VIDEO Emil Boc: Codul muncii este o reforma comparabila cu cea a cotei unice in ceea ce priveste dezvoltarea economica
Judecatorii Curtii au respins astfel sesizarea formulata de 112 deputati PNL si PSD privind Legea de modificare a Codului muncii.
Decizia CCR este definitiva si general obligatorie, urmand sa fie transmisa presedintelui Romaniei pentru a promulga actul normativ.
Uniunea Social Liberala a depus in urma cu o saptamana sesizarea la Curtea Constitutionala a Romaniei in legatura cu neconstitutionalitatea prevederilor Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 privind Codul muncii.
"Textul sesizarii critica in prima parte modul abuziv in care din nou Guvernul a inteles sa-si angajeze raspunderea pe un proiect de lege care va influenta in viitor foarte serios viata romanilor, evitand din nou dezbaterile parlamentare", declara, pe 17 martie, liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa.
Potrivit acestuia, in partea a doua a sesizarii, se critica proiectul de lege pe fond, vizavi de articolele din Constitutie referitoare la dreptul muncii, dreptul la timpul de odihna, dreptul la concediu, dreptul la salarizare, dreptul a se asocia si dreptul la greva. Totodata, s-a avut in vedere articolul din Constitutie care se refera la faptul ca statul trebuie sa asigure un trai decent tuturor cetatenilor.

Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Boeing 737 MAX va zbura din nou în UE. Interdicția impusă acum 22 de luni, după două accidente aviatice, a fost ridicată
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
(conform unui articol aparut in Ziarul Financiar lecturat pe fuga de Andreea Vass cand a mers dimineata la toaleta ... se stie!!!)
Codul stabileste pedepse dure, amenzi foarte mari si chiar inchisoare pt patronii infractori care angajeaza la negru.
Chiar daca numai o parte din posturi vor iesi la suprafata, din teama, impactul va insemna sute de mii de locuri de munca ce vor intra in statistici, precum si miliarde de lei care vor intra la buget.
Oricum tu sigur te numeri printre cei care au impresia ca a scrie o lege, adopta si promulga este tot una cu aplicarea ei. Cadrul legislativ exista vorba aia (scuzati mirosul) "cacalau" ... problema e cu aplicarea.
Apropo ... printre beneficiile cotei unice se numara urmatoarele: bula imobiliara (cresterea nesustenabila a preturilor caselor, creditarea in moneda straina cu risc valutar mare, rate mari la banci dificil de platit in caz de somaj etc), cresterea comertului cu produse de import (autoturisme, plasmoace) si dezvoltarea turismului altor state (sa presteze si popoul meu un concediu la Monaco). Efecte pozitive sustenabile pe termen lung in economia nationala direct atribuibile: zero!!!
oricum , avem tara pe care o meritam , si conducatori meritati !
Crezi ca esti lamurit?
Daca vine o firma noua, pai aia are un plan de afaceri si daca acolo scrie ca are nevoie de 10 angajati, atunci 10 job-uri vor fi, nu mai mult, nu mai putin, indiferent de ce zice codul muncii. Deci, cum apar job-urile in plus?
Mai mult, parte din firmele care isi relocheaza activitatea inspre est vor alege Romania pentru ca nu vor trebui sa se dea de 3 ori peste cap pina dau afara incompetentii.
Si mai mult, prin inasprirea pedepselor pentru cei cu angajati la negru, parte dintre acestia vor considera ca nu merita sa risti puscarie avind angajati la negru.
Referitor la muncitorii "la milogu", poate se referea chiar la ei cu "crearea" de job-uri. Mi se pare insa nerealist. Uite de ce:
Munca la negru era combatuta si pana acum; noul cod va fi aplicat de cei care trebuiau sa aplice si vechiul cod, asa ca...
Ca patron, as prefera muncitori la negru, caci asta presupune costuri mult mai mici pentru mine. Ca muncitor la negru, angajarea imi poate reduce salariul (prin contributii sociale si impozit). Ce obtin in urma acestor bani? Sanatate cu coplata, spitale jegoase si plata tuturor medicamentelor; de ce nu o asigurare privata de sanatate? Pensie ipotetica pe care statul o plateste in functie de cum isi permite; de ce sa nu pun singur bani deoparte? Asigurare de somaj; o gluma... De ce eu, muncitor "la milogu", as fi tentat, in conditiile de azi, sa-mi caut un job legal?
E penibil sa dai afara oamenii buni si sa-ibiciui pe aia ramasi asteptandu-te sa faca si munca alorlalti dati afara. In locul tau mi-as cauta alt loc de munca unde "patronul" nu e complet retard si are ceva idei despre cum functioneaza mentalitatea unui angajat si ce inseamna productivitate. Sau macar unde HR-ul nu e secretara si amanta sefului in acelasi timp.
Intamplator am trait o experienta similara la o firma de aplicatii pe mobile din Bucuresti. Acum se dau de ceasul mortii sa aduca oamenii aia buni inapoi si bineinteles ca nu le raspunde nimeni. Faliment placut sau deficit placut, depinde de marimea firmei si posibilitatile investitorilor.
cu ce incurajeaza concret firmele sa vina in romania? pe ei nu ii intereseaza sa aiba sclavi, pentru asta se duc in india, china, africa...