Demisia premierului portughez Jose Socrates, ca urmare a respingerii de către Parlament a noului program de austeritate ar putea duce la scaderea valorii monedei europene in fata celei americane, spun dealerii bancilor straine. Summit-ul şefilor de state europene, aşteptat joi şi vineri la Bruxelles, ar putea da un semnal in privinta intentiilor cu privire la Portugalia, unii traderi prognozand un nivel de 1,37 de dolari pentru un euro (dupa ce marti, raportul era de 1,42. Piata locala nu reactioneaza la criza portugheza, fiind inregistrat un singur puseu miercuri in jurul orelor 17,30 cand euro a coborat sub cotatia de 4,1 lei. "Au fost insa ordine de stop loss, fara legatura directa cu portughezii. Deocamdata suntem imuni la criza lor”, a comentat un dealer din piata pentru HotNews.ro

Euro pierdea teren joi dimineaţă, scăzand la 1.4085 dolari, ducand declinul monedei unice la 1,1%, în numai două zile. Demisia lui Socrates creste probabilitatea solicitarii unui sprijin financiar european, premierul avertizand ca actuala criză politică ar putea avea avea "consecinţe dezastruoase pentru încrederea in Portugalia "

Programul de austeritate lansat ieri- al patrulea într-un singur an- avea sprijinul Uniunii Europene şi al BCE, el garantand consolidarea fiscală a ţării.

Reamintim ca Lisabona trebuie să refinanţeze 9 miliarde de euro până in 15 iunie, lucru la limita imposibilului pentru o tara aflata in plin climat de neincredere. Miercuri, pieţele au sanctionat aceasta criza, dobanzile la bondurile cu maturitate de cinci ani atingand un record de 8.28%.