Recent, Guvernul Romaniei a adoptat o Ordonanta de Urgenta care ofera posibilitatea persoanelor fizice si firmelor de stat si private sa isi reesaloneze datoriile la stat. Potrivit ordonantei, esalonarea se va face pe o perioada de pana la cinci ani, la cererea contribuabilului. Vezi in articol cele mai importante prevederi ale Ordonantei. (vezi articolul din 22 martie)
Citeste cele mai importante prevederi ale Ordonantei de Urgenta:
- Ordonanta de urgenta se aplica contribuabililor, persoane fizice sau juridice de drept public sau privat, indiferent de modul de organizare.
- Pentru obligatiile fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, organele fiscale competente pot acorda, la cererea contribuabilului, inlesniri sub forma esalonarii la plata pe o perioada de cel mult 5 ani.
- Esalonarea la plata nu se acorda pentru obligatiile fiscale de a caror plata depinde acordarea sau mentinerea unei autorizatii, acord sau alt act administrativ similar; impozite, taxe si alte sume ce se declara in vama; amenzile de orice fel care se fac venit la bugetul de stat; creantele stabilite de alte organe decat ANAF si transmise spre recuperare Agentiei Nationale de Administrare Fiscala; obligatiile fiscale care fac obiectul esalonarilor la plata cu o valoare totala mai mica decat limita stabilita prin normele metodologice de aplicare a ordonantei de urgenta.
- Pentru a beneficia de reesalonarea datoriilor, contribuabilul trebuie sa depuna o cerere la Fisc, care va elibera un certificat de atestare fiscala in scopul acordarii esalonarii la plata.
- Pentru acordarea esalonarii la plata a obligatiilor fiscale, contribuabilii trebuie sa sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, sa se afle in dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitati banesti, sa nu se afle in procedura de insolventa sau sa nu se afle in dizolvare.
- Dupa primirea acordului de principiu, contribuabilii trebuie sa constituie garantii, care pot lua una din urmatoarele forme: consemnare de mijloace banesti la o unitate a Trezoreriei, scrisoare de garantie bancara, bunuri proprietatea contribuabilului, bunuri proprietate a unui terte persoane.
- Pe perioada pentru care au fost acordate esalonari, pentru obligatiile fiscale esalonate la plata, se datoreaza si se calculeaza dobanzi, la nivelul stabilit potrivit Codului de procedura fiscala.
- In termen de 30 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial a acestei ordonante, prin hotarare a Guvernului, se aproba normele metodologice de aplicare a acesteia. In normele metodologgice va fi mentionat un plafon sub care vor fi acceptate reesalonari - variante de lucru, 5.000 lei, 10.000 lei.
Cristian Radulescu - Precizari initiale despre prevederile Ordonantei de Urgenta
Procedura instituita de Ordonanta este una greoaie si nu este clarificata in totalitate la acest moment urmand a fi emise ordine pentru aplicarea acestei Ordonante, ceea ce inseamna ca nu poate fi aplicata imediat de catre contribuabili. In acelasi timp, reglementarea prezinta o serie de avantaje si dezavantaje pentru contribuabilii aflati in dificultate. Acestia sunt obligati sa documenteze situatia lor financiara pe baza unui program de restructurare sau redresare financiara sau a altor informatii, documente prezentate.
- Avantajele, la o prima vedere, constau in:
2) dobanda de intarziere, in cazul in care garantiile se constituie din bani sau scrisoare de garantie bancara, este la nivelul de 0,03%pe zi, fata de nivelul actual de 0,04% pe zi;
3) faptul ca nu se datoreaza penalitatea de intarziere de 15% pentru datoriile al caror termen de 90 de zile de la scadenta se implineste dupa data depunerii cererii de esalonare;
4) se suspenda procedura de executare silita sau aceasta nu incepe pentru contribuabilii carora li s-a comunicat o decizie de esalonare.
5) perioada esalonarii poate fi de maximum 5 ani de zile.
- Dezavantaje:
2) Al doilea dezavantaj ar fi nivelul ridicat al garantiilor ce trebuie constituite, mai ales in situatia in care aceste garantii nu sunt constituite in bani sau scrisori de garantie bancara ci prin sechestru asigurator asupra bunurilor sau contract de ipoteca/ gaj in favoarea organului fiscal (statului) - nivelul garantiei, in aceasta situatie, ar trebui sa acopere sumele esalonate la plata, dobanzile datorate pe perioada esalonarii, plus un procent intre 10% (de la 1 an pana la 2 ani) si 40% (de la 4 la 5 ani) din sumele esalonate la plata in functie de perioada de esalonare.
3) datorarea unor penalitati de intarziere de 10% aplicate asupra sumelor esalonate la plata, precum si asupra dobanzilor datorate pe perioada esalonarii, aceasta reprezentand o situatie nemaintalnita pana acum de aplicare a penalitatilor asupra dobanzilor de intarziere.
4) In cazul instituirii executarii silite prin poprire, aceasta procedura de executare silita ar trebui suspendata in masura in care contribuabilului i se comunica o decizie de esalonare la plata, cu toate acestea sumele existente in cont la momentul comunicarii adresei de suspendare a executarii silite raman indisponibilizate, contribuabilul putand dispune de acestea numai pentru efectuarea de plati in scopul achitarii obligatiilor fiscale esalonate la plata si achitarii drepturilor salariale
Vezi aici raspunsurile lui Cristian Radulescu in cadrul altei intalniri online gazduita de HotNews.ro.
Vezi alte declaratii ale consultantului fiscal
- pe tema declaratiilor legate de impozitul pe profit
- pe tema consultarilor intre specialistii din domeniu si autoritatile publice
Ce se intampla daca aceasta declaratie nu este depusa la timp dpdv civil si/sau penal ?
Daca nu a fost depusa la timp se pot calcula penalizari retroactiv? Daca da, pe ce perioada si in ce cuantum?
Am inteles ca daca nu locuiesc in Romania cel putin 183 zile pe an ar putea fi scutiti de aceste contributii.
Altfel cum se explica dubla impunere care se practica aceleiasi persoane, atat in Romania (unde nu locuiesc si vin in vizita o data la 2-3 ani) cat si in Spania?! De ce trebuie sa plateasca asigurarile de sanatate aici (nu beneficiaza de servicii de sanatate) daca ei, fizic, sunt in Spania (de asemenea, asigurati?
Din perspectiva contributiilor sociale, exista un regulament european in baza caruia trebuie sa se faca analiza la nivelul persoanei fizice pentru a determina, in functie de veniturile obtinute de aceasta din statul ei de origine si Romania, tara in care se datoreaza contributiile sociale. In situatia in care, in urma acestei analize, statul unde se datoreaza contributii sociale este statul de origine si nu Romania, poate exista obligatia persoanelor de a obtine un certificat (E101/E 102/ A1) emis de autoritatile din statul de origine la autoritatile romane.
Va rog sa ma lamuriti ce pot face intrucat din 2004 incoace, CJASS Mures nu m-a notificat niciodata pana acum asupra obligatiilor de plata pe care le-as avea catre ei. Sunt persoana fizica (nu PFA!) care am dat spre inchiriere unei firme un spatiu, pe baza de contract. Impozitele sunt platite. De asemenea, sunt si angajat si angajatorul imi plateste asigurarile de sanatate.
Inteleg ca sunt obligatii, dar CJASS nu aveau si ei obligatia sa ma notifice cel putin anual asupra cuantumului acestor plati, tocmai pentru a evita penalitatile? Acum cu ce sunt eu de vina ca doar acum m-au notificat?
1) Cum pot evita plata penalitatilor atata timp cat eu nu am fost notificat pana acum?
2) Platile pot fi reesalonate fara a-mi adauga alte penalitati?
Ce ma sfatuiti sa fac?
Am fost PF si am colaborat cu diverse firme pe baza de contract de mandat iar acum sunt PFA cu norma de venit.
Nu am platit contributia la CNASS din 2005 deoarece pana anul acesta nu am stiut ca sunt obligat sa platesc aceste contributii.Nu am contract incheiat cu CNASS si nici nu am apelat vreodata la serviciile lor.Luna aceasta am primit instiintare de executare silita pentru neachitarea sumei datorate la CNASS plus penalizarile care sunt mai mari decat contributia iar termenul de achitare este de 15 zile.Deoarece nu am posibilitatea de a achita aceasta suma care exte foarte mare ma gandesc la varianta esalonarii.Pot fi esalonate si datoriile catre CNASS?Daca da, in cazul in care mi se aproba aceasta esalonare se vor mai calcula penalizari pentru suma datorata ?
Multumesc,
Andrei
Din punct de vedere al posibilitatii de esalonare a acestor datorii privind contributiile de asigurari sociale de sanatate, asa cum am explicat mai sus, pot face obiectul esalonarii in baza prevederilor OUG 29/2011. Pentru sumele esalonate trebuie constituita garantie si se vor datora dobanzi de intarziere la nivelul standard de 0,04% pe zi sau la un nivel mai redus, de 0,03% pe zi in situatia in care garantia este constituita in bani sau prin scrisori de garantie.
In situatia in care se intarzie achitarea ratelor de esalonare se aplica o penalitate de 10% asupra ratelor de esalonare si dobanzilor datorate pe perioada esalonarii (0,04% sau 0,03%).
Ordonanta prevede faptul ca nu pot fi esalonate acele datorii de absenta carora depinde emiterea unor autorizatii. Cum considerati ca va fi interpretat acest articol, avand in vedere ca exista o multime de autorizatii a caror eliberare este conditionata de prezentarea unui certificat de atestare fiscala fara datorii? De ex., cazul unei companii care are multiple activitati (de ex. productia de produse accizabile, dar si altele). Pentru obtinerea autorizatiei de productie in cazul produselor accizabile este necesara absenta datoriilor societatii (nu doar accizele, ci si cele aferente altor activitati). Este o asemenea companie exclusa din start de la beneficiul Ordonantei? Va multumesc
puteti explica va rog care sunt exact avantajele si dezavantajele aplicarii acestei noutati legislative. Pentru contribuabili si, respectiv, pentru bugetul de stat. Multumeasc
exista si riscuri "ascunse" ale aplicarii acestei prevederi, pentru cei care solicita reesalonarea?
Va multumesc anticipat.