Codul muncii "este o reforma comparabila cu cea a cotei unice", a declarat premierul Emil Boc. Acest lucru este explicat prin faptul ca noul cod va contribui la dezvoltarea economica a Romaniei si la cresterea locurilor de munca, sustine Boc. Curtea Constitutionala a decis, marti, ca prevederile Legii de modificare a Codului muncii, adoptata prin angajarea raspunderii Guvernului, sunt constitutionale. In conditiile in care Codul Muncii a fost declarat constitutional, Boc i-a cerut ministrului Muncii sa pregateasca si pachetul legislativ privind dialogul social in vederea aprobarii lui.

Judecatorii Curtii au respins astfel sesizarea formulata de 112 deputati PNL si PSD privind Legea de modificare a Codului muncii.

Decizia CCR este definitiva si general obligatorie, urmand sa fie transmisa presedintelui Romaniei pentru a promulga actul normativ.

Uniunea Social Liberala a depus in urma cu o saptamana sesizarea la Curtea Constitutionala a Romaniei in legatura cu neconstitutionalitatea prevederilor Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 privind Codul muncii.

"Textul sesizarii critica in prima parte modul abuziv in care din nou Guvernul a inteles sa-si angajeze raspunderea pe un proiect de lege care va influenta in viitor foarte serios viata romanilor, evitand din nou dezbaterile parlamentare", declara, pe 17 martie, liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa.

Potrivit acestuia, in partea a doua a sesizarii, se critica proiectul de lege pe fond, vizavi de articolele din Constitutie referitoare la dreptul muncii, dreptul la timpul de odihna, dreptul la concediu, dreptul la salarizare, dreptul a se asocia si dreptul la greva. Totodata, s-a avut in vedere articolul din Constitutie care se refera la faptul ca statul trebuie sa asigure un trai decent tuturor cetatenilor.