatiilor transmise miercuri de catre BNR. Actualul nivel nu a mai fost atins din data de 3 mai 2010, dealerii banuind ca Banca Centrala sustine un asemenea nivel de curs."Ideea potrivit careia BNR nu va cumpara EUR/RON in viitorul apropiat a fost intarita marti seara, cand un consilier al Guvernatorului a considerat castigurile de ieri drept “nesemnificative” si a sugerat ca aprecierea inregistrata de RON nu este suficienta pentru a tempera inflatia. Consideram ca aceste declaratii confirma viziunea noastra potrivit careia leul ar putea atinge nivelul 4,05/EUR, dar in apropierea acestuia BNR ar putea interveni cumparand euro", se arata intr-un raport al ING.

Dealerii din piata au declarat pentru HotNews.ro ca volumele cele mai mari tranzactionate au apartinut unor jucatori straini. "Exista si un coridor de apreciere a leului, spre deosebire de celelalte monede din regiune. Aprecierea din ultimele zile nu pare sa aiba in spate forta unei Banci Centrale", a mai spus dealerul citat.

Totusi, corectii ale acestui trend nu ar trebui excluse dar nu credem ca o depreciere semnificativa nu va fi permisa deoarece ar alimenta atat inflatia, cat si asteptarile inflationiste, mai spun economistii ING. Intr-o alta nota, Douglas Renwick, director la Fitch pentru tarile din regiunea EMEA a declarat ca rating Romaniei ramane neschimbat deoarece inca exista “riscuri semnificative” in pofida progreselor inregistrate in implementarea reformelor agreate cu FMI. Intarzierea consolidarii fiscale este considerata principalul risc si schimbarile viitoare de rating depind de evolutiile de anul acesta. "Avand in vedere ca ne asteptam ca tinta de deficit bugetar de anul acesta va fi atinsa credem ca schimbarea perspectivei din “stabila” in “pozitiva” ar putea avea loc spre sfarsitul anului acesta sau la inceputul anului viitor. Curtea Constitutionala urmeaza sa dezbata astazi sesizarea depusa de opozitie privind neconstitutionalitatea codului muncii ce a fost adoptata miercurea trecut. Pierderile modeste inregistrate de indicii bursieri din Europa nu sprijina leul astazi, dar credem ca acesta s-ar putea tranzactiona stabil sau ar putea inregistra castiguri marginale, fiind sprijinit de avantul ultimelor sedinte si de comentariile recente ale oficialilor BNR", conchid bancherii sucursalei locale a ING.